Houten blokhut schilderen

Een houten blokhut is een tuinconstructie dat het gedurende het ganse jaar zwaar te verduren krijgt. Zon, regen en luchtvervuiling werken dagelijks in op het hout. Daarom is het belangrijk om je blokhut degelijk te beschermen.

Nieuwe blokhut & blokhut schilderen

Wens je het hout en de houtstructuur nog zichtbaar te houden na een beschermde verflaag? Koop dan zeker een blokhut met geïmpregneerd hout. Deze voorbehandeling is essentieel om hout, blootgesteld aan weersomstandigheden te beschermen tegen zonlicht en regen. De impregnatie onder hoge druk in autoclaaf beschermt ook duurzaam tegen schimmels en houtaantastende insecten. In principe is het niet nodig om een geïmpregneerd houten blokhut extra te behandelen. Toch zal blijken dat het na verloop van tijd beter is om een extra beschermingslaag aan te brengen via een lak, beits of olie daar het hout zal verkleuren en vergrijzen.

Prijs houten blokhut schilderen


Werkzaamheden Richtprijs per m² Offerte
Reinigen € 20 – € 30* Offerte
Grondlaag met primer voor metaal € 25 – € 30* Offerte
Tussenlaag matte lak € 30 – € 35* Offerte
Afwerkingslaag met hoogglanslak € 22 – € 32* Offerte

Blokhut beitsen met half-dekkende beits

Wens je de houtstructuur en nerven van het hout van een onbehandelde blokhut na de behandeling nog zichtbaar houden, dan kan je opteren om een half-dekkende beits aan te brengen. Beits voor tuinhuizen is te verkrijgen in verschillende houtkleuren. Deze kan je aanbrengen als een semi-transparante film op het hout. De kleur van het hout wordt min of meer behouden, maar zeker niet helemaal. Lees goed op de verpakking van de beits hoe goed deze dekt. We raden aan om deze behandeling jaarlijks te herhalen.

Blokhut lakken met dekkende lakverf

De goedkopere tuinhuizen worden in vurenhout aangeboden en zijn niet geïmpregneerd. Wens je een onbehandelde blokhut te verven met een dekkende kleurlak dan dien je eerst een goede primer voor hout aan te brengen. Nieuw en onbehandeld hout dient eerst goed geschuurd te worden met het juiste schuurpapier. Door het hout ruw te maken, zal de primer beter pakken op de blokhut. Bovendien heb je dankzij de primer minder afwerkingslagen nodig om een goed dekkend resultaat te krijgen.

Kleurlakken zijn verkrijgbaar in tal van RAL-kleuren en zijn aan te maken via de verfkleurmachine. Kies steeds een lak voor buiten en voor de behandeling van tuinhout. Als afwerking kan je kiezen tussen een matte lakverf, semiglanslak en hoogglanslak ( zijdeglanslak). Je hebt de optie om te kiezen voor een watergedragen lakverf of een solventgedragen lakverf. Laat voldoende tijd tussen de verschillende afwerkingslagen.

Afhankelijk van de kwaliteit van het hout ( houtdikte ), de primer en afwerkingslaag zou je toch ongeveer 5 jaar zonder enig onderhoud moeten kunnen genieten van een geschilderde blokhut.

Schilder enkel een blokhut waarvan het hout voldoende droog is en breng alleen een afwerkingslaag aan bij droog en rustig weer.

Blokhut transparant afwerken

Bescherm het hout van je blokhut met een transparante afwerkingslaag indien je de houtkleur en structuur zichtbaar wenst te houden. Deze zal het hout duurzaam beschermen tegen regen en zonlicht. Hou er rekening mee dat het hout iets van kleur zal veranderen, maar niet zo erg als een beitsafwerking.

Blokhut herschilderen: reeds behandeld hout verven

Een reeds geverfde blokhut vormt een soort folie op het hout. Door invloed van licht & vocht gaat de verflaag op termijn beginnen afbladeren en loskomen. Vocht zal zich sneller in onbehandelde delen hout nestelen. Zeker kopse kanten en hoeken zijn gevoelig hiervoor. Indien je een geschilderde blokhut wenst te ververven, is het belangrijk dat alle oneffenheden weggewerkt worden. Dit kan je op verschillende manieren doen:

 1. Manueel afschuren: maak gebruik van het juiste schuurpapier en schuur de loszittende stukjes verf weg.
 2. Afbranden: maak gebruik van een verfbrander om de verflagen los te krijgen. Je kan gebruik maken van een heteluchtbrander op elektriciteit of een gasbrander.
 3. Afbijten: maak gebruik van een afbijtmiddel om de verflagen los te weken. Vervolgens kan je met een plamuurmes alle verf loshalen.

Wat je ook gebruikt, zorg ervoor dat je alles mooi opschuurt zodat alle oneffenheden weg zijn. Dien je aan houtreparatie te doen, dan kan je opteren om een houtvulmiddel voor buiten te gebruiken. Ook dit alles fijnschuren. Zorg ervoor dat het hout stofvrij gemaakt worden met een vochtige doek. Gebruik vervolgens een synthetische thinner om alles mooi te ontvetten.

Breng op blank hout voldoende primer voor tuinhout aan indien je de blokhut wenst te herlakken. Je kan de blokhut ook beschermen met een kleurbeits of houtolie.

Geschilderde blokhut herverven

Na verloop van tijd kan de verf loskomen en kan je de blokhut herschilderen. Je kan een ronde verfborstel ( dieper gelegen delen ) en platte borstel / verfrolletje gebruiken om te schilderen. Volg deze stappen voor een mooi resultaat:

 1. Bescherm: leg een beschermingsdoek / folie op de grond om verfvlekken op het terras / tuinpad te vermijden.
 2. Ontvetten & reinigen: maak het hout mooi en ontvet met een synthetische thinner het hout
 3. Verwijder: verwijder alle loszittende stukjes lakverf met plamuurmes, schuurpapier, gasbrander of afbijtmiddel. Je kan voor grote vlakke oppervlaktes eventueel een schuurmachine gebruiken.
 4. Opvullen: gebruik een opvulpasta om kleine gaatjes op te vullen.
 5. Fijnschuren: schuur alles mat met het juiste schuurpapier, zodoende de volgende verflaag goed pakt op het hout. Maak geen draaiende bewegingen.
 6. Ontstoffen en ontvetten: gebruik een licht vochtige en niet-pluizende doek om te ontstoffen. Vervolgens kan je een synthetische thinner gebruiken om te ontvetten.
 7. Primer aanbrengen: brengt de houtprimer aan in 1 laag. Het kan zijn dat er 2 lagen nodig zijn. Een primer is enkel nodig indien je door de vorige grondlaag zit en het blank hout ziet. Voor mooi resultaat kan je deze eventueel vlakschuren.
 8. Afwerkingslaag aanbrengen: roer goed de lak in de verfpot door en breng vervolgens aan. Het kan zijn dat er 2 lagen nodig zijn indien de oude verflaag goed opvalt. Laat tussen de verschillende lagen voldoende tijd, zodat alles goed kan drogen. Schuur eventueel mat voor een nog mooier resultaat.
 9. Ruim op en reinig: na de verfwerken ruim je alles op en reinig je borstels en verfrollen met het juiste product.

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw houten blokhut laten schilderen door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte