Vloeren schilderen

Wil je een vloer schilderen, maar weet je niet goed welke soort verf je nodig hebt of hoe je te werk moet gaan? Op deze pagina en onderliggende pagina's vind je meer informatie over een aantal veel voorkomende soorten vloeren en lees je hoe je ze kunt schilderen.

Welke vloeren kan je verven?

Vloer schilderen: welke soort verf heb ik nodig?

Over het algemeen heb je voor het schilderen van een vloer een slijtvaste, watergedragen vloerverf op polyurethaanbasis nodig. Voor gebruik binnen kun je meestal volstaan met een goede kwaliteit 1-compontenten verf. Wil je een vloer schilderen die zwaar belast wordt of waaraan specifieke eisen worden gesteld, bijvoorbeeld een vloer die bestand moet zijn tegen zuren en chemicaliën, dan kun je beter een 2-componentenverf op polyurethaanbasis of epoxybasis gebruiken. Een 2-compontentensysteem bestaat uit verf + harder. Deze vloeibare componenten moet je, voordat je gaat schilderen, met elkaar mengen.

Watergedragen verf of solventgedragen verf kiezen?

Wil je binnen een vloer schilderen, dan kies je het best voor een watergedragen vloerverf. De oplosmiddelen in deze verf zijn niet schadelijk bij inademing en je kunt er dus veilig binnen mee werken. Professionele schilders gebruiken daarom voor binnentoepassingen nagenoeg altijd watergedragen verfsystemen of andere solventarme producten.

Is een primer noodzakelijk?

Wil je een vloer schilderen met een 1-compontentenverf, dan heb je vrijwel altijd een primer nodig. Vooral harde en gladde oppervlakken zoals betonnen vloeren, keramische tegels, laminaatvloeren, vloeren van natuursteen en kurkvloeren zijn lastig om rechtstreeks te overschilderen, omdat de verf hierop niet goed hecht. Je zult dus eerst een hechtprimer moeten aanbrengen. Welk type primer je nodig hebt, hangt af van de ondergrond en de verf die je wil gaan gebruiken.

Tip: Zorg er altijd voor dat de verf en de primer goed op elkaar zijn afgestemd. Kies desnoods voor een primer en verf van hetzelfde merk. Je bent dan verzekerd van een goede hechting en je weet zeker dat beide verflagen elkaar niet zullen 'bijten'.

Kan ik een laminaatvloer schilderen?

Ja, dat is mogelijk, mits het laminaat nog in goede staat is en de vloer voldoende stabiel is. Over het algemeen heb je voor het schilderen van een laminaatvloer een 2-compontenten verf nodig, maar je kunt er ook voor kiezen om een 1-compontent vloerverf te gebruiken en deze te combineren met een aparte hechtprimer.

Vloer van natuursteen schilderen

Heb je een vloer van natuursteen en wil je deze overschilderen, reinig de vloer dan eerst zorgvuldig met een speciale reiniger die geschikt is voor natuursteen. De meeste natuurstenen vloeren zijn ter bescherming behandeld met een impregneermiddel of een beschermende waslaag. Deze beschermlagen zul je eerst (chemisch) moeten verwijderen, omdat de vloerverf anders niet goed zal hechten. Is de vloer volledig schoon en vetvrij, zet er dan eerst een primer op en werk de vloer af met een goede kwaliteit vloerverf.

Hoe moet ik kurk schilderen?

Wil je kurk schilderen, dan kun je het beste kiezen voor een speciale vloerverf geschikt voor kurk. Meestal is dit een verf op polyurethaanbasis aangezien deze verf enigszins flexibel is en spanningen in het oppervlak kan opvangen. Je kunt hierbij kiezen uit een transparante, halftransparante of een dekkende lak. Ga je schilderen over een oude laklaag, dan moet je deze eerst licht opruwen. Is de laklaag versleten tot op de kurklaag? Vraag dan advies bij de leverancier van de kurkvloer, want over een beschadigde laklaag mag je niet zomaar een verflaag aanbrengen.

Tip: Ga je een bestaande laklaag schuren? Pas dan op dat je niet door de laag schuurt. Je hoeft de lak alleen licht op te ruwen met fijn schuurpapier (of een schuurspons).

Houten vloer schilderen

Het schilderen van een houten vloer is een redelijk arbeidsintensief klusje waarbij het nodige schuurwerk komt kijken. Gaat het om een groot oppervlak dan is een parketschuurmachine of een roterende schuurmachine zeker geen overbodige luxe. Een parketvloer werk je het beste af met een speciale parketlak. Deze is het meest geschikt voor harde vloersoorten. Voor vloeren die zijn gemaakt van een zachtere houtsoort (bijvoorbeeld grenen of vuren) kies je het beste voor een goede kwaliteit watergedragen vloerlak op basis van polyurethaan.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Vloer schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw vloer laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte