Ramen schilderen

Schilder buitenramen

Is het buitenschrijnwerk van je woning aan een opknapbeurt toe en wil je de buitenramen schilderen? Ontdek hier waar je op moet letten bij het schilderen en hoe je de ramen het beste kunt voorbereiden.

Nieuwe houten buitenramen schilderen

Wil je de houten buitenramen van je woning schilderen en zijn ze nog niet voorzien van een primer? Schuur de ramen dan eerst op met korrel 150-180. Is het hout niet voldoende geschaafd en zijn er veel oneffenheden, gebruik dan korrel 100. Schuur altijd met de houtnerf mee. Maak het raam hierna goed stofvrij en breng een solventgedragen primer aan. Schuur de primer op met korrel 240. Hierna kun je het raam schilderen met met twee lagen verf. Ruw de verf tussendoor nog eens op met korrel 240.

Buitenraam verven

Oude houten buitenramen schilderen

Zijn de buitenramen al voorzien van een verflaag, verwijder dan eerst alle loszittende verf met een verfkrabber en schuurpapier. Mocht het kale hout hierbij zichtbaar worden, dan zul je de kale plekken eerst moeten gronden voordat je er overheen kunt schilderen. Verflagen die nog goed in tact zijn hoef je niet te verwijderen en je hebt ook geen primer nodig. Je moet ze wel opruwen met korrel 180 voordat je gaat aflakken.

Tip: Houd er bij het schilderen van de buitenramen rekening mee dat donkere kleuren verf veel meer warmte uit het zonlicht absorberen dan lichte kleuren. De temperatuur kan hierbij tot soms oplopen tot wel 60 graden Celsius. Donkere verf veroudert hierdoor sneller dan lichte verf en heeft meer onderhoud nodig.

Vochtige buitenramen schilderen

Schilder vochtige ramen, waarvan het hout in slechte conditie is, nooit met een dekkende hoogglanslak. Je sluit hiermee het vocht in het hout op en de verf zal op termijn blazen gaan vertonen. Vochtig hout maak je het beste eerst kaal en vervolgens kun je het schilderen met een professionele grondverf (grondverf is ademend). Het houtwerk is op deze manier beschermd tegen regen en het vocht dat zich in het hout bevindt kan op natuurlijke wijze verdampen. Het afwerken met lak of beits kun je dan later doen, wanneer het hout goed uitgedroogd is.

Tip: Is het raam voorzien van siliconenkit? Schilder hier dan niet overheen. Verf op siliconen zal zogeheten 'visogen' gaan vertonen en dat is lelijk om te zien. Mocht je niet anders kunnen, gebruik dan in plaats van siliconenkit een goede kwaliteit overschilderbare acryllaatkit.

Houtrot repareren

Zijn de buitenramen aangetast door houtrot? Verwijder het aangetaste hout dan met een verfkrabber en laat het hout hierna zo goed mogelijk drogen. Behandel het kale hout vervolgens met een speciaal impregneermiddel voor houtrot. Hiermee worden schimmels en andere organismen in het hout gedood en voorkom je dat het hout intern verder gaat rotten. Na het impregneren gebruik je het beste een 2-componenten epoxyplamuur. Dit is een flexibele, supersterke plamuur die erg geschikt is voor het opvullen van grote gaten in houten buitenschrijnwerk.

Houten buitenraam met houtrot

PVC buitenramen schilderen

PVC ramen zijn overschilderbaar, maar succes is niet altijd verzekerd. PVC ramen die voorzien zijn van een structuurfolie kun je beter laten renoveren met een nieuwe folie, want verf hecht niet goed op de meeste folies. Zijn de ramen niet voorzien van structuurfolie, ontvet ze dan zorgvuldig en schuur het kunststof op met een Scotch Brite. Gebruik een goede kwaliteit hechtprimer voor kunststof en lak het raam af met twee lagen lak. Let op: voor een goede hechting van de verf is het van cruciaal belang dat je de buitenramen perfect ontvet en schuurt voordat je de primer aanbrengt!

Aluminium buitenramen schilderen

Aluminium ramen zijn overschilderbaar, maar het eindresultaat is sterk afhankelijk van het soort aluminium. Geanodiseerd aluminium is bijvoorbeeld lastig om te schuren en mede daarom moeilijk overschilderbaar. Dit in tegenstelling tot standaard aluminium dat makkelijker te schuren is. Zijn de aluminium ramen gepoedercoat of gelakt, dan is de kans op succes het grootst. Voor het schilderen van aluminium buitenramen gebruik je het best een solventgedragen metaalprimer op acryllaatbasis of een 2-componenten epoxy primer en een bijpassende lak op basis van acrylaat of alkydhars.

Werk Richtprijs per m² Offerte
Houten ramen verven Op aanvraag
Offerte
Aluminium ramen verven Op aanvraag
Offerte
PVC ramen verven Op aanvraag
Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw ramen laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte