Betonvloer schilderen

Wil je een betonnen vloer schilderen, zorg dan dat de ondergrond perfect schoon en vetvrij is en gebruik een goede kwaliteit primer en vloerverf.

Afwerkingsmogelijkheden

Een betonnen vloer werk je het beste af met vloerverf (betonverf). Je kunt daarbij kiezen uit meerdere basiskleuren en bij sommige merken kun je de verf in nagenoeg elke kleur laten mengen. Vloerverf heeft meestal een zijdeglans. Vloeren met zijdeglans zijn relatief makkelijk te reinigen en het oppervlak is vrij hard van structuur.

Betonnen vloer schilderen: welke verf heb ik nodig?

Voor het schilderen van een betonnen vloer (binnen) gebruik je het best een goede kwaliteit watergedragen vloerverf of betonverf op basis van polyurethaan of een 2-componenten watergedragen vloerverf op basis van epoxy. Bij normale belasting volstaat een 1-componentenverf meestal prima, maar wil je bijvoorbeeld een betonnen garagevloer schilderen, dan is het beter om een 2-componenten verf te gebruiken omdat deze beter bestand is tegen weekmakers in de banden en tegen zuren en chemicaliën.

Primer nodig voor een betonnen vloer?

Of je een primer nodig hebt voor het schilderen van een betonnen vloer is afhankelijk van het type verf. Bij sommige 2-componenten systemen is het niet nodig om eerst een primer aan te brengen, maar bij de meeste verfsystemen heb je wel een primer nodig. Weet je niet wat voor soort primer je moet nemen? Kies dan eerst een vloerverf en kijk vervolgens wat voor eisen er door de fabrikant van de verf aan de ondergrond worden gesteld. Wordt een bepaald type primer geadviseerd, gebruik deze dan ook, dan ben je verzekerd van een goede hechting van de verf.

Nieuwe betonnen vloer schilderen

Wil je een nieuwe betonnen vloer of een cementdekvloer schilderen? Doe dit dan pas wanneer het beton goed droog is. Doe je dat niet, dan zal de verf niet goed hechten. In de praktijk zul je na het storen van een betonvloer minimaal zes tot acht weken moeten wachten voordat je kan starten met het afwerken ervan. Controleer of de vloer droog is door op meerdere plaatsen een stuk transparant plastic op de vloer te kleven met wat schilderstape. Zorg dat het plastic rondom goed luchtdicht is afgeplakt. Zie ja na 24-48 uur condens op het plastic, dan weet je dat de vloer nog niet voldoende uitgedroogd is.

Voorbewerken van een betonvloer

Voordat je een betonvloer kunt schilderen, moet je deze grondig reinigen. Het oppervlak moet perfect schoon en vooral vetvrij zijn. Gebruik een speciale reiniger voor beton en borstel de vloer goed schoon. Bij nieuwe, onbehandelde betonvloeren is het soms nodig dat de ondergrond eerst geschuurd wordt met een diamantschuurmachine, maar dit is afhankelijk van het verfsysteem dat je gebruikt. Betonvloeren die voorzien zijn van een zogenaamde 'curing compoundlaag' moeten in de regel wel eerst grondig geschuurd of geëtst worden.

Werkwijze betonnen vloer schilderen

  • Reinigen van de betonvloer. Reinig het beton grondig met een speciale betonreiniger. De vloer moet perfect stofvrij en vetvrij zijn voordat je hem kunt schilderen. Laat de vloer na het reinigen goed uitdrogen.
  • Primer aanbrengen op de betonvloer. Breng met een borstel en roller de primer aan op het beton. Begin vanuit de hoek en werk naar de deuropening toe. Laat de primer vervolgens drogen.
  • Schilderen van de betonvloer. Schilder de vloer met twee lagen vloerverf. Laat de verflagen tussendoor goed drogen.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Betonvloer schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw betonvloer laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte