Houten tuinpoort schilderen

Een tuinpoort van geïmpregneerd hout of hardhout hoef je in principe niet te schilderen. Wil je echter voorkomen dat het hout vergrijst, dan zul je de tuinpoort moeten schilderen.

Houten tuinpoort schilderen. Welke verf gebruiken?

Voor het schilderen van een houten tuinpoort kun je kiezen uit transparante beits, dekkende beits en houtolie. Houtolie is voornamelijk geschikt voor het behandelen van hardhouten schuttingen, tuinpoorten en tuinmeubelen. Je voedt er het hout mee en beschermt het tevens tegen vergrijzing (door uv-stralen in het zonlicht). Eens in de twee à drie jaar moet je het hout opnieuw oliën. Wil je het hout extra beschermen en tevens een kleur geven, kies dan voor beits. Je kunt beits zowel op hardhout als op geïmpregneerd zachthout gebruiken en het is erg geschikt om oude, verweerde schuttingen en poorten mee op te knappen. Wil je de houtnerven blijven zien? Kies dan voor een transparante beits. Is de tuinpoort erg verweerd, schilder deze dan met een dekkende beits.

Verfsoorten en toepassingen

  • Transparante beits: houtnerf blijft zichtbaar, je kunt het hout een kleur geven.
  • Dekkende beits: houtnerf niet meer zichtbaar, geschikt om sterk verweerde schuttingen mee op te knappen.
  • Houtolie: voedend, vooral mooi op nieuw hardhout (kleur van het hout wordt benadrukt).
Tip: Nieuw geïmpregneerd hout is nog erg vochtig en het impregneermiddel moet er nog 'uitzweten'. Laat het hout dus eerst goed uitdrogen (minimaal vijf à zes maanden) voordat je het schildert.

Groene aanslag van een houten tuinpoort verwijderen

Een houten tuinpoort die vervuild is met mossen en algen reinig je het best met een universele tuinhoutreiniger of groene-aanslagreiniger. Kies bij voorkeur voor een biologisch product, omdat je hiermee het milieu zo min mogelijk belast. Biologische reinigingsmiddelen bevatten enzymen die de vervuiling effectief oplossen. Je spuit het middel eenvoudig op de tuinpoort en na een bepaalde inwerktijd spoel je het oppervlak schoon met een tuinsproeier. Let er bij aanschaf van een groene-aanslagreiniger op dat het product geschikt is voor gebruik op hout (hardhout of zachthout).

Tip: Een houten tuinpoort die nog in goede conditie is, kun je ook reinigen met een hogedrukreiniger. Houd bij het reinigen een afstand van minimaal 40 cm aan en gebruik een brede straal. Probeer eerst een klein oppervlak uit zodat je zeker weet dat je het hout niet beschadigt.

Houten tuinpoort schilderen met borstel of spuitpistool?

Ga je alleen de tuinpoort schilderen, dan heb je genoeg aan een ronde of platte verfborstel en een viltrol. Meestal moet je twee lagen verf aanbrengen. Moet je een groot oppervlak schilderen, bijvoorbeeld een houten schutting, koop of huur dan een spuitpistool en gebruik een speciale tuinbeits spray of olie. Met een spuitpistool kun je erg snel werken en je verdeelt er de verf mooi egaal mee over de schutting.

Tip: Gebruik je een watergedragen schuttingbeits of tuinbeits voor het schilderen van de tuinpoort? Schilder dan met een speciale acrylborstel (synthetische haren) en een acrylroller.

Werkwijze houten tuinpoort schilderen

  • Reinigen en ontvetten. Reinig zachte houtsoorten met wasbenzine en harde houtsoorten zoals Merbau en Bangkirai met thinner. Afzelia ontvet je het beste met water en ammonia.
  • Schuren. Schuur het hout in de richting van de houtnerf met korrel 150-180. Schuur ook de zijkanten van het hout goed op. Maak de poort hierna zorgvuldig stofvrij en ontvet opnieuw.
  • Houten poort schilderen. Breng 2 tot 3 lagen verf aan (afhankelijk van het type verf). Gebruik hiervoor een platte of ronde borstel en een viltroller. Schuur tussen de verflagen door nog eens op met fijn schuurpapier (korrel 240-320).

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Houten tuinpoort schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw tuinpoort laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte