Houten gevelbekleding schilderen

Is de houten gevelbekleding van je woning aan een schilderbeurt toe? Wacht dan niet te lang met schilderen, want hoe langer je wacht, des te meer tijd je kwijt bent aan het schuren en herstellen van het hout.

Houten gevelbekleding schilderen. Welke verf heb ik nodig?

Een houten gevel schilder je het best met een solventgedragen verf op basis van polyurethaan-alkydhars. Dit type verf is erg slijtvast, goed bestand tegen weersinvloeden en hecht goed aan de ondergrond. Voor het dekkend schilderen van een gevel gebruik je een dekkende lak of beits, voor het transparant schilderen, een transparante (gekleurde) beits.

In welke periode een houten gevel schilderen?

De beste periode voor het schilderen van hout buiten is vanaf eind april tot midden september. Schilder niet in de volle zon, maar begin ook weer niet te vroeg. Dit in verband met temperatuurveranderingen en condensvorming.

Tip: Wil je de houten gevelbekleding van je woning beitsen? Houd er dan rekening mee dat donkere kleuren beits het hout beter en langer beschermen tegen verkleuring en vergrijzing dan een transparante beits.

Heb ik een primer nodig?

Een primer gebruik je op onbehandeld hout en op hout met beschadigde laklagen (eerst goed schuren). Voor toepassing op houten gevelbekledingen kies je het best voor een solventgedragen primer op basis van polyurethaan-alkydhars.

Houten gevelbekleding reinigen

Vooraleer je aanvangt met het schilderen van het hout, zul je de houten gevelbekleding eerst grondig moeten reinigen. Gebruik hiervoor een universele reiniger die goed ontvet, zoals St. Marc, Universol of een oplossing van water met ammonia. Borstel de gevel schoon met het reinigingsmiddel en een borstel of gebruik een hogedrukspuit. Is er sprake van overmatige aangroei van mossen, algen of schimmels? Gebruik dan een speciale groene aanslag reiniger en laat dit middel een aantal uur intrekken. Kies een middel dat past bij de ondergrond (onbehandeld hout of behandeld hout). Laat de gevelbekleding na het reinigen goed drogen.

Tip: Voer schilderwerk met regelmatige tussenpozen uit en wacht niet tot het hout vergrijsd is of tot de verf van het hout bladdert. Door regelmatig onderhoud te plegen voorkom je een hoop extra schuurwerk en bespaar je daarnaast het nodige op de verf (geen primer nodig).

Houten gevelbekleding schuren

Is de vernis of verflaag van de gevel nog in goede conditie, dan hoef je niet noodzakelijk een primer te gebruiken. Schuur het hout wel licht op met een Scotch Brite of met fijn schuurpapier. Maak de gevel hierna goed stofvrij. Is de vernis of lak in slechte staat, schuur het hout dan machinaal met middelgrof schuurpapier tot er geen glansverschillen meer zichtbaar zijn of totdat je een stabiele verflaag hebt bereikt.

Beschadigingen in het hout repareren

Eventuele beschadigingen in de gevelbekleding repareer je het beste met een twee-componenten houtplamuur. Dit middel (meestal op basis van epoxyhars) is vanwege de goede vochtbestendigheid erg geschikt voor gebruik buiten. Is het hout plaatselijk verrot, krab de aangetaste stukken dan eerst weg tot op het gezonde hout en impregneer het hierna met een speciaal impregneermiddel voor houtrot. Hierna kun je het hout vullen met houtplamuur.

Werkwijze houten gevelbekleding schilderen

  • Reinigen van de gevel. Reinig de gevel met water en een reinigingsmiddel. Doe dit zorgvuldig, want verf of beits hecht niet goed op vuile of vettige ondergronden.
  • Schuren. Schuur oude verf- of vernislagen die nog in goede conditie zijn op met fijn schuurpapier en repareer eventuele beschadigingen in het hout.
  • Primer aanbrengen. Breng de primer aan met een ronde borstel en een lakroller. Schuur de primer nog eens licht op met korrel 180.
  • Houten gevelbekleding schilderen. Is de gevel droog, schilder de gevel dan met een ronde borstel en een lakroller. In de regel heb je twee tot drie lagen lak (of beits) nodig. Tussen de verflagen door kun je het hout nog eens licht opschuren met korrel 240 of een fijne schuurspons.

Richtprijzen

Soort gevel Richtprijs per m² Offerte
Houten gevelbekleding rijwoning herschilderen Op aanvraag
Offerte
Houten gevelbekleding appartement herschilderen Op aanvraag
Offerte
Houten gevelbekleding halfopen bebouwing herschilderen Op aanvraag
Offerte
Houten gevelbekleding villa herschilderen Op aanvraag
Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw houten gevelbekleding laten schilderen door een gevelschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte