Keuken in hout schilderen

Wil je een keuken in hout schilderen? Dat is perfect mogelijk, mits je het hout goed voorbereidt en je de juiste materialen gebruikt.

Afwerkingsmogelijkheden

Ben je de houtlook van je huidige keuken beu en wil je de keuken een jonge, frisse uitstraling geven? Een keuken in hout is perfect overschilderbaar en je kunt kiezen uit diverse laksoorten. Het beste kies je voor een goede kwaliteit zijdeglanslak of een hoogglanslak, omdat dit sterke laksoorten zijn die je makkelijk kunt reinigen.

Fineer schilderen

Heb je een keuken in hout en zijn de kasten voorzien van fineer? Echt fineerhout schilder je op dezelfde manier als hout. Is de fineer van een vernislaag voorzien, schuur deze laag dan licht op met korrel 150-180. Je hoeft de vernislaag alleen maar licht op te ruwen, schuur dus niet de hele vernislaag weg. Zet daarna een primer voor hout op de vernis en lak af met twee lagen lak. Tussen de lagen door kun je, indien nodig, de lak nog eens opschuren met korrel 240.

Eiken keuken schilderen

Vind je die donkere, eikenhouten kasten in je keuken maar niks en wil je ze een ander kleurtje geven? Geen probleem. Je overschildert ze eenvoudig met een goede kwaliteit primer en lak. Zorg er wel voor dat de kasten goed schoon en vetvrij zijn voordat je ze gaat schuren. Zijn de kasten voorzien van een vernislaag? Schuur het hout dan licht op met korrel 150-180. Breng hierna een goede kwaliteit primer aan die geschikt is voor hout. Aflakken doe je het beste met een krasvaste lak.

MDF keukenkasten schilderen

Veel keukenkastjes zijn gemaakt van MDF waarop een harde, beschermende toplaag is aangebracht. Vaak is melamine, folie of een sterke, krasvaste lak. Voordat je deze kasten kunt schilderen, zul je ze eerst goed moeten reinigen en opruwen, anders hecht de primer niet goed. Reinigen doe je met water en ammonia of een andere soort ontvetter (St. Marc / Universol, etc.) Zijn de kasten goed schoon, schuur ze dan eerst op met korrel 150-180. Reinig hierna opnieuw en breng een primer aan. Let op: zijn de kastjes voorzien van een kunststof toplaag, gebruik dan een speciale primer voor kunststof. Gaat het om lak, dan kun je een standaard primer gebruiken. Lak af met twee lagen krasbestendige lak.

Verniste keuken in hout schilderen

Vernist hout is prima overschilderbaar en je hoeft de vernislaag niet in zijn geheel weg te schuren voordat je het hout kunt schilderen. Het is zelfs beter om dit niet te doen omdat de vernis een beschermende buffer vormt tussen de nieuwe verf en het kale hout. Sommige houtsoorten geven kleurstoffen af (bloedend hout) en de vernislaag dekt deze stoffen goed af. Wel zul je de gladde laag licht moeten opschuren en heb je één of soms twee lagen primer nodig.

Solventgedragen verf of watergedragen verf kiezen?

Voor het schilderen van een keuken in hout of een keuken in kunststof, kun je kiezen uit watergedragen verf en solventgedragen verf. Solventgedragen verf is over het algemeen wat sterker en beter bestand tegen krassen en stoten dan watergedragen verf, maar het droogt ook langzamer en de dampen die vrijkomen tijdens het schilderen zijn niet bevorderlijk voor je gezondheid. Verder kan dit type verf (alkydverf) soms geel gaan verkleuren. Deze verkleuring is meestal alleen op witte oppervlakken waarneembaar en wordt veroorzaakt door het bindmiddel in de verf (alkydhars). Bij een watergedragen verf (zonder alkydhars) zul je hier geen last van hebben, tenzij er sprake is van bloedend hout, maar dan ligt de oorzaak van de verkleuring in het hout zelf en niet in de verf.

Werkwijze keuken in hout schilderen

  • Voorbereiding. Maak de kasten en deuren grondig schoon met water en een reinigingsmiddel dat goed ontvet (ammonia, St. Marc, enz.) Schuur de ondergrond licht op met fijn schuurpapier. Ontstof en reinig opnieuw.
  • Primer aanbrengen. Breng een eerste laag primer aan. Is deze droog, schuur de laag dan nog eens op met fijn schuurpapier (korrel 240).
  • Hout schilderen. Werk het hout af met twee lagen lak. Laat de lak tussendoor goed drogen.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Houten keuken schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw houten keuken laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte