Radiator & radiatorkast schilderen

Wil je de radiatoren in huis schilderen? Met de juiste primer en verf doe je dit eenvoudig zelf.

Radiator schilderen. Welke lak moet ik gebruiken?

Gebruik voor het schilderen van een radiator altijd een hittebestendige radiatorlak in plaats van standaard lak. Normale lak is bestand tegen temperaturen tot 80 graden en kan op den duur gaan vergelen. Radiatorlak vergeelt niet en hecht daarnaast goed op metalen oppervlakken. Is de radiator op sommige plaatsen verroest, gebruik dan eerst een speciale primer met anti-roest werking of een loodvrije ijzermenie.

Radiator spuiten

Sommige typen radiatoren, bijvoorbeeld radiatoren met verticale lamellen, zijn lastig om te schilderen met een verfborstel. Deze zul je dan ook moeten spuiten met radiatorlak. Maak de radiator eerst goed schoon. Verwijder roest en loszittende laklagen met een staalborstel en schuurpapier. Maak de radiator opnieuw goed schoon met water en ammonia. Is de radiator perfect schoon en droog, spuit dan één of meerdere dunne lagen roestwerende primer op het oppervlak. Is de primer droog, breng dan drie à vier lagen lak aan. Spuit de radiator in dunne lagen en blijf de spuitbus in beweging houden. Houd een spuitafstand aan van 15 tot 30 centimeter.

Tip: Stop je langer dan een paar minuten met spuiten? Houd de spuitbus dan op zijn kop en spuit net zolang tot er geen verf meer uitkomt. Zo voorkom je dat het ventiel verstopt raakt met verf.

Radiator schilderen. Heb ik een primer nodig?

Dit hangt af van de conditie van de radiator. Zie je nergens roest en bladdert de oude laklaag niet, dan heb je geen primer nodig. Ontvet de radiator wel eerst zorgvuldig met water en ammonia en schuur deze daarna zorgvuldig op met een schuurspons of met fijn schuurpapier (korrel 180). Het is de bedoeling dat je de bestaande lak dof schuurt, dus niet erdoorheen schuren. Zie je roest en bladdert de verf? Gebruik dan wel een roestwerende grondverf welke geschikt is voor gebruik op radiatoren (bijvoorbeeld loodvrije ijzermenie).

Tip: Voor het schuren van een radiator gebruik je het best een schuurspons (Scotch brite of een ander soort schuurspons). Hiermee schuur je makkelijk rondingen en andere moeilijk bereikbare plaatsen.

Radiatorkasten schilderen

Radiatorkasten zijn meestal van MDF gemaakt. Wil je blank MDF schilderen? Ontvet de kasten dan eerst met thinner of MDF reiniger. Hierna zet je een primer op het MDF en schilder je de ombouw met twee lagen lak. Je kunt hiervoor een standaard lak gebruiken. Is de radiatorkast al voorzien van een primer, dan kun je hier in principe direct overheen schilderen. Ontvet de kast wel eerst zorgvuldig en schuur deze licht op met schuurpapier of een schuurspons.

Werkwijze radiator schilderen

  • Voorbereidingen. Plak de muur achter de radiator af en bescherm de vloer. Reinig de radiator met water en ammonia. Schuur roestplekken en loszittende verflagen weg met een staalborstel en schuurpapier. Ontvet de radiator hierna opnieuw met water en ammonia of een ander soort ontvetter.
  • Schuren. Is de bestaande laklaag nog in goede conditie en zie je nergens roest? Schuur deze dan licht op met een schuurspons of met schuurpapier korrel 180. Een primer is dan niet nodig.
  • Primer aanbrengen. Zijn er roestplekjes zichtbaar op de radiator of bladdert de verf? Gebruik dan altijd een roestwerende primer voordat je er lak op zet. Meestal kun je volstaan met één laag.
  • Radiator schilderen. Is de primer droog en zijn er nog ruwe plekjes voelbaar dan kun je de lak nog eens opschuren met fijn schuurpapier (korrel 240). Breng hierna twee lagen lak aan met een borstel. Moeilijk bereikbare plaatsen schilder je met een radiatorborstel.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Radiatoren schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw radiatoren laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte