Plafond in pleisterwerk schilderen

Wil je een plafond in pleisterwerk schilderen? Zorg er dan in ieder geval voor dat de ondergrond op de juiste manier is voorbereid. In de meeste gevallen zul je eerst een primer op het plafond moeten zetten voordat je kunt aanvangen met schilderen.

Afwerkingsmogelijkheden

Een plafond in pleisterwerk schilder je bij voorkeur met een standaard gladde muurverf of een structuurverf (fijn of grof). Je kunt daarbij kiezen uit een breed scala aan kleuren. Standaard muurverf is in principe voor elke normale ondergrond geschikt. Structuurverf kun je gebruiken om oneffenheden in de ondergrond mee te camoufleren.

Nieuw plafond in pleisterwerk schilderen: gebruik altijd eerst een primer

Pleisterwerk is poreus van structuur. Zou je het direct gaan schilderen, dan loop je het risico dat de verf niet goed hecht of op ongelijke wijze wordt geabsorbeerd door de muur. Daarom moet je bij het schilderen van een nieuw plafond in pleisterwerk altijd starten met een grondlaag (primer). Door de primer hecht de verf goed aan het plafond en ben je ook verzekerd van een egale dekking. Voor het afwerken van een nieuw plafond heb je in de regel minimaal twee lagen muurverf nodig. Gebruik je professionele verf, dan kun je soms al toe met slechts één laag.

Oud plafond in pleisterwerk schilderen

Is het plafond al een keer geschilderd, check dan of de oude verflaag nog goed vast zit en het pleisterwerk nog in orde is. Bij oude plafonds komt het wel eens voor dat er dikke lagen verf of pleister op het plafond zijn aangebracht. Zolang ze niet poederen of scheuren vertonen is dat in principe geen probleem. Kleine scheurtjes werk je weg met een flexibele vuller. Zijn er veel haarscheurtjes te zien, gebruik dan een elastische muurverf die geschikt is voor gebruik binnen. Deze verf kan kleine spanningsverschillen in de ondergrond opvangen en scheurt minder snel dan een standaard muurverf.

Scheuren in het plafond herstellen

Bevinden er zich scheuren in het pleisterwerk? Als het om een aantal kleine scheurtjes gaat, hoef je je in de regel geen zorgen te maken. Verwijder de losse pleister rondom de scheur, maak de plek goed stofvrij en vul de scheur op met een flexibele vuller. Je kunt het plafond daarna afwerken met muurverf. Vermoed je dat de scheurtjes zullen terugkeren, gebruik dan een speciale elastische muurverf. Gaat het om heftige scheurvorming en blijven de scheuren steeds terugkeren, dan zal het plafond versterkt moeten worden met een speciaal glasvlies. Je zult dan wel een vakman moeten inschakelen, want voordat zo'n vlies geplaatst kan worden moet de oude pleisterlaag eerst van het plafond gekapt worden.

Plafond met poederend pleisterwerk schilderen

Geeft het pleisterwerk af als je er met je hand overheen strijkt? Dan is het pleisterwerk waarschijnlijk erg poreus. Voordat je het kunt schilderen zul je de pleisterlaag eerst moeten fixeren met een primer die geschikt is voor poederende ondergronden. Hierna kun je het plafond op reguliere wijze schilderen met een muurverf naar keuze.

Werkwijze plafond in pleisterwerk schilderen

  • Voorbereiding: Maak het pleisterwerk stofvrij met een borstel en reinig het indien nodig met water en een ontvetter (bijvoorbeeld ammonia of St. Marc). Werk scheurtjes of gaatjes weg met een allesvuller en schuur ze netjes glad (eerst met korrel 150 dan met korrel 240). Plak de randen af met afplaktape.
  • Grondlaag aanbrengen: breng met een ronde borstel en een blokborstel de primer aan op het plafond. Voor de grote oppervlakken kun je ook een kortharige vachtroller gebruiken.
  • Plafond schilderen. Is de grondlaag goed droog? Schilder dan eerst de randen met een ronde borstel en daarna de grote oppervlakken met een vachtroller. In de regel zul je twee verflagen nodig hebben voor een dekkend resultaat. Laat de verf tussen de verflagen door goed opdrogen (respecteer droogtijden zoals aangegeven door de fabrikant).

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Pleisterwerk schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw bepleisterd plafondlaten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte