Houten terras schilderen

Wil je een houten terras schilderen, maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Lees hier welke verf of olie je kunt gebruiken en hoe je het terras het beste voorbereidt.

Houten terras schilderen met olie of beits?

Een houten terras kun je zowel oliën als beitsen. Beits heeft als voordeel dat je het hout ermee goed beschermt tegen schilferen, vervuiling en vergrijzing. Het is in meerdere, transparante kleuren verkrijgbaar. Terrasolie heeft vooral voedende eigenschappen en het beschermt het hout tevens tegen vocht. Met terrasolie haal je de natuurlijke kleur van het hardhout naar boven. Terrasolie is voornamelijk geschikt voor gebruik op hardhout zoals Bankirai en Ipé.

Verschillen terrasolie en terrasbeits

Terrasolie Terrasbeits
Verkrijgbaar in naturel (gepigmenteerde olie die is afgestemd op de hardhoutsoort) Verkrijgbaar in meerdere kleurtinten (je kunt het hout er een andere kleur mee geven, indien gewenst)
Antislip niet mogelijk Antislip
Voedend en in lichte mate beschermend Vooral beschermend
Redelijke bescherming tegen vergrijzing Regelmatig de behandeling herhalen
Regelmatig de behandeling herhalen Na een aantal jaar opnieuw beitsen

Tip: Heb je geen zin om het terras met de hand te schilderen? Gebruik dan een verfspuit en een aangepaste oliespray of beits. Zo schilder je het terras in een handomdraai.

Vergrijsd hout behandelen

Is het terras in de loop der jaren sterk vergrijsd en zie je donkere vlekken in het hout? Reinig de planken dan eerst met een speciale (hardhout) ontgrijzer. Je moet dit middel met een harde borstel aanbrengen en het dan een aantal minuten laten inwerken. Na de inwerktijd borstel je de vervuiling weg met een harde borstel. Gebruik altijd beschermende handschoenen en een veiligheidsbril bij het werken met dit soort middelen, want vaak bevatten ze oxaalzuur. Een zeer irriterend goedje dat je niet op je huid of in je ogen mag krijgen.

Tip: Besproei een houten terras één keer per jaar met een algendodend middel. Hiermee voorkom je groene aanslag en worden de planken minder snel glad.

Houten terras reinigen

Vooraleer je kunt aanvangen met het schilderen van een houten terras, moet je het eerst zorgvuldig reinigen. Het beste gebruik je hiervoor een milieuvriendelijk reinigingsmiddel speciaal voor terrassen. Deze middelen zijn veilig in het gebruik en ook de planten in je tuin worden er niet door aangetast. Eerst spuit je het terras goed schoon, bijvoorbeeld met een hogedrukreiniger en vervolgens breng je het reinigingsmiddel aan met een harde borstel. Na een korte inwerktijd spoel je het terras weer schoon met water. Laat het terras hierna enige tijd drogen.

Tip: Hardhout kun je perfect reinigen met een hogedrukspuit. Pas wel op dat je de terrasplanken niet beschadigt. Gebruik een brede straal en max.100 bar. Spuit altijd op dezelfde afstand (zo'n 40 cm). Dit om strepen en kleurverschillen te voorkomen.

Houten terras schilderen met antislip beits

Houten vlonderplanken of terrasplanken bij een zwembad of vijver kunnen soms erg glad worden. Je kunt dit voorkomen door ze te beitsen met een speciale antislip beits. Dit is een speciale terrasbeits die kleine kwartskorreltjes bevat. Het terrasoppervlak wordt er iets ruwer door, waardoor je er minder snel over zult uitglijden. Houd er rekening mee dat dit soort beitsen in de regel filmvormend zijn en dat het uitzicht dus mogelijk anders is dan bij een afwerking met olie of standaard terrasbeits.

Werkwijze houten terras schilderen

  • Reinigen. Maak het terras oppervlakkig schoon met een tuinsproeier of hogedrukspuit. Breng hierna een speciaal reinigingsmiddel aan op het terras en borstel de planken met een harde borstel schoon. Spuit het terras hierna schoon met water.
  • Ontgrijzen (alleen indien nodig). Zijn de terras- of vlonderplanken erg vergrijsd en zijn er zwarte vlekken zichtbaar? Gebruik dan een speciale hardhout ontgrijzer.
  • Houten terras schilderen. Breng de beits of olie met een langharige, brede borstel aan op het hout. Meestal moet je twee lagen beits of olie aanbrengen.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Houten terras schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw terras in hout laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte