Houten ramen schilderen

Houten buitenschrijnwerk verven

Zijn de houten ramen van je woning aan een schilderbeurt toe? Ontdek hier hoe je ze schildert en waar je bij het schilderen van de ramen rekening mee moet houden.

Houtsoort

Om de juiste afwerkingslaag te voorzien is het belangrijk goed te weten uit welke houtsoort het buitenschrijnwerk is. De meest geplaatste houten ramen zijn:

  • Tropisch hout: afzelia, afrormosia, ceder, padouk, meranti...
  • Inheems hout: vuren, grenen, fraké, populier... ( hardhout / naaldhout )

Afwerkingsmogelijkheden

Houten ramen kun je ruwweg op vier verschillende manieren afwerken:

  1. Dekkend schilderen met lak. De structuur van de houten ramen is na het schilderen niet meer zichtbaar. Dekkende lak is in alle kleuren verkrijgbaar (ook in hoogglans).
  2. Houten ramen dekkend schilderen met dekkende beits. De structuur van het hout is na het schilderen niet meer zichtbaar. Dekkende beits is ademend (vochtregulerend) en vooral geschikt voor het schilderen van vochtig hout. Hoogglans is niet mogelijk.
  3. Ramen halfdekkend schilderen met beits. De structuur van het hout blijft goed zichtbaar en je kunt het hout een kleur geven.
  4. Houten ramen transparant schilderen met transparante lak (vernis). De structuur van het hout blijft zichtbaar en het hout is tevens extra goed beschermd tegen krassen en vocht.

Verschil tussen dekkende lak en dekkende beits

Dekkende beits is in tegenstelling tot lak ademend (vochtregulerend). Deze beits is vooral geschikt voor gebruik op houten ondergronden die van binnenuit vochtig kunnen worden. Denk hierbij aan hout dat slechts aan één zijde geschilderd is of hout waarvan de kopse kanten niet goed beschermd zijn en waarlangs vocht kan binnendringen. Door een ademende verf te gebruiken kan het vocht verdampen en zal de verf minder snel gaan bladderen. Dekkende beits is niet beschikbaar in hoogglans en is meer onderhoudsgevoelig dan lak. Doordat het hout kan blijven ademen zal de verf, mits goed onderhouden, minder snel bladderen dan bij gebruik van een afsluitend verfsysteem.

Nieuw houten raam schilderen

Lak Dekkende beits
Hoogglans is mogelijk (sterke lak) Alleen zijdeglans (minder sterk)
Niet ademend (afsluitend) Ademend (vochtregulerend)
Toepassen op droog hout Toepassen op vochtig hout
Weinig onderhoud nodig Regelmatig onderhoud nodig
Primer nodig Geen primer nodig

Wanneer houten ramen schilderen. In welke periode?

Schilder het schrijnwerk bij voorkeur niet wanneer het kouder is dan 10°C. De meest ideale temperatuur ligt tussen 15 en 20 °C. Schilder zo veel mogelijk in de schaduw (nadat de zon is gepasseerd). Eventueel vocht dat zich in of op het hout bevindt is dan verdampt waardoor de kans op blaasjes in de verf kleiner is. Schilder niet bij regenweer en mist en ook niet wanneer het te hard waait.

Tip: Verflagen die nog in tact zijn hoef je alleen licht (dof) op te schuren, hierdoor zal de verf beter hechten op het hout. Je hoeft de verf dus niet dóór te schuren.

Houten ramen herschilderen

Is het houten raam al een keer geschilderd en hecht de oude verflaag nog voldoende, dan kun je hier zonder problemen overheen schilderen. Schuur de verf wel eerst op met een Scotch Brite of fijn schuurpapier. Een primer heb je niet nodig. Schilder het raam met twee lagen verf.

Tip: Wil je testen of de oude verflaag nog goed hecht aan het hout? Snijd dan met een hobbymes vier horizontale en vier verticale lijntjes in het hout hout en kleef hier wat plakband op. Wacht vijf minuten en trek het plakband in één ruk van het hout. Blijft de verf goed zitten, dan kun je er zonder problemen overheen schilderen.

Houten ramen met houtrot

Zijn de houten ramen aangetast door houtrot? Haal het aangetaste hout dan zoveel mogelijk weg en impregneer het gezonde hout met een impregneermiddel voor houtrot. Herstel het hout daarna met een 2-componenten plamuur op basis van epoxyhars.

Oud houten buitenschrijnwerk

Werkwijze houten raam schilderen

  • Reinigen. Maak het houten raam zorgvuldig schoon en ontvet oude verflagen met water en ammonia of een andere ontvetter.
  • Schuren. Schuur oude, goed hechtende verflagen licht op met korrel 220 of 240. Maak hierna het houten raam weer perfect stofvrij. Schuur oude, slecht hechtende verflagen weg met grof schuurpapier, een verfbrander of afbijtmiddel.
  • Primer aanbrengen. Ga je het houten raam met lak schilderen? Gebruik op onbehandeld hout en verweerde verflagen altijd een primer. Schuur de primer na het drogen licht op met korrel 240.
  • Houten ramen schilderen. Schilder de ramen met twee lagen lak. Gebruik je een dekkende beits, dan heb je meestal drie lagen verf nodig (één laag dient als grondlaag). Tussen de lagen door schuur je nog eens met korrel 320.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Houten ramen schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw houten ramen laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte