Keramische tegels verven

Wil je een vloer met keramische tegels schilderen? Met de juiste primer en vloerverf is dat zeker mogelijk. Welke soort verf je nodig hebt en hoe je te werk gaat, ontdek je hier.

Keramische tegels schilderen: welke verf heb ik nodig?

Voor het schilderen van keramische vloertegels binnen, gebruik je het best een watergedragen vloerverf en een goede kwaliteit primer. Je kunt daarbij kiezen uit een standaard 1-componentverf of een 2-componenten verfsysteem. Voor keramische vloertegels binnen kun je meestal volstaan met een goede kwaliteit 1-component vloerverf op basis van polyurethaan. Zijn het tegels met een diep reliëf of wordt de vloer straks zwaar belast, dan zul je in de regel een 2 componentenverf nodig hebben, omdat deze sterker is en beter hecht op onregelmatige oppervlakken.

Verschil 1-component en 2-compontentenverf

1 component verf

Alle componenten in de verf (hars, harder) zijn al met elkaar vermengd. De verf droogt uit door contact met zuurstof.

  • Voordeel: makkelijk te verwerken, verf lang houdbaar, kwasten makkelijk te reinigen. Geschikt voor normaal belaste vloeren.
  • Nadeel: minder sterk dan 2-componenten verf, minder goed bestand tegen weekmakers in autobanden, zuren en chemicaliën.

2-componenten verf

Dit type systeem bestaat uit twee onderdelen: verf en harder. Deze componenten moet je voordat je gaat schilderen samenvoegen. De verf hardt uit door de 'harder' die wordt toegevoegd.

  • Voordeel: zeer slijtvast, vloeistofdicht en bestand tegen chemicaliën. Geschikt voor zwaar belaste vloeren en trappen.
  • Nadeel: korte verwerktijd, nadat je de componenten hebt samengevoegd moet je snel werken, want de verf hard zeer snel uit.

Primer voor keramische tegels

Wil je keramische tegels schilderen, dan zul je in nagenoeg alle gevallen eerst een hechtprimer op de tegels moeten aanbrengen. Door de primer hecht de verf goed aan de tegels. Weet je niet welke primer je moet gebruiken? Kies dan eerst de vloerverf en kijk in de voorschriften van de fabrikant (technische fiche) welk type primer het meest geschikt is. Je weet dan zeker dat de verf en de primer perfect op elkaar zijn afgestemd en dat de verf goed zal hechten.

Krassen op een geschilderde vloer vermijden

Met welk soort verf je een keramische vloer ook schildert, de vloer zal altijd enigszins gevoelig zijn voor krassen. Breng daarom viltjes aan onder tafels en stoelen en investeer in een goede vloermat. Vooral zand en steentjes zijn notoire krassenmakers die je het liefst zo veel mogelijk bij de voordeur wilt tegenhouden. Reinig de vloer met een stofzuiger met parketborstel. Nat reinigen kan met water en een universeel reinigingsmiddel.

Tip: Schilder niet over kitnaden: veel watergedragen verven hechten niet goed op kit. Schilder daarom bij voorkeur niet over kitnaden. Verwijder de kit met kitverwijderaar en breng nieuwe kit aan nadat de vloer geschilderd is.

Werkwijze keramische tegels schilderen

  • Keramische tegels reinigen. Maak de vloer grondig schoon met water en een ontvetter (ammonia, enz.) Verwijder eventuele kalkvlekken met een kalkreiniger. Zorg dat de tegels en de voegen perfect schoon en vetvrij zijn.
  • Primer aanbrengen. Breng een eerste laag primer aan op de tegels. Volg de aanwijzingen van de fabrikant. Soms moet je na een droogtijd nog een tweede laag aanbrengen.
  • Eerste verflaag schilderen. Als de primer goed droog is, kun je aanvangen met het schilderen van de eerste verflaag. Gebruik een borstel voor de zijkanten en een verfrol voor de grote oppervlakken. Probeer ook de zijkanten van de tegels zo goed mogelijk te schilderen, anders zal de verflaag later sneller tijdens het belopen van de vloer
  • Tweede laag schilderen. Is de eerste verflaag voldoende droog, maak de vloer dan nog eens grondig schoon en breng dan een tweede verflaag aan.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Keramische tegels schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw keramische vloer laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte