Houten poolhouse schilderen

Een houten poolhouse of cottage bijgebouw in hout heeft een warme uitstraling en vormt een mooi geheel met een zwembad. Het zichtbaar hardhout geeft mooi de structuur en kleur van de houtsoort weer. Toch is een bescherming van een poolhouse in hout aangeraden om houtrot te voorkomen.

Volhouten poolhouses en zwembad bijgebouwen zijn opgetrokken zijn uit een houten structuur van volhouten balken en planken. De balken bestaan uit massief hout en worden op elkaar gestapeld en afgewerkt tot één geheel.

In Vlaanderen en Nederland worden houten poolhouses opgetrokken in duurzame houtsoorten zoals Thermo essenhout, Thermo naaldhout, Ceder, Padouk, Afromosia, Franse Eik, Meranti, Moabi, Merbau enz... Deze houtsoorten vragen ander soort onderhoud dan zachtere Europese houtsoorten zoals Vuren en Grenen. Meestal volstaat een behandeling met een houtolie.

Indien het hardhout onbehandeld blijft, zal het gevoelig worden aan verkleuring en houtrot. De invloed van zonlicht en regen zullen het hout poreus maken. Houtrot ontstaat dan weer door insijpeling van vocht en de aanwezigheid van insecten die zich tussen de houtnerven nestelen. Daarom is een goede bescherming met een houtbeschermingsproduct aangeraden. Er bestaan een aantal schilderstechnieken voor het schilderen van een houten poolhouse.

Prijs houten poolhouse schilderen


Werkzaamheden Richtprijs per m² Offerte
Reinigen Op aanvraag Offerte
Grondlaag met primer Op aanvraag Offerte
Tussenlaag matte lak Op aanvraag Offerte
Afwerkingslaag met hoogglanslak Op aanvraag Offerte

Onbehandeld hout beschermen

Wordt jouw nieuw houten poolhouse opgetrokken in onbehandeld hout? Dan dien je het zo snel mogelijk te behandelen met een houtbeits of houtolie. Zo garandeer je de levensduur van het woonhuis in hout.

Onze voorkeur gaat uit om een poolhouse in tropisch hout te behandelen met een beits of een voedende houtolie. Een laklaag gaat de poriën afsluiten, meestal met een synthetische filmvormende lak. Hierdoor worden de levende eigenschappen van het hout verzwakt. In de praktijk sluit deze bescherming de poriën van het hout af, waardoor het natuurlijke, levende hout een kunstmatig materiaal wordt, zonder leven. Het resultaat is een oppervlak dat op de korte termijn beschermd is maar waarbij de levende eigenschappen van het hout verzwakt worden.

Houten poolhouse beitsen

Je kan kiezen tussen een transparate of heldere beits of een dekkende beits. Bij het gebruik van een heldere beits blijf je de houtnerven en houtstructuur zien. De beits heeft het hout een licht andere kleur. Het hout kan blijven ademen. Een dekkende beits echter zorgt ervoor dat de houtnerf niet meer zichtbaar is. De dekkende beits is verkrijgbaar in verschillende houtkleuren volgens een aantal soorten hout zoals Meranti, Teak, Padouk enz... Zo kan je het hout een beschermende laag geven in combinatie met een decoratieve kleur. Beits wordt meestal in een aantal lagen aangebracht.

Een beits aanbrengen op nieuw onbehandeld hout kan je pas uitvoeren als het voldoende uitgedroogd is. Aangeraden is het hout altijd lichtjes te schuren en vervolgens af te stoffen. Schuur het hout altijd met een licht schuurpapier zodoende de schuurwerken niet zichtbaar zijn. Beits is meestal transparant waardoor ruwe schuurwerkzaamheden zichtbaar zijn. Na het ontstoffen kan je de dekkende beits met de juiste verfborstel aanbrengen. Meestal volstaan 3 lagen. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing om een goede dekking en bescherming te garanderen.

Bestaat jouw poolhouse uit een naaldhoutsoort zoals Vuren en Douglas, dien je eerst te behandelen met een biologisch afbreekbaar algendodend middel. Zo voorkom je blauwschimmel. Naaldhout is hier zeer gevoelig aan.

Bestaand, verweerd & vervuild hardhout beitsen

Wens je vervuild hout of verweerd hardhout te beschermen van een poolhouse of houten bijgebouw? Maak eerst het vervuild hout proper met een houtreiniger. Breng de houtreniger samen met water aan op de houten bekleding van het poolhouse en schuur het vuil weg. Herhaal een aantal keren, totdat je de originele kleur van het hout ziet. Vervolgens kan je fijnschuren, ontstoffen en de beits aanbrengen.

Verweerd hout zal een grijze kleur hebben en ruw aanvoelen. Dit hout kan je fijnschuren totdat je de originele kleur ziet. Stof vervolgens goed af en breng de beits aan.

Poolhouse herschilderen met lak

Meestal wordt verflak enkel aangebracht op goedkopere houtsoorten zoals naaldhout. Een houten poolhouse dat geschilderd werd met een verflak, kan op termijn loszittende verfresten bevatten. Het is aangeraden deze zo snel mogelijk te verwijderen aangezien het hout vatbaar is voor houtrot en insecten. Via een verfkrabber, verfbrander, afbijmiddel en schuurpapier kan je manueel of machinaal de verf verwijderen totdat je terug bank hout ziet. Indien je een laklaag wenst aan te brengen, dien je eerst een algendodend middel aan te brengen om er vervolgens een primer voor buitenhout op te strijken. Indien nodig, kan je meerdere lagen primer aanbrengen ( grondlaag ). Afhankelijk van de houtsoort zal je één of meerdere lagen nodig hebben. Schuur tussendoor fijn en ontstof goed. Laat de primer goed uitdrogen en breng in verschillende lagen de dekkende lakverf voor hout aan. Schuur tussen de lagen fijn voor een mooi resultaat.

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw houten poolhouse laten schilderen door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte