PVC plafond schilderen

Plafond in PVC schilderen? Met de juiste materialen is dat goed mogelijk en geef je een kunststof plafond een geheel vernieuwde uitstraling. Er zijn wel een aantal zaken waar je bij het schilderen rekening mee moet houden.

Afwerkingsmogelijkheden

Het schilderen van een plafond in PVC doe je bij voorkeur met een watergedragen lak (acryl lak) of een solventgedragen lak. In principe kun je elk soort lak gebruiken zolang de ondergrond maar goed schoon is en je een speciale primer voor kunststof gebruikt.

Plafond in PVC schilderen

Wil je een plafond in PVC schilderen, zorg er dan eerst voor dat de kunststof panelen, of plafondtegels goed schoon zijn. Reinig en ontvet het plafond met een schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld ammonia of St. Marc) en ruw het tegelijk op met een Scotsch Brite of een ander soort fijne schuurspons. Is het plafond goed vetvrij en droog, breng dan een hechtprimer aan die geschikt is voor gebruik op kunststof. Is de primer droog, schuur deze dan nog eens voorzichtig op met fijn schuurpapier of een fijne schuurspons. Hierna kun je het plafond afwerken met 2 lagen lak.

Kunststof plafond schilderen: een primer is noodzakelijk

In principe is elk soort kunststof overschilderbaar zolang de ondergrond maar schoon is en stabiel en je gebruik maakt van een goede kwaliteit primer. De primer zorgt ervoor dat de verf zich goed kan hechten aan het kunststof (bijvoorbeeld PVC of polyester).

Kun je een spanplafond van PVC schilderen?

Nee, dat is zeker niet aan te raden. Deze flexibele plafonds zijn vaak voorzien van een speciale vuilafstotende coating die je niet kunt overschilderen en bovendien zijn ze niet stabiel genoeg voor een verflaag. Mocht het plafond erg vuil zijn, probeer het dan volgens aanwijzingen van de fabrikant te reinigen. Bij grote beschadigingen zul je een spanplafond over het algemeen in zijn geheel moeten laten vervangen. Kleine beschadigingen zijn soms nog te herstellen, maar het beste laat je dit over aan de leverancier van het spanplafond.

Plafond in PVC schilderen: tips

  • Bespaar bij het schilderen van een PVC plafond niet op verfmaterialen (primer, rollers, lak). Het resultaat is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van de materialen.
  • Zorg dat het plafond perfect glad, schoon en droog is voordat je de primer aanbrengt en probeer stof in het vertrek zoveel mogelijk te vermijden.
  • Respecteer droogtijden! Laat de primer goed drogen vooraleer je eroverheen schildert.

Werkwijze PVC plafond schilderen

  • Voorbereiding. Maak het kunststof plafond goed schoon met water en een ontvetter (ammonia, St. Marc of een ander soort reinigingsmiddel). Gebruik een fijne schuurspons (Scotch brite of een ander soort schuurspons) om het kunststof mee op te ruwen.
  • Primer aanbrengen. Is het kunststof plafond goed vetvrij en droog, dan kun je de primer erop zetten. Gebruik een goede kwaliteit hechtprimer die geschikt is voor kunststof. Gebruik een ronde borstel voor de randen en voegen en een viltrol voor de grote oppervlakken.
  • Schilderen. Als de primer goed is uitgehard kun je beginnen met schilderen. Verdeel het plafond in denkbeeldige vlakken of banen en werk elk vlak op dezelfde manier af. Schilder eerst de randen en voegen met de ronde borstel en schilder daarna de rest van het oppervlak met een viltrol. Breng eerst wat verf in de lengte aan, rol deze in de breedte uit en eindig daarna weer in de lengte. Zo verkrijg je een mooi egaal verfresultaat.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
PVC plafond schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw plafond in PVC door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte