Vloer in natuursteen schilderen

Veel mensen vragen zich af of je een vloer van natuursteen kunt schilderen. Het antwoord is: ja, natuursteen is te schilderen, mits de vloer nog in goede staat is en je deze op de juiste manier voorbereidt.

Afwerkingsmogelijkheden

Wil je natuursteen schilderen, dan kun je qua afwerking kiezen uit transparante lak en dekkende lak. Een transparante lak (coating) is vooral praktisch als je de vloer beter wil beschermen tegen vocht en vuil. Een natuurstenen vloer krijgt na het schilderen een lichte glans en is makkelijker te reinigen. Vind je de vloer niet meer mooi of te donker, kies dan voor een dekkende lak. Er zijn talloze kleurvarianten en glansgraden waaruit je kunt kiezen.

Natuursteen schilderen. Welke verf nodig?

Voor het schilderen van natuursteen gebruik je bij voorkeur een goede kwaliteit watergedragen vloerverf op basis van polyurethaan (PU-lak). Wordt de vloer extreem belast, bijvoorbeeld in publieke ruimtes, dan is het beter om een 2-componenten vloerverf te gebruiken, bijvoorbeeld op basis van epoxy. Bij de meeste verfsystemen voor natuursteen moet je eerst een primer op de vloer aanbrengen voordat je de vloer kunt schilderen. Deze primer is vooral bedoeld voor een goede hechting van de verf.

Tip: Heb je een vloer met vloerverwarming? Check dan voor de zekerheid of de verf geschikt is voor gebruik op vloerverwarming. Bij de meeste, watergedragen lakken is vloerverwarming geen probleem.

Natuursteen schilderen: eerst reinigen!

Voordat je natuursteen kunt schilderen, zul je de vloer eerst goed moeten reinigen met een speciale reiniger geschikt voor natuursteen. Je hebt een dergelijk middel nodig omdat natuurstenen vloeren meestal beschermd zijn met een impregneermiddel, een waslaag, of een ander soort beschermende coating. Deze coating zal er eerst af moeten, omdat de verf anders niet goed kan hechten. In de handel zijn diverse reinigers voor natuursteen te koop (bijvoorbeeld HMK R-154 van Lösefix).

Voordelen van een geschilderde natuurstenen vloer

  • De vloer is makkelijk schoon te maken (oppervlak is goed verdicht en gladder).
  • De vloer is beter bestand tegen vuil, vocht en (vet)vlekken.
  • Een geschilderde vloer is heel wat goedkoper dan een nieuwe vloer.
Tip: Een natuursteen vloer die geschilderd is met een watergedragen PU (polyurethaan) heeft gemiddeld vier à vijf dagen nodig om voldoende uit te harden. Houd hier rekening mee en pas op met het plaatsen en verplaatsen van meubilair.

Werkwijze natuursteen schilderen

  • Reinigen van de vloer. Reinig de vloer zorgvuldig met een speciale reiniger en laat deze vervolgens goed drogen.
  • Primer aanbrengen. Breng de primer aan met een borstel en een roller. Zorg dat je de voegen ook goed meeschildert. Laat de primer drogen.
  • Vloer in natuursteen schilderen. Schilder de vloer met een borstel en een goede kwaliteit verfroller. In totaal zul je twee à drie lagen verf nodig hebben voor een dekkend resultaat.

Geen tijd? Laat het over aan de vakman!

Weet je niet goed hoe je de klus moet aanpakken of heb je er simpelweg zelf geen tijd voor, laat de vloer dan schilderen door een vakman. Je hoeft dan niet te investeren in dure verfmaterialen en bovendien ben je verzekerd van een strak resultaat.

Prijs natuursteen vloer laten schilderen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Reinigen Op aanvraag Offerte
Schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw vloer in natuursteen laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte