Plafondbalken schilderen

Ben je de donkere uitstraling van de plafondbalken beu en wil je het interieur een frisse uitstraling geven? Plafondbaken kun je in de regel prima schilderen, maar het is best een tijdrovend klusje en je zult er dan ook de nodige energie in moeten steken.

Afwerkingsmogelijkheden

Houten plafondbalken kun je het beste afwerken met een goede kwaliteit primer (grondverf) en twee lagen lak. Voordat je dit kunt doen, zul je de balken eerst schilderklaar moeten maken. Hoe je dit doet, hangt af van de ondergrond. Zijn de balken bijvoorbeeld voorzien van een vernislaag, dan zul je de vernislaag eerst moeten opruwen. Is het hout behandeld met boenwas, dan moet je deze laag eerst volledig verwijderen.

Nieuwe plafondbalken schilderen

Zijn de balken in het plafond niet behandeld met vernis, was of beits, maak ze dan eerst goed stofvrij en reinig ze vervolgens met een fijne schuurspons en een reinigingsmiddel (ammonia, St. Marc). Breng vervolgens een laag grondverf aan. Is de grondverf goed droog, schuur deze dan nog een keer licht op met fijn schuurpapier en lak het plafond af met twee lagen lak.

Bloedend hout

Sommige houtsoorten, zoals teak, merbau, mahonie en eiken bevatten veel kleurstoffen en looizuren welke in water oplosbaar zijn. Wanneer je dit soort hout met een watergedragen verf overschildert kan het soms gebeuren dat er geelbruine vlekken in de verf ontstaan. Om dit te voorkomen gebruik je het beste een goede primer (grondverf). Soms moet je twee lagen grondverf aanbrengen om het bloeden van het hout te stoppen. Blijven de vlekken terugkeren, kies dan voor een solventgedragen lak in plaats van een watergedragen lak.

Verniste plafondbalken schilderen

Zijn de plafondbalken vernist en wil je ze overschilderen met een dekkende lak, dan moet je de vernislaag eerst goed ontvetten (bijvoorbeeld met ammoniakwater) en daarna opschuren met fijn schuurpapier (korrel 180) of een schuurspons. De vernislaag hoeft dus niet verwijderd te worden, maar je moet hem alleen wat opruwen. Reinig de plafondbalken na het schuren en breng een primer aan die geschikt is voor gebruik op hout. Mocht de primer na het aanbrengen bruin of geel verkleuren (als gevolg van bloedend hout), laat de primer dan goed drogen en breng een tweede laag primer aan. Hierna kun je de plafondbalken op gangbare wijze afwerken met twee laklagen.

Plafondbalken met boenwas

Plafondbalken die voorzien zijn van boenwas of een ander soort wax zul je eerst grondig moeten reinigen voordat je ze kunt schilderen. Op boenwas houdt immers geen enkele primer of verflaag en deze waslaag moet dus grondig verwijderd worden. Je doet dit het beste met white spirit en synthetische thinner. Boen eerst met white spirit en een vod de balken schoon. Zie je geen kleur meer op je vod, reinig de balken dan nog eens met synthetische thinner. Daarna kun je de balken schuren.

Let op: dit is een tijdrovend, vermoeiend en potentieel gevaarlijk klusje. Ventileer de ruimte zeer goed en draag handschoenen en een veiligheidsbril. Thinner of white spirit zijn irriterende vloeistoffen die je absoluut niet in je ogen wil krijgen en de dampen die vrijkomen zijn ook alles behalve gezond. Het beste gebruik je een halfgelaatsmasker met een speciaal filter zodat je de dampen die vrijkomen niet inademt. Is dit alles je niet de moeite waard, laat de klus dan over aan de vakman!

Algemene werkwijze plafondbalken schilderen

  • Voorbereiding. Ontstof de balken en reinig ze grondig met een ontvetter (ammonia, St. Marc of een ander product). Schuur de balken met fijn schuurpapier (korrel 180). Ontstof hierna goed. Gebruik afplaktape op alle plaatsen die niet geschilderd mogen worden. Neem hier de tijd voor, want verfstrepen op het plafond zijn lelijk om te zien.
  • Primer aanbrengen. Schilder met een ronde borstel de randen van de balken en met een viltroller de grote oppervlakken. Kleurt de primer geel? Laat de grondlaag dan goed drogen en breng vervolgens een tweede laag primer aan.
  • Balken schilderen. Als de primer goed droog is, schuur deze dan nog een keer licht op met een schuursponsje of fijn schuurpapier (korrel 240). Maak de balken daarna goed schoon. Breng hierna de afwerklaag aan. Is deze droog, dan kun je een laatste laklaag aanbrengen.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Plafondbalken schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw plafondbalken laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte