Binnenmuren schilderen

Schilder binnenmuren

Een binnenmuur schilderen of wand schilderen doe je het beste met muurverf. Hoe je dat precies doet hangt af van het soort ondergrond. Zo moet je bij sommige ondergronden zoals pleisterwerk of gyproc eerst een primer op de muur aanbrengen. Wil je een betegelde binnenmuur schilderen of een muur die is behangen? Ook dat is mogelijk.

Bepleisterde binnenmuur schilderen

Vooraleer je nieuw pleisterwerk kunt schilderen, breng je het beste eerst een goede grondlaag (primer) aan op de muur. Pleisterwerk is erg poreus en zou je geen primer toepassen, dan is de kans groot dat de eerste verflaag al voor helft opgenomen wordt door de muur. Dit is zonde van de verf en je hebt dan meerdere verflagen nodig voor een strak resultaat. Altijd een primer gebruiken dus op pleisterwerk. Dat geldt overigens ook voor gyprocwanden en bakstenen muren. Na het aanbrengen van de primer kun je de muur met elke gewenste muurverf afwerken.

Binnenmuur herverven

Betegelde binnenmuur schilderen

Wil je de muurtegels in de keuken, wc of badkamer een ander kleurtje geven? Met een primer en lak is dat perfect mogelijk en geef je een vertrek een totaal vernieuwde uitstraling. Als je muurtegels gaat schilderen moet je de oude tegels wel eerst goed schoonmaken en ontvetten, bijvoorbeeld met ammoniak of St. Marc. Daarna zet je de primer erop en als deze goed droog is kun je de tegels in twee lagen schilderen met (hoogglans)lak. Na het schilderen zullen ze er als nieuw uitzien en net zo mooi glanzen.

Bakstenen muur schilderen

Bij het schilderen van baksteen doe je er verstandig aan om te goed te checken of het voegwerk nog in goede conditie is. Loszittend voegwerk zul je moeten herstellen omdat de kans groot is dat het volledig los komt wanneer je er met een ruwe borstel overheen schildert. Borstel een bakstenen binnenmuur voordat je gaat schilderen daarom altijd goed schoon en breng daarna een laag primer aan. Baksteen schilder je met muurverf. Gebruik een vachtroller met lange haren of een blokborstel voor de grote oppervlakken en een ronde borstel voor de randen.

Baksteenmuur

Vlekken op de muur overschilderen

Probleemmuren, bijvoorbeeld muren met vochtvlekken, nicotinevlekken of roetvlekken, behandel je het beste met een speciale isolatieprimer of een isolerende muurverf. Deze middelen dekken de ondergrond effectief af waardoor de verf niet met de verontreiniging in contact komt. Isolerende muurverf is vrij duur, maar je hoeft er over het algemeen minder van te gebruiken en je kunt er snel mee werken. Bij muren met vlekken is zo'n investering absoluut de moeite waard, want je bent dan voorgoed verlost van lelijke vlekken op de muur.

Binnenmuur verven met verfrol

Betonnen binnenmuur schilderen

Betonnen binnenmuren die nog niet bepleisterd zijn kun je schilderen met standaard (gladde) muurverf of muurverf met structuur. Structuurverf is vooral aan te bevelen bij beton dat onregelmatigheden vertoont, bijvoorbeeld kleine gaatjes in het oppervlak of krassen. Wil je een gladde, superstrakke afwerking, dan zal het beton eerst 'schilderklaar' moeten worden bepleisterd. Een stukadoor kan dit voor je doen. Wil je betonstenen verven? Gebruik dan ook eerst een primer en werk de muur af met een langharige vachtroller of een blokborstel.

Kan ik behangpapier schilderen?

Er zijn zeer veel soorten behangpapier en de meeste soorten kun je zonder problemen schilderen met muurverf. Glasvliesbehang is er zelfs speciaal voor gemaakt en je kunt het meerdere malen overschilderen. De meest populaire behangsoort is vliesbehang. Dit is een sterke, makkelijk aan te brengen behangsoort die je in de regel prima met een watergedragen muurverf kunt overschilderen. Twijfel je of het behang geschikt is voor een schilderbeurt? Probeer dan eerst een stukje uit met een restje latexverf of maak de muur vochtig met een spons. Mocht het behang dan van de muur komen, dan weet je dat schilderen geen optie is.

Verftechnieken voor binnenmuren

Bekende verftechnieken zijn de sponstechniek, kaleien & patineren.

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw binnenmuren laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte