Houten luiken schilderen

Ook houten buitenluiken hebben van tijd tot tijd een nieuwe verflaag nodig. We nemen de mogelijkheden door.

Luiken in hout staan gedurende het jaar bloot aan weersomstandigheden. Het hout gaat op termijn verkleuren en vergrijzen door invloed van zon en regen. Onbehandelde houten luiken gaan om termijn door vochtinsijpeling gaan rotten. Daarom is een goede bescherming van jouw luiken aangeraden. Zo voorkom je houtrot én verleng je de levensduur ervan. Bovendien kan je jarenlang genieten van mooie draailuiken, vaste houten luiken of houten schuifluiken.

Om het hout te beschermen kan je kiezen tussen beitsen, lakken of een behandeling met een houtolie. Welke afwerking je kiest hangt af van de staat van de luiken. Zijn ze zeer verouderd en je wenst ze niet te laten vervangen, dan opteer je het best voor een dekkende lakverf. Het kan zijn dak je reparatiewerken dient uit te voeren. Door ze te voorzien van een dekkende lak zullen deze minder zichtbaar zijn.

Zijn de buitenluiken pas nieuw en wens je ze te beschermen, dan kan je opteren om ze te beitsen of in te oliën. De stijl van het gebouw waar de luiken hangen, zal ook de afwerking een stuk bepalen. Heeft jouw woning bijvoorbeeld grijs aluminium schrijnwerk, dan zullen grijsgelakte luiken beter passen bij de stijl van de woning dan houten luiken waarbij de houtkleur & houtnerf nog zichtbaar is.

Het verven van houten luiken is een zeer arbeidsintensief en tijdrovend werk. Het schilderen van sierluiken met lamellen of met beplanking vraagt de nodige aandacht om de schilderwerken goed uit te voeren. Daarom raden wij aan om luiken te laten schilderen door een vakschilder. De keuze van de juiste verf en de werkwijze waarop de luiken worden geschilderd zullen het verfresultaat bepalen. Een erkend schildersbedrijf zorgt voor mooie schuifluiken, louvreluiken, paneelluiken, vensterluiken en binnenluiken.

De meest courante houtsoorten zijn: Meranti, Siberische Lariks, Europese Eik, Red Cedar en Padouk. Allen zijn het duurzame houtsoorten. Je kan er ook voor opteren om nieuwe luiken niet te overschilderen en ze gewoon blank te laten. Hou er rekening mee dat ze gaan op termijn gaan verkleuren. Kies daarom steeds een verfraaiingsproduct om een duurzame bescherming te kunnen garanderen.

Indien de luiken afneembaar zijn zal je ze beter en mooier kunnen verven. Horizontaal schilderen werkt net iets makkelijker dan verticaal. De kans op druipers zijn ook kleiner.

Prijs houten luiken laten schilderen


Werkzaamheden Richtprijs per m² Offerte
Reinigen Op aanvraag Offerte
Grondlaag met primer voor metaal Op aanvraag Offerte
Tussenlaag matte lak Op aanvraag Offerte
Afwerkingslaag met hoogglanslak Op aanvraag Offerte

Werkwijze houten luiken schilderen

Wens je oude gelakte buitenluiken te verven, waarvan de lakverf afbladert? Dan dien je eerst oude verflagen te verwijderen. Dit kan d.m.v. een verfbrander of een afbijtmiddel. Nadien grondig schuren en reinigen. Een nieuwe grondlaag ( primer ) dien je aan te brengen om het aantal afwerkingslagen te beperken.

Luiken herschilderen in vrij goede staat

  1. Voorbereiding: plaats een beschermingsfolie of doek op de grond om verfspatten en druipers op te vangen. Bescherm alle hang- en sluitwerk d.m.v. schilderstape.
  2. Reinigen: reinig de luiken grondig met een speciaal reinigingsmiddel en ontvet deze met bijvoorbeeld synthetische thinner. Reeds gelakte houten vensterluiken kunnen met een vochtige doek schoongemaakt worden.
  3. Loszittende verfresten: verwijder alle loszittende verf met een verfkrabber.
  4. Hout renoveren: het kan zijn dat ontbrekende stukjes hout dienen opgevuld te worden met houtvulmiddel.
  5. Schuren: de houten luiken dienen vervolgens manueel opgeschuurd te worden met een fijn tot middengrof schuurpapier. ( P150 - P240 ). Je kan beginnen met grof schuurpapier en vervolgens naschuren met fijn schuurpapier. Schuur steeds in de richting van de houtnerf en maak geen draaiende bewegingen. Schuur door tot je een mat oppervlak bekomt. Voor grote oppervlakken kan met een lichte schuurmachine gewerkt worden.
  6. Afstoffen: verwijder schuurstof met een borstel. Maak vervolgens het geschuurde oppervlak mooi met een vochtige doek.
  7. Primer: een nieuwe primer aanbrengen is enkel nodig indien het te schilderen hout blank staat. Bestaande gelakte luiken hebben geen nieuwe primer nodig.
  8. Aflakken: Breng vervolgens de afwerkingslaag aan. Kies de juiste lak en gebruik de juiste verfborstels hiervoor. Laat voldoende drogen tussen 2 afwerkingslagen door. Voor meer mooi resultaat kan je tussen de lagen door fijn opschuren en afstoffen.
  9. Reinigen: reinig alle verfmateriaal & beschermingsmateriaal en verwijder voorzichtig de tape.

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw houten buitenluiken laten schilderen door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte