Kurkvloer schilderen

Kun je kurk schilderen? Ja dat kan, maar alleen als de kurkvloer nog in goede conditie is en de laklaag nog niet volledig is doorgesleten. Voordat je een kurkvloer kunt schilderen moet je deze eerst voorbehandelen.

Afwerkingsmogelijkheden

Als je de kurkstructuur in de vloer wilt behouden, schilder de vloer dan met een transparante lak of een aangekleurde halftransparante lak. Er zijn talloze kleurvarianten waaruit je kunt kiezen. Wil je kurk volledig dicht schilderen, kies dan voor een dekkende lak. Voor een gekleurde vloer heb je meestal twee tot drie kleurlagen nodig en daarop extra meestal nog twee transparante beschermlagen. Dit is afhankelijk van het verfsysteem dat je kiest.

Kurk schilderen. Welke verf heb ik nodig?

Voor het schilderen van kurk gebruik je het best een watergedragen polyurethaan vloerlak. Deze lak wordt vrij hard waardoor de kurkvloer goed beschermd is tegen slijtage, vocht en vuil. Er zijn meerdere verfsystemen in de handel die speciaal geschikt zijn voor kurkvloeren. Wordt de vloer extreem belast, bijvoorbeeld in publieke ruimtes (inloophallen, kantoren, winkel) dan is een 2-componentenverf beter geschikt.

Tip: Is de bestaande laklaag op bepaalde plekken volledig doorgesleten? Vraag dan advies bij de leverancier van de vloer, want over een beschadigde vloer kun je niet zonder meer een nieuwe laklaag schilderen.

Kurkvloer schilderen: voorbereidingen

Voordat je kurk kunt gaan schilderen, moet je deze eerst grondig reinigen. Gebruikt hiervoor een speciale kurkreiniger. Dit middel bevat componenten waarmee de vloer niet alleen gereinigd en ontvet wordt, maar waarmee ook oude, watergedragen onderhoudslagen worden oplost. Het middel los je op in water en vervolgens moet je er de vloer grondig mee schrobben. Is de vloer van een transparante, watergedragen laklaag voorzien, dan moet je deze eerst licht opschuren met korrel 180 (schuur niet dóór de lak, de lak moet alleen licht opgeruwd worden).

Kurkvloer verven: primer nodig?

Voor het dekkend schilderen van onbehandeld kurk heb je altijd een primer nodig. Dit heeft te maken met natuurlijke tannines die in kurk zijn opgelost. Eenmaal in contact met een watergedragen verf, kunnen deze deze tannines voor plaatselijke verkleuringen zorgen. Door de vloer eerst te behandelen met een primer wordt de vloer effectief afgesloten en zal verkleuring niet optreden. Is de vloer al een keer gelakt met een transparante lak, dan zul je geen last hebben van 'doorbloeding van kurk' omdat de tannines geïsoleerd zijn door de lak.

Tip: Volg de aanwijzingen van de verffabrikant nauwkeurig op. Vooral het voorbereiden (reinigen) van de kurkvloer is erg belangrijk. Doe je dit niet zorgvuldig, dan zal de nieuwe verflaag niet goed hechten.

Werkwijze kurk schilderen

  • Reinigen van de kurkvloer. Reinig de vloer met een speciale kurkreiniger. Volg de aanwijzingen van de fabrikant van het product. Is de vloer voorzien van een transparante, watergedragen laklaag, schuur deze dan licht op met korrel 180. Pas op dat je de vernislaag nergens doorschuurt.
  • Primer aanbrengen. Wil je onbehandeld kurk schilderen? Breng dan eerst een primer geschikt voor kurk aan. Is de vloer gelakt, dan is een primer meestal niet nodig.
  • Kurk schilderen. Breng een eerste laag verf aan. Laat deze goed drogen. Breng vervolgens een tweede en derde laag verf aan (afhankelijk van het verfsysteem).

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Kurkvloer schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw kurkvloer laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte