Massief houten binnendeuren schilderen

Ben je de donkere kleur van je massieve houten binnendeuren beu en wil je deze deuren een moderne look geven? Overschilder ze dan met een dekkende lak of ceruseer ze met witte verf.

Afwerkingsmogelijkheden

Massieve houten binnendeuren kun je schilderen met beits, transparante vernis of met een dekkende lak. Het voordeel van beitsen is dat de houtstructuur mooi zichtbaar blijft. Nadeel is dat het hout enigszins gevoelig blijft voor verkleuring onder invloed van daglicht, maar de mate waarin verkleuring optreedt is afhankelijk van het type beits. Wil je de deur extra goed beschermen, kies dan voor een transparante lak of voor een dekkende lak.

Massieve houten binnendeur overschilderen

Wil je een massieve houten binnendeur overschilderen met lak, reinig deze dan eerst met thinner of met water en ammonia (1 deel ammonia op negen delen water). Schuur de deur vervolgens met korrel 180. Hierna breng je een grondlaag aan en lak je de deur af met twee lagen lak. Tussen de lagen door schuur je de deur op met fijn schuurpapier (korrel 240).

Tip: Harde houtsoorten zoals Merbau en Mahonie ontvet je het beste met synthetische thinner. Zachte houtsoorten ontvet je met water en ammonia (of St. Marc).

Kan ik met lak over een bestaande vernislaag heen schilderen?

Ja, bij binnendeuren is dat geen probleem, mits je een primer gebruikt. Het maakt ook niet uit wat voor soort vernis er op de deur zit, zolang de vernislaag maar goed uitgehard is, niet doorgesleten, en nog goed hecht. Ontvet de deur eerst goed, schuur de vernis dan licht op met fijn schuurpapier (korrel 180) en breng hier vervolgens een primer op aan. Let op: Je moet de laag alleen opruwen zodat deze dof wordt, je mag er dus niet doorheen schuren.

Massieve houten binnendeur ceruseren

Heb je een massieve houten binnendeur van eiken of een andere harde houtsoort en wil je deze een moderne, lichte uitstraling geven? Overweeg dan eens om deze te (laten) ceruseren. Ceruseren is een techniek waarbij de nerven in het hout met een witte ceruseerpasta of verf geaccentueerd worden. Deze speciale verf moet je met poetskatoen in het hout boenen en de overtollige verf verwijder je vervolgens met staalwol. Ceruseren is alleen mogelijk op houtsoorten met diepe houtnerven zoals eiken, kastanje en es.

Tip: Ga je een massieve binnendeur schilderen met watergedragen verf? Houd er dan rekening mee dat watergedragen verf erg snel droogt, zeker als het warm is. Houd de temperatuur daarom laag, maar probeer tocht te vermijden.

Boenwas verwijderen van een houten binnendeur

Een massieve houten binnendeur die behandeld is met boenwas, zul je grondig moeten reinigen voordat je deze kunt schilderen. Je doet dat het beste met een vod en terpentijn of een speciale boenwasverwijderaar. Boen de deur net zo lang met terpentijn totdat je vod niet meer verkleurt. Poets de deur daarna nog eens na met synthetische thinner. Ventileer bij het gebruik van terpentijn en thinner de ruimte zo goed mogelijk. Draag beschermende handschoenen en het liefst ook een veiligheidsbril.

Werkwijze massieve houten binnendeur schilderen

  • Reinigen en ontvetten. Reinig en ontvet de deur zorgvuldig met een ontvetter (ammonia of thinner).
  • Schuren. Schuur de deur op met korrel 180. Ook oude laklagen of vernislagen moet je licht opschuren met korrel 180.
  • Primer aanbrengen (bij dekkend schilderen). Breng de primer aan met een viltrol en laat deze voldoende drogen. Schuur de deur weer licht op en maak de deur goed schoon.
  • Houten binnendeur schilderen. Schilder de deur af met twee lagen lak. Gebruik een goede kwaliteit viltrol en probeer niet te veel druk uit te oefenen tijdens het uitrollen van de verf. Schuur tussendoor nog een keer licht op (korrel 240 of nog fijner).

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Houten deuren schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw binnendeuren in hout laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte