Houten voordeur schilderen

Uw buitendeuren onderhouden met een verflaag is belangrijk voor de levensduur van de deuren.

Een buitendeur zoals een voordeur, zijdeur of een tuindeur staat steeds bloot aan regen en zon. Onbehandelde buitendeuren beginnen na verloop van tijd te verkleuren en te vergrijzen. Geverfde deuren gaan na verloop van tijd verkleuren, door invloed van UV-zonlicht. Ook oude verflagen zullen op termijn loskomen te zitten en afbladeren waardoor de kans op houtrot groot is. Indien geen actie wordt ondernomen, is de kans groot dat je de voordeur dient te vervangen, wat niet de goedkoopste oplossing is.

Voordeuren zijn meestal uit hardhout gemaakt daar ze een leven lang dienen mee te gaan. Meestal zijn ze vervaardigd uit Meranti, Siberische Lariks, Europese Eik, Red Cedar of Padouk. Hierbij zijn tropische houtsoorten dien zich makkelijk laten behandelen met een primer, lakverf of beits.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Houten voordeur schilderen Op aanvraag Offerte

Werkwijze voordeur schilderen

Wens je oude gelakte buitendeuren te verven, waarvan de lakverf afbladert? Dan dien je eerst oude verflagen te verwijderen. Dit kan d.m.v. een verfbrander of een afbijtmiddel. Nadien grondig schuren en reinigen. Een nieuwe grondlaag ( primer ) dien je aan te brengen om het aantal afwerkingslagen te beperken.

Voordeur herschilderen in vrij goede staat

 1. Voorbereiding: plaats een beschermingsfolie of doek op de grond om verfspatten en druipers op te vangen.
 2. Verwijder deurbeslag: Verwijder alle hang- en sluitwerk.
 3. Reinigen: reinig de deurbladen grondig met een speciaal reinigingsmiddel en ontvet deze met bijvoorbeeld synthetische thinner. Reeds gelakte houten buitendeuren kunnen met een vochtige doek schoongemaakt worden.
 4. Loszittende verfresten: verwijder alle loszittende verf met een verfkrabber.
 5. Schuren: houten geschilderde voordeuren dienen vervolgens manueel opgeschuurd te worden met een fijn tot middengrof schuurpapier. ( P150 - P240 ). Je kan beginnen met grof schuurpapier en vervolgens naschuren met fijn schuurpapier. Schuur steeds in de richting van de houtnerf en maak geen draaiende bewegingen. Schuur door tot je een mat oppervlak bekomt. Voor grote oppervlakken kan met een lichte schuurmachine gewerkt worden. Kaal of blank hout dien je op te schuren met een fijner schuurpapier. ( P80 - P120 )
 6. Afzuigen: voorzie een goede afzuiging van het stof of draag een stofmasker.
 7. Afstoffen: verwijder schuurstof met een borstel. Maak vervolgens het geschuurde oppervlak mooi met een vochtige doek.
 8. Primer: een nieuwe primerlaag aanbrengen is enkel nodig op plaatsen waar het hout blank staat door het schuren. Leg de laag niet te dik.
 9. Hout renoveren: het kan zijn dat ontbrekende stukjes hout dienen opgevuld te worden met houtvulmiddel of lakplamuur. Plamuur barsten, gaten en oneffenheden weg.
 10. Afschuren en kitten: schuur het lakplamuur glad en mat en vul naden op met dichtingskit. ( bvb. tussen houtwerken en glas )
 11. Ramen afplakken: bevat de houten voordeur vensterglas, dan dien je dit zorgvuldig af te plakken met tape.
 12. Grondverf: breng een grondverf aan. Leg de laag niet te dik.
 13. Aflakken: Breng vervolgens de afwerkingslaag aan. Kies de juiste lak en gebruik de juiste verfborstels hiervoor. Laat voldoende drogen tussen 2 afwerkingslagen door. Voor meer mooi resultaat kan je tussen de lagen door fijn opschuren en afstoffen. Randen kan je met een verfkwast doen, de grote vlakken met een verfrol.
 14. Verwijder de tape: Verwijder de tape voor de afwerkingslaag droog is, zo kan je deze nog goed verwijderen.
 15. Reinigen: reinig alle verfmateriaal & beschermingsmateriaal.

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw houten voordeur laten schilderen door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte