Tafel & stoelen schilderen

Ben je de antieke look van je tafel of stoelen beu? Geef je meubelen dan een make-over en schilder ze in een lichte kleur. Ze zullen er een stuk hipper uitzien!

Afwerkingsmogelijkheden

Tafel of stoelen een nieuwe look geven? Dat kan op verschillende manieren:

  • Dekkend schilderen met lak. De houtstructuur is hierna niet meer zichtbaar.
  • Beitsen met een lichte kleur beits. Je blijft de houtnerven en knopen in het hout zien. Oude lak- of vernislagen moet je eerst volledig verwijderen.
  • Doorschuren of ceruseren. Bij deze methode zet je eerst een laag verf op het hout en schuur je de verflaag daarna licht door. Kalkverf en matte verf is hiervoor erg geschikt. Je kunt ook met twee contrasterende kleuren verf werken.

Verniste tafel schilderen

Wil je een verniste tafel dekkend schilderen? Indien de vernislaag nog in goede conditie is, hoef je deze niet weg te schuren. Licht opschuren is voldoende. Vervolgens zet je een goede kwaliteit primer op de tafel en lak je af met twee lagen lak. Wil je de tafel beitsen of is de vernislaag in slechte staat, gebruik dan een afbijtmiddel of schuur de vernislaag machinaal weg.

Oude verf- en vernislagen van een stoel verwijderen

Wil je een oude vernis- of laklaag van je stoelen verwijderen, dan kun je dit op twee manieren doen: schuren of een afbijtmiddel gebruiken. Bij een stoel met veel ornamenten is een afbijtmiddel handig, omdat je het middel goed op ongelijke oppervlakken kunt aanbrengen. Je brengt het afbijtmiddel aan met een kwast en laat het dan vervolgens enige tijd inwerken. Met staalwol en een plamuurmes (of verfkrabber) kun je de oude verflagen dan vervolgens verwijderen. Gebruik altijd een veiligheidsbril en veiligheidshandschoenen, want verfafbijt is een agressief, bijtend goedje.

Tip: Maak na het gebruik van afbijtmiddel het hout goed schoon met water en laat het meubel drogen. Hiermee neutraliseer je het afbijtmiddel. Je kunt in plaats van water ook synthetische thinner gebruiken. Het hout wordt dan niet vochtig en hoeft niet te drogen.

Boenwas van een tafel verwijderen

Wil je een (eiken) tafel schilderen die behandeld is met boenwas? Verwijder deze waslaag dan eerst, want op boenwas hecht geen enkele verf. Je doet dit het beste met een vod en white spirit of terpentijnolie (of een speciale boenwasverwijderaar). Boen het meubel hiermee net zolang tot je vod schoont blijft. Poets hierna de tafel nog eens na met synthetische thinner. Gebruik handschoenen en verlucht de ruimte waarin je werkt optimaal, want terpentijnolie en thinner zijn irriterende stoffen.

Tip: Boenwas herken je aan de vettige structuur. Krab met je nagel over het hout. Blijft er een bruine, vettige substantie onder je nagel achter? Dan is het boenwas.

Hoe weet ik of de verf goed zal hechten?

Wil je een stoel of tafel schilderen en twijfel je of de verf goed zal hechten op de ondergrond? Schilder dan eerst een proefstukje op een minder zichtbare plaats en laat dit 24 uur drogen. Plak vervolgens wat tape op het geschilderde oppervlak en trek dit er na vijf minuten af. Komt de verf los? Dan zul je de ondergrond grondig moeten reinigen en schuren vooraleer je kunt aanvangen met schilderen.

Werkwijze tafel schilderen

Wil je een massieve houten tafel schilderen? Ga dan als volgt te werk:

  • Reinigen. Reinig de tafel met water en ammonia (onbewerkt hardhout reinig je het beste met synthetische thinner).
  • Schuren. Schuur eventuele lak- of vernislagen die nog in goede conditie zijn dof met korrel 180. Loszittende laklagen moeten verwijderd worden (afbijtmiddel, schuren). Reinig hierna het meubel opnieuw.
  • Primer aanbrengen. Breng op kaal hout twee lagen grondverf aan en op bestaande laklagen één laag grondverf. Schuur op met korrel 240 en reinig de tafel hierna weer zorgvuldig. Tafel schilderen. Schilder de tafel of stoel met twee lagen lak. Schuur tussen de lagen door indien nodig met korrel 240 of hoger.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Tafels en stoelen schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw tafel en stoelen laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte