Gevel schilderen & voorgevel verven

Gevels schilderen

Kunnen de buitenmuren van je woning wel een opknapbeurt gebruiken en overweeg je deze te schilderen? Houd dan rekening met de volgende zaken.

Gevel schilderen: welke verf moet ik gebruiken?

Welke soort verf je het best gebruikt voor het schilderen van de buitenmuur, hangt af van het soort muur en de wijze waarop deze is afgewerkt. Voor steenachtige, minerale ondergronden, zoals baksteen, cellenbeton, beton of pleisterwerk ben je in de regel het beste af met een sterk ademende, watergedragen gevelverf op basis van acrylaat of silicaat. Dit type verf is goed bestand tegen weersinvloeden en daarnaast makkelijk te reinigen. Voor de houten gevelbekleding is een solventgedragen verf op basis van alkydhars erg geschikt.

 

Gebruik een 'ademende' gevelverf

Bij het schilderen van stenen buitenmuren is het belangrijk dat je ademende verf gebruikt. Zou je de buitenmuren schilderen met een 'afsluitend' verfsysteem, dan sluit je hiermee het vocht in de gevel op. Wanneer het dan in de winter gaat vriezen bestaat het risico dat de gevelstenen kapot vriezen of dat de pleisterlaag op de muur scheurt. Dit slijtageproces begint meestal met kleine haarscheurtjes, maar na jaren dringt er steeds meer vocht in de gevel en raken de buitenmuren door vorst ernstig beschadigd. Daarnaast kunnen vochtige buitenmuren leiden tot vochtproblemen in huis.

Tip: Is de gevel blijvend erg vochtig? Laat je dan adviseren door een bouwkundige of door een professionele schilder. Mogelijk heb je een speciale verf nodig of moeten de buitenmuren eerst geïnjecteerd of geïmpregneerd worden met een vochtwerend middel.

Bepleisterde gevel schilderen

Een bepleisterde buitengevel schilder je over het algemeen met een watergedragen gevelverf op basis van siliconenhars. De siliconen in de verf zorgen maken de verf licht elastisch en scheuroverbruggend waardoor kleine scheurtjes in het pleisterwerk na het schilderen onzichtbaar worden (en blijven). Een ander voordeel van deze verf is dat er minder snel vuil aan het pleisterwerk hecht waardoor de gevel langer schoon blijft.

Crepi schilderen

Primer nodig voor het schilderen van buitenmuren?

Wil je de buitenmuren schilderen? Gebruik altijd een primer op:

  • Onbehandelde buitengevels;
  • Poederende ondergronden;
  • Sterk zuigende ondergronden;
  • Muren met beschadigde of slecht hechtende verflagen
Tip: Schilder altijd nat in nat (niet over droge stukken schilderen). Zo voorkom je dat er strepen ontstaan. Werk niet te ver voor je uit en verdeel de muur in denkbeeldige oppervlakken van ongeveer 1m².

Oude verflagen van de muur verwijderen

Vooraleer je kunt starten met het schilderen van de buitenmuren moet je oude, niet goed hechtende verflagen zo veel mogelijk van de muur verwijderen. Dit gaat over het algemeen het gemakkelijkst met een hogedrukreiniger (eventueel in combinatie met een vuilfrees). Let er bij het gebruik van een hogedrukreiniger wel op dat je de ondergrond niet beschadigt. Minerale krabpleister reinig je daarom beter niet onder hoge druk. Probeer eerst een stukje uit op een onopvallende plaats. Verf die nog goed vast zit hoef je niet te verwijderen (wel een primer gebruiken). Wil je toch perse alle verf verwijderen, gebruik dan een afbijtmiddel of laat de gevel professioneel (chemisch) reinigen.

Vochtige buitenmuur verven

Reinigen van de buitenmuren

Er zijn verschillende reinigingsmiddelen waarmee je de buitenmuren kunt schoonmaken. Het hangt van de ondergrond en het type vervuiling af welk middel je het beste gebruikt. Met een oplossing van water en ammonia kom je doorgaans al een heel eind, maar er zijn tal van andere middelen die geschikt zijn. Denk bijvoorbeeld aan St. Marc (ontvet goed) of een ander universeel reinigingsmiddel zonder zeep. Groene aanslag verwijder je het best met een speciale groene aanslag reiniger. Gebruik een harde borstel of een hogedrukreiniger en laat de gevel na het reinigen goed drogen.

Werkwijze buitenmuren schilderen

  • Reinigen van de muren. Reinig de muren zorgvuldig en laat ze daarna goed uitdrogen.
  • Primer aanbrengen. Breng indien nodig een laag primer aan met een blokborstel en een langharige vachtroller.
  • Buitenmuren schilderen. Schilder de muren met twee lagen verf.

Gevel laten schilderen

Het schilderen van de buitenmuren is soms nog een hele klus. Heb je er niet de tijd of het materiaal voor, laat het dan over aan de vakman. Je woning ziet er na een schilderbeurt weer als nieuw uit en met een goede kwaliteit verf heb je er de komende tien jaar geen omkijken meer naar. Schakel een professionele schilder of schildersbedrijf in!

Geschilderde buitenmuren villa

Prijs gevel schilderen

Soort gevel Richtprijs Offerte
Gevel rijwoning schilderen €20 - €40 m² Offerte
Gevel appartement schilderen €20 - €40 m²
Offerte
Gevel halfopen bebouwing schilderen €20 - €40 m²
Offerte
Vrijstaande woning / villa schilderen €20 - €40 m²
Offerte

De prijzen zijn afhankelijk van het soort gevel, verfsoort, het soort reiniging, afplakken, plaatsen van een stelling...

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw gevel laten verven door een gevelschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte