Keuken in kunststof

Wil je een keuken in kunststof schilderen? Als de kasten nog in goede staat zijn en de afwerklaag nog goed vast zit op de ondergrond is dat perfect mogelijk.

Keukenkasten: welke soort kunststof?

Veel keukenkasten worden gemaakt van spaanplaat of MDF en zijn afgewerkt met een kunststof plaatmateriaal of een harde, krasvaste lak. In principe kun je deze materialen zonder problemen overschilderen, zolang ze maar perfect schoon zijn en stabiel (goed vastgehecht aan de ondergrond).

Veel voorkomende afwerkingen bij keukenkasten:

  • Melamine
  • Lak
  • Acryl
  • Laminaat (HPL)
  • Kunststof fineer

Keuken in kunststof schilderen, welke verf heb ik nodig?

Keukenkasten die met kunststof zijn afgewerkt schilder je het best met een goede kwaliteit hechtprimer voor kunststof en een sterke, watergedragen PU-lak. Dit type lak, op basis van polyurethaandispersie, is goed bestand tegen krassen en verkleurt niet.

Watergedragen verf of solventgedragen verf kiezen?

Voor het schilderen van een keuken in kunststof kun je kiezen uit watergedragen verf en solventgedragen verf. Het beste kies je voor een watergedragen verf. Deze droogt snel en de oplosmiddelen in de verf zijn niet schadelijk bij inademing. Nadeel van deze verf is dat hij iets minder goed vloeit tijdens het schilderen. Tevens droogt watergedragen verf vrij snel, zeker wanneer het warm is in de keuken, waardoor je relatief snel moet werken. Kies je voor een solventgedragen verf, houd dan rekening met een langere droogtijd (tussen de verflagen door) en zorg voor een goede ventilatie in de keuken.

Keuken in melamine schilderen

Melamine is een relatief goedkope en populaire kunststofsoort die veel wordt gebruikt voor het afwerken van keukenkasten en andere soorten meubels. IKEA bijvoorbeeld, gebruikt vaak melamine bij de productie van zelfbouwmeubels. Keukenkasten met melamine zijn prima overschilderbaar. Het best schuur je ze eerst fijn op met een Scotch brite (schuurspons) en water met ammonia. Na het reinigen breng je een primer op de kasten aan en eindig je met twee lagen lak (zie werkwijze).

Kunststof fineer schilderen

Heb je een keuken in kunststof en zijn de kasten afgewerkt met een dunne laag kunststof fineer? In principe kun je deze dunne fineerlaag schilderen, maar dat is alleen aan te raden wanneer de fineer nog perfect vast zit en er geen naden te zien zijn. Is de fineer in slechte conditie, dan is schilderen geen optie. Mocht het om een enkel kastje of deurtje van MDF gaan dat je wil schilderen, dan kun je proberen om de fineer te verwijderen en het kale MDF te schilderen, maar succes is zeker niet gegarandeerd en je zit ook nog met lijmresten die je moet verwijderen. Wil je het toch proberen, verwarm de fineerlaag dan eerst met een haarföhn en probeer het vervolgens voorzichtig van de kast te trekken. Gebruik synthetische thinner voor het verwijderen van lijmresten.

Werkwijze keuken in kunststof schilderen

Wil je een keuken in kunststof schilderen? Ga dan op de volgende wijze te werk.

  • Reinigen en schuren. Reinig en ontvet de kunststof ondergrond nauwkeurig met water en ammonia. Gebruik je tijdens het reinigen een speciale schuurspons (bijvoorbeeld een Scotch brite), dan ruw je ook meteen de ondergrond op en hoef je niet apart nog eens te schuren met fijn schuurpapier. Spoel goed na met water en zorg dat de kasten perfect schoon en vetvrij zijn.
  • Primer aanbrengen. Breng de eerste laag hechtprimer aan en laat deze goed drogen. Respecteer droogtijden zoals aangegeven door de fabrikant. Schuur licht op met korrel 240 en reinig opnieuw.
  • Lakken. Breng een eerste laklaag aan met een borstel en rol deze uit met een afgeronde moltopreenrol of een Ultra Flock rol (speciaal voor watergedragen verf). Is de lak droog, schuur dan nog eens zeer licht op met fijn schuurpapier (240 of fijner). Ontstof en breng een tweede laag lak aan.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Kunststof keuken schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw kunststof keuken laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte