Metalen tuinpoort schilderen

Een metalen tuinpoort schilderen is niet moeilijk. Zeker niet met de uitstekende roestwerende verven die je tegenwoordig in elke bouwmarkt koopt. Lees hier welke verf je het beste gebruikt en hoe je een metalen tuinpoort of hekwerk moet voorbereiden.

Metalen tuinpoort schilderen. Welke verf gebruiken?

Is de tuinpoort gemaakt van een non-ferromateriaal zoals aluminium, gegalvaniseerd staal of zink? Gebruik dan een speciale metaallak die geschikt is voor gebruik op non-ferro materialen. Een aparte hechtprimer heb je bij dit product niet nodig. Is de tuinpoort gemaakt van smeedijzer, gebruik dan eerst een anti-roest primer of menie en werk het metaal hierna af met een speciale 2-in-één metaallak (primer en aflak in één).

Metaalsoort Soort verf (+ primer)
Aluminium, zink, gegalvaniseerd staal Speciale metaallak voor non-ferro materialen
Koper, messing, roestvrij staal (inox) Hechtprimer + metaallak
Smeedijzer Antiroest primer of menie + 2-in-één metaallak
Staal, ijzer 2-in-één metaallak

Roestige tuinpoort schilderen

Voor het schilderen van een roestige, metalen tuinpoort gebruik je het beste een 2-in-één metaalverf. Deze verf kun je over het algemeen zonder problemen over roest aanbrengen. Loszittende verflagen en roest moet je wel zoveel mogelijk verwijderen met een staalborstel. Dit type verf bevat roestwerende componenten die het roestproces in het metaal stopt. Let op: is de tuinpoort gemaakt van smeedijzer, gebruik dan eerst een anti-roestprimer of menie en werk hem daarna af met met een 2-in-één metaalverf.

Tip: Roest verwijder je snel en effectief met een boormachine en een roterende staalborstel.

Moet ik roest per se verwijderen?

Dat hangt af van de verf die je gaat gebruiken en van het resultaat dat je wenst. Wil je een supergladde en strakke afwerking, dan verwijder je het roest het beste met een speciale roestverwijderaar. Je brengt dit middel met een verfborstel op de roest aan en na een bepaalde inwerktijd kun je de roest dan gemakkelijk van het metaal borstelen. Is een perfect strakke en gladde afwerking niet nodig, dan kun hoef je alleen maar de loszittende roest te verwijderen.

Schilderen over bestaande verflagen

Wil je schilderen over een bestaande verflaag? Check dan eerst of de metaallak die je hebt gekocht goed hecht op de oude verf. Test dit uit door op een onopvallende plaats op de tuinpoort wat verf aan te brengen. Vertoont de verflaag na één à 2 uur geen gebreken, dan kun je de poort meestal zonder problemen overschilderen. Rimpelt de verf of komt de verf los, dan zul je de oude verflaag eerst moeten verwijderen, bijvoorbeeld met een afbijtmiddel.

Tip: Gebruik je een nieuwe verfborstel? Haal de borstel dan een aantal keer over een stuk schuurpapier. De loszittende haren blijven dan achter op het schuurpapier, waardoor ze niet in je nieuwe verflaag terecht komen.

Werkwijze metalen tuinpoort schilderen

  • Voorbereidingen. Verwijder loszittende verflagen en roest met een staalborstel. Reinig de tuinpoort hierna met thinner, wasbenzine of een speciale metaalontvetter en laat de poort goed drogen. Schuur de metalen tuinpoort hierna licht op met een Scotch Brite of schuurpapier (korrel 180) en ontstof.
  • Anti-roest primer aanbrengen. Breng, indien nodig (bijvoorbeeld op smeedijzer), een anti-roestprimer of menie aan op de poort of op het hek.
  • Metalen tuinpoort schilderen. Schilder de poort met metaallak. Hoeveel lagen je nodig hebt hangt af van het type verf. Bij gebruik van een 2-in-één verf over roest moet je de verf meestal vrij dik aanbrengen in 2 tot 3 lagen.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Metalen poort schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw hekwerk laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte