Hekwerk in metaal schilderen

Wil je een hekwerk in metaal schilderen? Ontdek hier wat de mogelijkheden zijn en welke verf je het beste gebruikt.

Welke verf gebruiken voor een hekwerk in metaal?

Is het hek gemaakt van onbehandeld aluminium, gegalvaniseerd staal of zink? Gebruik dan een speciale metaallak die geschikt is voor gebruik op non-ferro metalen. Is het hekwerk gemaakt van smeedijzer of staal, kies dan voor een speciale 2-in-één metaallak die je direct over roest kunt aanbrengen. Bij gebruik van dit type verf moet je alleen de loszittende verf en roest verwijderen. Je hoeft dus niet het complete hekwerk tot op het blanke metaal te schuren. Wil je een smeedijzeren hekwerk schilderen? Gebruik deze verf dan in combinatie met een anti-roest primer of menie.

Tip: Loszittende roest verwijder je snel en effectief met een boormachine en een roterende staalborstel.

Roestig metalen hekwerk schilderen

Is het metalen hekwerk aangetast door roest? Verwijder dan eerst alle loszittende verflagen en roest met een staalborstel. Schilder het hekwerk vervolgens met een speciale, roestwerende 2-in-één metaallak. Dit type verf is erg sterk en het bevat componenten die het roestproces stoppen. Zwaar verroeste plekken behandel je bij voorkeur eerst met een anti-roest primer of menie. Vooral op ruw metaal, zoals smeedijzer met veel ornamenten, is dit belangrijk.

Is het noodzakelijk om alle roest te verwijderen?

Nee, bij het gebruik van een roestwerende lak hoef je alleen loszittende roest van het hek te verwijderen. Wil je echter een superstrakke en gladde afwerking, gebruik dan een speciale roestverwijderaar. Dit is een vloeistof die je eenvoudig met een borstel op de roest aanbrengt. Binnen een tijdsbestek van 24 uur lost de roest vanzelf op. Hierna kun je het hek gladschuren en schilderen met een 2-in-één lak.

Tip: Nieuwe verfborstel? Haal hem een paar keer over een stuk grof schuurpapier. De loszittende haren blijven dan achter op het schuurpapier in plaats van op het schilderwerk.

Schilderen over een bestaande laklaag

Is het metalen hekwerk al een keer geschilderd? Controleer dan eerst of de verf goed hecht op de oude laklaag. Breng op een onopvallende plaats wat verf aan op het hekwerk en laat het een aantal uur drogen. Hecht de verf goed en zie je geen rimpels in de verf? Dan kun je het hek meestal zonder problemen overschilderen. Hecht de verf niet goed, dan zul je de bestaande laklaag eerst moeten verwijderen. Dit gaat over het algemeen het eenvoudigst met een afbijtmiddel.

Tip: Schilder bij voorkeur niet in de volle zon. Een hekwerk in metaal warmt snel op, waardoor de verf te snel droogt.

Werkwijze hekwerk in metaal schilderen

  • Reinigen van het hekwerk. Verwijder eerst alle loszittende roest en verflagen met een staalborstel. Reinig het metaal hierna zorgvuldig met wasbenzine, thinner of een speciale metaalontvetter.
  • Schuren. Schuur het hekwerk licht op met een Scotch Brite of schuurpapier korrel 180. Maak het hekwerk hierna goed stofvrij.
  • Anti-roest behandeling. Gebruik indien nodig een anti-roest primer of menie (op smeedijzer en op zwaar aangetaste roestplekken).
  • Hekwerk in metaal schilderen. Schilder het hekwerk met een ronde borstel. Gebruik je een speciale 2-in-één verf, dan moet je de verf meestal in vrij dikke lagen op het hekwerk aanbrengen. Dit is, bij dit type verf, noodzakelijk voor een maximale bescherming tegen roest.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Metalen hekwerk schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw hekwerk laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte