Trap schilderen

Geschilderde betontrap

Een trap schilderen is bij uitstek zo'n klus die veel mensen liever uitbesteden aan een schilder, maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen. Hoe je dit het beste doet hangt af van het soort trap (hout, metaal, beton, MDF) en de conditie van de de ondergrond.

Houten trap schilderen

Voor het schilderen van een houten trap gebruik je het beste een sterke, slijtvaste vloerverf in de vorm van een lakverf die geschikt is voor gebruik op houten ondergronden. In dit type verf is kunsthars verwerkt die de verf erg hard en slijtvast maakt. Wil je onbehandeld hout schilderen, gebruik dan altijd eerst een primer. Vanzelfsprekend kun je een houten trap ook vernissen of beitsen. De houtstructuur blijft dan mooi zichtbaar en de trap is tevens goed beschermd tegen vocht en vuil.

Afwerkingsmogelijkheden: lak (mat, zijdeglans), transparante vernis of beits.

Tip: gebruik acryllaatkit voor het dichten van kieren.

Kieren in de trap kun je dichten met acryllaatkit. Breng de kit aan nadat je de eerste verflaag geschilderd hebt. Kies voor een goede kwaliteit overschilderbare acryllaatkit.

Houten trap vernist

Metalen trap schilderen

Een metalen trap schilder je met standaard lak of een speciale metaalverf. Gaat het om een buitentrap en is deze erg geroest? Kies dan voor een speciale metaalverf. Deze verf bevat componenten die roestwerend zijn en je kunt er in principe zonder primer een metalen trap mee overschilderen. Is het metaal in goede conditie en is er geen of weinig roestvorming, dan kun je ook een standaard lakverf voor trappen gebruiken, eventueel in combinatie met een primer geschikt voor metaal.

Metalen trap geverfd

Afwerkingsmogelijkheden: standaard zijdeglans of hoogglans lak, metaalverf.

Betonnen trap schilderen

Een betonnen trap schilder je bij voorkeur met een goede kwaliteit betonverf of vloerverf die geschikt is voor steenachtige ondergronden. Bij het schilderen van een betonnen trap is het erg belangrijk dat je de trap goed reinigt, want anders zal de verf, ondanks het gebruik van een primer, niet goed hechten aan het beton. In de handel zijn speciale reinigingsmiddelen te koop waarmee je het beton kunt schoonmaken en ontvetten. Gebruik op onbehandeld beton altijd een primer.

Tip: Schilder de traptreden om en om.

Wil je de trap tijdens het schilderen nog kunnen gebruiken. Schilder de treden dan om en om. Mocht je dan tijdens het schilderen onverhoopt naar boven of beneden moeten, dan kun je de trap toch nog gebruiken.

MDF trap schilderen

MDF trappen, traptreden of stootborden kun je in principe op dezelfde manier schilderen als hout. Het voornaamste verschil is dat je het MDF goed moet ontvetten met synthetische thinner of een speciale MDF reiniger voordat je er een primer op zet. Dit is nodig omdat er tijdens het productieproces een kleine hoeveelheid paraffine aan het MDF wordt toegevoegd. Hierdoor wordt het oppervlak iets vettig. Voordat je MDF kunt schilderen moet je eerst een primer gebruiken.

Afwerkingsmogelijkheden: lak (mat, zijdeglans)

Bezuinig niet op de primer en de verf

Een trap wordt over het algemeen zwaar belast. Zeker als er veel met schoeisel overheen wordt gelopen. Wil je over een aantal jaar nog kunnen genieten van een strak afgewerkte trap, schilder de trap dan met een goede kwaliteit primer en een slijtvaste verf. Je kan ook steeds de trap afwerken met een trapbekleding.

Geen tijd of zin om je trap te schilderen? Laat het over aan de vakman

Het schilderen van een trap is een tijdrovend klusje dat je niet even snel tussendoor doet. Heb je er het geduld niet voor of ben je niet zeker van je schildertechniek, laat het dan over aan een professionele schilder. Je weet dan zeker dat de juiste verf gebruikt wordt en dat de trap er straks weer als nieuw uitziet. Bovendien hoef je zelf geen dure verfmaterialen aan te schaffen.

Prijs trap verven

Soort trap Richtprijs per m² Offerte
Houten trap verven ( 2 x grondlaag + eindlaag ) € 15 – € 20 / trede Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw trap laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte