Schilderdeuren verven

Een schilderdeur schilderen is een relatief eenvoudig klusje wat je met de juiste voorbereidingen makkelijk zelf doet.

Schilderdeur afwerken

Een schilderdeur werk je af met een dekkende lak. Je kunt daarbij kiezen uit: mat, satin (zijdeglans) of hoogglans. Over het algemeen ben je het beste af met satin, omdat de deur dan makkelijk te reinigen is en je geen last zult hebben van lichtreflecties. Hoogglans kan ook, maar de deur krijgt dan een spiegelend oppervlak, met mogelijk hinderlijke lichtreflecties als gevolg. Wil je met hoogglans schilderen, zorg er dan voor dat het deuroppervlak perfect stofvrij en egaal is, want elke imperfectie in de lak ga je zien, zeker als het licht erop staat. Bij zijdeglans lak heb je hier minder snel last van.

Primer op een nieuwe schilderdeur gebruiken?

Schilderdeuren zijn meestal afgewerkt met panelen van HDF (high density fiberboard) waarop een primer is aangebracht. Wil je een nieuwe schilderdeur schilderen, dan doe je er verstandig aan om bovenop de bestaande primerlaag toch nog een grondverf te gebruiken. Dit om een goede hechting van de verf te garanderen. Het afwerken van een schilderdeur doe je bij voorkeur met een watergedragen dekkende lak. In de regel heb je voor het dekkend verven van een schilderdeur één laag grondverf nodig en twee lagen lak.

Tip: Vergeet bij nieuwe schilderdeuren niet om ook de onderkant en de bovenkant van de deur te schilderen. Dit ter bescherming van het hout. Om dit goed te kunnen doen haal je de deur uit de scharnieren en leg je hem op een werkbank of op schragen.

Schilderdeur voorbereiden: oude laklaag opschuren

Voordat je kunt aanvangen met schilderen moet je de verfdeur eerst zorgvuldig ontvetten met ammonia. Ga je over een bestaande laklaag schilderen? Schuur deze laklaag dan licht op met korrel 180 en reinig de deur weer. Ook nieuwe schilderdeuren schilder je bij voorkeur licht op voordat je er een primer op aanbrengt. In plaats van fijn schuurpapier kun je voor het opruwen van een verfdeur ook een fijne schuurspons gebruiken (Scotch Brite).

Watergedragen lak op solventgedragen lak?

Tegenwoordig kun je watergedragen verf zonder problemen op een solventgedragen lak aanbrengen en vice versa, mits de aanwezige verflaag stabiel is en voldoende uitgehard. Gaat het om verse verflagen, gebruik dan zoveel mogelijk één type verfsysteem. Solventgedragen lak moet minimaal 48 uur uitdrogen voordat je er met een watergedragen lak overheen mag schilderen en watergedragen lak minimaal twee weken. Het beste wissel je niet van systeem.

Tip: Gebruik voor het schilderen van een schilderdeur een goede kwaliteit viltrol. Neem voldoende verf en oefen zo min mogelijk druk uit tijdens het schilderen. Schilder niet over droge verf. Zo voorkom je strepen.

Werkwijze schilderdeur schilderen

  • Afplakken en beschermen. Ga je een binnendeur hangend schilderen, klem de deur dan aan de onderzijde vast met een spie en bescherm de vloer met plastic folie of oude kranten. Verwijder de deurgreep en plak de hengsels af met afplaktape. Je kunt de deur ook uit de hengsels halen en op schragen plaatsen (pas op voor vallend stof).
  • Reinigen en schuren. Reinig de verfdeur met wat water en ammonia en schuur deze op met korrel 180. Reinig hierna de deur opnieuw.
  • Primer aanbrengen en schilderen. Breng de primer aan met een lakroller. Verdeel de verf goed over het deuroppervlak. Rol een keer horizontaal, dan weer verticaal en eindig weer horizontaal. Schilder altijd op dezelfde manier en schilder niet over reeds gedroogde verf. Laat de primer goed drogen. Schuur de primer op met fijn schuurpapier (korrel 240) en breng hierna 2 lagen lak aan. Tussendoor kun je de verflagen nog eens schuren met korrel 240 (of hoger).

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Schilderdeuren schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw binnendeuren laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte