Houten carport schilderen

Is jouw bestaande carport aan een nieuw likje verf toe? Of is het nodig om jouw nieuwe carport toe aan een goed houtbeschermingsproduct? Wij bekijken even de mogelijkheden.

De carport is een handig bijgebouw dat bescherming biedt aan één of meerdere wagens, fietsen enz... De carport wordt meestal in hout uitgevoerd. Populaire houtsoorten voor carports of houten garages zijn meestal weersbestendig maar dienen wel beschermd te worden. De aanbouw carport, losstaande carport of carport met berging bestaan uit verschillende houten balken en houten palen uit Europees hardhout zoals Vuren en Grenen of uit tropische houtsoorten zoals Afromosia, Afzelia, Padoek, Iroko, Ceder, Azobe, Eik, Lariks, Ipé en Moabi.

Carport schilderen

Een carport is een bijgebouw in hout dat gedurende het ganse jaar te lijden heeft onder de invloed van regen en zonneschijn. Bij een slechte behandeling, zal op termijn het hout fel gaan verkleuren en zal er houtrot ontstaan. Vooral tropisch hardhout zal snel verkleuren waardoor het haar originele kleur verliest. Bovendien zullen insecten zich nestelen in het hout. De levensduur van een carport in hout is afhankelijk van een goede behandeling en bescherming.

Een bestaande klassieke en landelijke carport zal meestal meestal verrijkt worden met een beits of een houtolie. Beits en olie zijn transparant of met een "houtkleur" aan te brengen. Een beits geeft de originele kleur aan het hout terug. Je kan de kleur van de houtsoort kiezen.

Een moderne carport wordt meestal met een dekkende verflaag geschilderd. Hier kan je kiezen tussen een half-dekkende of een volledig dekkende afwerkingslaag. Wens je de houtstructuur nog te zien, dan kies je hetbest een half-dekkende verflaag. Taupe, wit en bruin zijn populaire kleuren.

Nieuwe houten carports ( doe-het-zelf paketten ) worden meestal opgetrokken uit geïmpregneerd hout ( keteldruk geïmpregneerd ) dat op voorhand behandeld werd tegen houtrot. Dergelijke carports en houten garages hebben niet direct een bescherming nodig. Toch is het aangeraden een voedende bescherming aan te brengen om verkleuring tegen te gaan.

Prijs houten carport schilderen


Werkzaamheden Richtprijs per m² Offerte
Reinigen € 20 – € 30* Offerte
Grondlaag met primer voor metaal € 25 – € 30* Offerte
Tussenlaag matte lak € 30 – € 35* Offerte
Afwerkingslaag met hoogglanslak € 22 – € 32* Offerte

Onbehandeld hout schilderen

Onbehandeld hout dient direct behandeld te worden met een houtbeschermingsproduct. Belangrijk is dat het product het hout "laat ademen". Hierbij is een houtolie of beits voor onbehandeld hout aangeraden. Bovendien zijn de houtnerven nog zichtbaar. Reeds behandelde carport in beits dienen eerst afgeschuurd te worden vooraleer een nieuwe laag wordt geplaatst.

Breng je een dekkende lakverf aan op onbehandeld hout, dan dien je steeds eerst het hout goed op te schuren ( mat zetten ) vooraleer je een grondverf of grondlaag aanbrengt. Je kan het hout ook eerst behandelen met een anti-mos product. Na het aanbrengen van de grondverf kan je de lak aanbrengen. ( mat, half-glanzend, glanzend ) Je kan kiezen tussen een solventgedragen buitenlak of een watergedragen buitenlak. Laat tussen 2 afwerkingslagen genoeg droogtijd. Om een mooi resultaat te verkrijgen kan je steeds de eerste afwerkingslaag lichtjes mat schuren. Na het ontstoffen kan je de tweede buitenlak voor hout aanbrengen.

Werkwijze carport herschilderen

Verf enkel een carport waarvan het hout goed uitgedroogd is. Verf niet in volle zon en verf waarbij de buitentemperatuur minimum 25° Celsius is.

Begint na een tijd de lak af te bladeren, dan dien je je houten carport te herverven. Hierbij de werkwijze:

  1. Voorbereiding: plaats een beschermingsfolie of doek op de grond om verfspatten en druipers op te vangen. Bescherm alle ramen, hang- en sluitwerk d.m.v. schilderstape.
  2. Reinigen: reinig de houten balken, palen en panelen grondig met een speciaal reinigingsmiddel en ontvet deze met bijvoorbeeld synthetische thinner.
  3. Loszittende verfresten: verwijder alle loszittende verf met een verfkrabber.
  4. Hout renoveren: het kan zijn dat ontbrekende stukjes hout dienen opgevuld te worden met houtvulmiddel.
  5. Schuren: de houten onderdelen van de carport dienen vervolgens manueel opgeschuurd te worden met een fijn tot middengrof schuurpapier. ( P150 - P240 ). Je kan beginnen met grof schuurpapier en vervolgens naschuren met fijn schuurpapier. Schuur steeds in de richting van de houtnerf en maak geen draaiende bewegingen. Schuur door tot je een mat oppervlak bekomt. Voor grote oppervlakken kan met een lichte schuurmachine gewerkt worden.
  6. Afstoffen: verwijder schuurstof met een borstel. Maak vervolgens het geschuurde oppervlak mooi met een vochtige doek.
  7. Primer: een nieuwe primer aanbrengen is enkel nodig indien het te schilderen hout blank staat. Breng eventueel een tweede laag aan indien de primer te veel in het hout trekt.
  8. Aflakken: Breng vervolgens de afwerkingslaag op de carport aan. Kies de juiste buitenlak en gebruik de juiste verfborstels hiervoor. Laat voldoende drogen tussen 2 afwerkingslagen door. Voor meer mooi resultaat kan je tussen de lagen door fijn opschuren en afstoffen.
  9. Reinigen: reinig alle verfmateriaal & beschermingsmateriaal en verwijder voorzichtig de tape.

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw houten carport laten schilderen door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte