Betonmuur schilderen

Wil je een binnenmuur van beton schilderen? Gebruik dan een goede kwaliteit primer en een watergedragen muurverf. Door de primer hecht de verf beter op het beton en bekom je ook een egaler eindresultaat.

Afwerkingsmogelijkheden

Bij het schilderen van beton kun je kiezen uit een gladde afwerking met muurverf of een afwerking met structuurverf. Structuurverf is erg geschikt om oneffenheden in de ondergrond te camoufleren. Standaard muurverf heeft een gladde structuur en is mat, maar er zijn ook glanzende verfsoorten (zijdeglans) die vooral geschikt zijn voor gladde, strak afgewerkte ondergronden.

Glad beton schilderen

Een muur van gegoten beton is vrij glad van structuur, maar vaak bevinden er zich in het oppervlak kleine gaatjes en oneffenheden (veroorzaakt door luchtbelletjes in het beton). Zo'n muur kun je prima schilderen, maar je moet er wel rekening mee houden dat het resultaat afhankelijk is van de structuur van de ondergrond. Met muurverf kun je de kleinste gaatjes wel opvullen, maar de grotere oneffenheden blijf je zien, zeker als veel daglicht op de muur schijnt. Ben je een perfectionist en wil je een superstrakke afwerking? Dan zul je de muur eerst moeten (laten) bepleisteren. Kun je leven met wat kleine oneffenheden, vul de grootste gaten dan op met een muurvuller en schuur alles netjes glad. Hierna kun je de muur afwerken met een primer en een standaard muurverf of structuurverf.

Werk oneffenheden weg met structuurverf

Structuurverf is verf waaraan zand- of kwartskorrels zijn toegevoegd. Deze verf is erg geschikt om oneffenheden in het beton mee weg te werken. Structuurverf breng je met een vachtroller of een blokborstel aan op het beton en daarna moet je het met een structuurroller nog eens narollen. Deze structuurrollers zijn in verschillende soorten te koop (van fijn tot grof).

Ruwe betonstenen schilderen

Betonstenen zijn vrij ruw van structuur en nemen veel verf op. Maak deze stenen, voordat je ze gaat schilderen, eerst goed stofvrij met een stevige nylonborstel. Breng hierna met een blokborstel een primer aan op het beton en laat deze een aantal uur drogen. Als de primer droog is, schilder de muur dan met een langharige vachtroller of een blokborstel. Ga je de muur in een lichte kleur (bijvoorbeeld wit, geel of lichtblauw) schilderen, dan zul je meestal twee lagen verf moeten aanbrengen.

Geschilderd beton overschilderen

Vraag: Ik heb een betonnen muur die al geschilderd is en wil deze overschilderen. Moet ik eerst een primer gebruiken?

Antwoord: Als de muur geschilderd is met een watergedragen muurverf en de verflaag nog in goede conditie is, hoef je in principe geen primer te gebruiken voordat je het beton kunt schilderen. Zorg er wel voor dat de muur goed schoon is en ontvet. Gebruik bij twijfel altijd een primer, dan ben je altijd verzekerd van een goede hechting en een egale dekking. Ook in ruimtes waar stevig gerookt is, is ter voorkoming van nicotinevlekken het gebruik van een goede primer aan te raden.

Werkwijze beton schilderen

  • Voorbereiding. Vul oneffenheden in het beton op met een muurvuller en schuur het oppervlak nauwkeurig glad. Maak de muur stofvrij met een borstel en plak de randen af met afplaktape.
  • Primer aanbrengen. Gebruik voor betonstenen een blokborstel om de primer aan te brengen en voor glad beton een vachtroller met korte haren.
  • Beton schilderen. Schilder de randen met een synthetische ronde borstel de grote oppervlakken met een langharige vachtroller. Werk zoveel mogelijk nat-in-nat (niet te veel over droge verflagen schilderen) en verdeel het oppervlak in denkbeeldige banen. Meestal zul je twee verflagen moeten aanbrengen voor een dekkend resultaat, zeker wanneer je het beton een lichte kleur geeft.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Beton schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw betonmuur laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte