Houten trap schilderen

Wil je een houten trap schilderen, maar weet je niet goed welke materialen je nodig hebt en hoe je te werk moet gaan? Lees dan onderstaande tips eens door, dan gaat het je zeker lukken.

Afwerkingsmogelijkheden

Voor het schilderen van een houten trap kun je kiezen uit lak, vernis of beits. Wil je de structuur van het hout blijven zien, vernis het hout dan met een transparante vernis die geschikt is voor gebruik op trappen of parket. Wil je de structuur van het hout benadrukken en de trap een andere kleur geven, gebruik dan een gekleurde beits. Voor het dekkend schilderen van een houten trap kies je het beste voor een zijdeglans trappenverf. Neem bij voorkeur geen hoogglans lak, omdat de trap hierdoor te glad wordt.

Houten trap schilderen: welke verf heb ik nodig?

De verf die je nodig hebt voor het schilderen van een houten trap moet erg sterk zijn en bestand tegen zware belasting. Kies daarom voor een verf die speciaal geschikt is voor het schilderen van houten trappen. De wat duurdere soorten (professionele verf) bevatten in de regel kunststof hars. Deze hars maakt de verf extra sterk en beschermt de laklaag tegen krassen en stoten. Meestal zijn dit solventgedragen lakken maar er zijn ook watergedragen verven die kunsthars bevatten. Gebruik voor het schilderen van een onbehandelde houten trap altijd een primer die geschikt is voor houten ondergronden. Het beste stem je de primer af op de lak die je gaat gebruiken. Kies dus eerst de verf en kijk daarna welke eisen er aan de primer worden gesteld.

Oude houten trap schilderen

Is de oude verflaag van de trap nog in tact en bladdert de verf niet, dan kun je gewoon over de bestaande laag schilderen. Schuur de trap wel eerst op met schuurpapier korrel 240 (of een fijne schuurspons) en maak de treden goed stofvrij en vetvrij. Zet eerst een primer op de trap en werk, als deze grondlaag goed droog is, de trap af met twee lagen lak. Respecteer daarbij de droogtijden zoals opgegeven door de fabrikant.

Oude verflagen verwijderen

Is de bestaande verflaag op de trap niet stabiel en bladdert de verf, dan zul je deze eerst moeten verwijderen voordat je de trap kunt schilderen. Hoe je dat het beste doet hangt af van het aantal verflagen en het soort verf. Het beste probeer je het eerst met een heteluchtpistool (verfbrander) en een verfkrabber. Zorg dat de verfkrabber goed scherp is, maar pas op dat je niet te veel krassen maakt in het hout. Ook een delta schuurmachine (driehoekig) kan bij het verwijderen van oude verflagen handig van pas komen. Door de spitse punt van deze schuurmachine kun je overal goed in de hoeken komen. Begin met grof schuurpapier (korrel 80-120) en eindig met een fijne korrel. Lukt dit alles niet? Gebruik dan een verfafbijtmiddel.

Houten trap zandstralen

Heb je een mooie traditionele houten trap met veel ornamenten en wil je deze in ere herstellen? Laat de trap dan zandstralen. De trap wordt dan met een fijn straalmiddel schoongespoten waarbij alle oude verf- of vernislagen nauwgezet worden verwijderd. Na het zandstralen ziet de trap er weer als nieuw uit en is de oorspronkelijk structuur weer zichtbaar. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Vraag advies aan de schilder.

Werkwijze houten trap schilderen

Wil je een houten trap schilderen? De werkwijze die je moet aanhouden hangt af van de verf die je gebruikt en de conditie van de ondergrond. In het algemeen kun je de volgende stappen aanhouden:

  • Voorbereiding. Maak de trap goed schoon. Verwijder beschadigde verflagen met een heteluchtpistool en een verfkrabber of een schuurmachine. Schuur hierna de trap nog eens op. Schuur verflagen die nog in tact zijn op met fijn schuurpapier (korrel 240). Maak de trap weer goed stofvrij en vetvrij.
  • Primer aanbrengen (bij een dekkende verf). Breng met een ronde borstel de primer aan bij de hoeken en randen van de trap en gebruik een viltrol voor de grote vlakken. Verdeel de primer egaal over de trap.
  • Schuren. Is de grondlaag (primer) nog niet helemaal glad, schuur de trap dan nog eens op met fijn schuurpapier.
  • Aflakken. Breng de verf aan met een ronde borstel en een viltrol. Laat deze hierna drogen. Breng hierna een tweede laag verf aan.
Tip: Wil je de trap tussendoor nog gebruiken? Schilder de treden en stoorborden dan om-en-om en plak ter indicatie een kruis van afplaktape op de treden die niet geschilderd zijn.

Prijs houten trap verven

Soort trap Richtprijs per m² Offerte
Houten trap verven ( 2 x grondlaag + eindlaag ) € 15 – € 20 / trede Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw trap in hout laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte