Vliesbehang & glasvezelbehang verven

Vliesbehang schilderen doe je met muurverf. Meestal kun je volstaan met twee lagen verf, maar in sommige gevallen zul je drie of zelfs vier lagen verf nodig hebben. Dit is afhankelijk van de kwaliteit verf, de kleur van de ondergrond en de kleur van de afwerklaag.

Afwerkingsmogelijkheden

Ga je vliesbehang schilderen, dan kun je kiezen uit elke soort watergedragen muurverf. Deze verf is in allerlei kleuren verkrijgbaar en sommige soorten zijn ook afwasbaar, wat handig is bij het gebruik in de keuken of badkamer. Is het behang donker, en wil je deze overschilderen met een lichte kleur? Houd er dan rekening mee dat je meerdere lagen verf nodig zult hebben. Hoeveel precies hangt af van de dekkingskracht van de verf, maar reken op minstens drie lagen.

Vliesbehang schilderen

Vliesbehang (niet te verwarren met glasvliesbehang) is tegenwoordig de meest gebruikte behangsoort. Het is in allerlei uitvoeringen te koop en gemakkelijk op de muur aan te brengen. Vliesbehang is met muurverf te overschilderen. Afhankelijk van de kleur van de ondergrond en en de kleur van de verf heb je daarvoor twee tot drie lagen verf nodig. Laat het behang tussen elke verflaag altijd goed drogen (minimaal 24 uur), anders wordt het te vochtig en loop je het risico dat de lijmlaag loskomt.

Primer op vliesbehang gebruiken?

Voor het schilderen van vliesbehang of glasvliesbehang hoef je in de meeste gevallen niet eerst een primer op het behang te zetten. Mocht het behang al een keer geschilderd zijn of is het voorgeschilderd behang, dan zal de eerste laag verf wel gedeeltelijk geabsorbeerd worden. Je kunt er in dit geval voor kiezen om eerst één verdunde laag muurverf (max. 15%) op de muur te schilderen en daarna de muur af te werken met twee onverdunde verflagen.

Tip: Er bestaan “voorgeschilderde” vliezen die zogezegd geen primer meer nodig hebben. Toch is het aangeraden een primer aan te brengen, al is het maar om bijvoorbeeld lijmresten weg te werken of plamuursel minder zichtbaar te maken. Koop steeds kwalitatief papier.

Loszittend vliesbehang schilderen

Laat het behang op bepaalde plaatsen los, bijvoorbeeld in de hoeken? Gebruik dan een lijm die geschikt is voor vliesbehang en kleef het papier goed vast aan de muur. Laat de muur daarna minimaal 24 uur drogen voordat je deze gaat schilderen. Twijfel je of het behang wel goed vast zit? Schilder dan eerst een proefstukje met een restje latex of maak het behang vochtig met een spons. Mocht het papier dan loskomen van de muur, dan is dit type behang duidelijk niet geschikt om te overschilderen (misschien is het geen vliesbehang, maar een traditioneel simplex papierbehang).

Glasvliesbehang schilderen

Glasvliesbehang, ook wel renovatievlies genoemd, is sterk behangpapier waarin glasvezels zijn verwerkt. Het is erg geschikt om oneffenheden in de muur (scheurtjes) mee weg te werken en het wordt vaak gebruikt op muren die kleine haarscheurtjes vertonen. Je kunt deze behangsoort makkelijk overschilderen met muurverf. Glasvliesbehang moet je niet verwarren met glasvezelbehang (herkenbaar aan de voelbare ruitjesstructuur) want deze soort is ruwer qua oppervlak en vooral geschikt voor beschadigde muren.

Glasvezelbehang schilderen

Glasvezelbehang wordt gemaakt van papier en glasvezels. Je kunt her herkennen aan de typische ruitjes- of visgraatstructuur van het papier. Dit behang is ontzettend sterk en wordt voornamelijk toegepast op beschadigde muren met scheuren. Eenmaal op de muur aangebracht is het niet meer te verwijderen. Glasvezelbehang kun je zonder problemen met muurverf schilderen. Een primer hoef je niet te gebruiken.

Hoe vliesbehang schilderen

  • Maak het behang stofvrij met een borstel of stofzuiger.
  • Gebruik een ronde synthetische borstel voor het schilderen van de hoeken en een vachtroller voor het schilderen van de grote oppervlakken. Laat het behang tussen de verflagen door minimaal 24 uur drogen. Schilder niet te veel over droge stukken en werk zo veel mogelijk nat-in-nat. Zo bekom je het mooiste resultaat.
  • Eventuele naden tussen het plafond en het behang kun je netjes wegwerken met acryllaatkit.

Prijs vliesbehang schilderen

Werk & materiaal Richtprijzen Offerte
Vliesbehang schilderen € 12 – € 16 m² Offerte
Vliesbehang plaatsen € 15 – € 20 m² Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw vliesbehang laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte