Baksteen schilderen

Het schilderen van baksteen is op zich niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het voegwerk moet bijvoorbeeld in redelijke conditie zijn en je zult ook een primer op de muur moeten zetten voordat je baksteen kunt schilderen.

Afwerkmogelijkheden

Een bakstenen muur schilderen schilder je bij voorkeur met een watergedragen muurverf. Deze muurverf is in talloze kleurvarianten te koop en je kunt er eenvoudig grote oppervlakken mee schilderen. Witte muurverf is populair, omdat het een neutrale kleur is die bij allerlei woningstijlen past. Maar je kunt de verf in nagenoeg elke gewenste kleur laten mengen, zelfs zijdeglans is mogelijk. Binnenmuren in witte baksteen worden veel toegepast in lofts. Ook buitengevels in baksteen zijn populair om te verven.

Baksteen schilderen – inspectie van het voegwerk

Wanneer je baksteen gaat schilderen, let er dan op dat het voegwerk in goede conditie is. Het hoeft niet perfect te zijn, maar loszittende voegen repareer je het beste zo veel mogelijk, want er is niets zo vervelend als cementkorrels die tijdens het schilderen van de bakstenen in je borstel of verfroller belanden. Het resultaat wordt er ook niet mooier op. Inspecteer de muur dus op voorhand en werk slechte voegen bij met een kant-en-klaar voegmiddel. Of maak het zelf een voegspecie aan met wat cement en zand. Respecteer droogtijden en ga een bakstenen muur pas schilderen als het voegwerk goed uitgedroogd is.

Impregneren / fixeren van baksteen

Vooraleer je baksteen kunt schilderen moet je de muur eerst voorbewerken met een impregneermiddel (primer/voorstrijkmiddel). De bakstenen en het voegwerk zijn erg poreus en wanneer je hier direct een verflaag op zou zetten, zal deze direct in de poriën van het metselwerk trekken. Tevens loop je dan het risico dat kleine korreltjes cement uit het voegwerk loskomen. Gebruik dus altijd een geschikt voorstrijkmiddel. Meestal is het een dunne, melkachtige vloeistof die je met een blokborstel op de bakstenen moet aanbrengen. Het dringt diep door in de poriën van de stenen en na een droogtijd van tien tot twaalf uur (afhankelijk van het product) kun je aanvangen met schilderen.

Baksteen schilderen: hoeveel lagen?

Bij het schilderen van een bakstenen muur kun je meestal volstaan met één tot twee verflagen. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de verf en de gekozen kleur. Bij goedkope verfsoorten zul je soms meerdere lagen moeten toepassen om een egaal resultaat te bekomen. Bakstenen zijn vrij donker van kleur en lichte kleuren dekken altijd wat lastig op donkere kleuren. Reken bij het schilderen van baksteen met een lichte kleur dus op twee eindlagen.

Witte aanslag op baksteen

Witte aanslag op bakstenen ( uitbloeiingen ) is een veel voorkomend verschijnsel. Deze aanslag, ook wel salpeter genoemd, bestaat uit hygroscopische zouten die gevormd worden door chemische reacties in de muur. Is de muur sterk aangetast door deze zouten, bijvoorbeeld door vochtproblemen (opstijgend vocht of doorslaand vocht), dan zal de muur eerst behandeld moeten worden voordat je kunt beginnen met het schilderen van de bakstenen. Gaat het slechts om een aantal kleine witte plekken, borstel de witte aanslag dan zoveel mogelijk droog van de muur (gebruik géén water).

Werkwijze baksteen schilderen

  • Voorbereiding. Ben je er zeker van dat het voegwerk in orde is en zijn eventuele grote scheuren of barsten opgevuld? Dan kun je beginnen met het afborstelen van de muur. Zorg dat de muur goed schoon is.
  • Grondlaag aanbrengen. Breng met een blokborstel de primer aan op de bakstenen.
  • Baksteen schilderen. Wanneer de primer droog is, kun je aanvangen met het schilderen van de bakstenen. Gebruik voor de randen en de voegen een ronde synthetische borstel en voor de grote oppervlakken een langharige roller. Begin met een aantal verticale banen en rol ze vervolgens horizontaal uit. Eindig altijd van onder naar boven en werk zo veel mogelijk volgens het nat-in-nat principe (niet over droge oppervlakken schilderen). Zo verkrijg je het beste resultaat.

Baksteen muur verftechnieken

De meest toegepaste verftechniek op oude muren in baksteen is kaleien. Deze techniek wordt op zowel binnen- als buitenmuren toegepast. Het geeft de muur een mooie rustieke uitstraling.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Baksteen schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw baksteen muur laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte