Behangpapier schilderen

Kun je behangpapier schilderen? Ja, dat is in de meeste gevallen geen probleem, maar het resultaat is afhankelijk van het soort behangpapier en soms zul je eerst een primer moeten gebruiken voordat je het behang kunt schilderen.

Afwerkingsmogelijkheden

Behangpapier werk je het beste af met een watergedragen muurverf. Dat kan in principe elke muurverf naar keuze zijn. Kies je voor een lichte verfsoort en is het behang vrij donker van kleur, houd er dan rekening mee dat je meerdere lagen nodig zult hebben voor een dekkend resultaat. Lichte kleuren dekken altijd moeilijker op donkere kleuren dan andersom.

Wanneer heb je een primer nodig?

  • Traditioneel behangpapier schilderen: primer nodig (solventgedragen)
  • Vliesbehang, glasvezelbehang, vinylbehang: (meestal) geen primer nodig

Traditioneel behangpapier schilderen

Traditioneel papierbehang, dat met een watergedragen lijmsoort op de muur is aangebracht, kun je in de meeste gevallen wel schilderen, maar niet geheel zonder risico. Dit type behang wordt meestal met een watergedragen lijm op de muur aangebracht en het risico bestaat dat deze lijmlaag oplost wanneer je met een watergedragen verf over het behang schildert. Zeker bij simplexbehang (bestaat uit één laag papier) moet je oppassen. Wil je dit type behang toch schilderen, probeer dan eerst een stukje uit met een restje latex of maak het behang vochtig met een spons. Komt het uit zichzelf snel los van de muur, dan is het beter om het behang te verwijderen.

Renovatievlies behang schilderen

Renovatievlies behangpapier is erg geschikt om kleine scheurtjes of oneffenheden in de muur mee te camoufleren. Je kunt dit behangpapier vrij eenvoudig overschilderen met een muurverf naar keuze. Ook andere soorten vliesbehang zijn in de regel goed te schilderen. Als het papier in goede conditie is en niet vet of vuil, dan kun je de muurverf direct op het behangpapier aanbrengen. Is er stevig gerookt in het vertrek, gebruik dan een fixeerlaag (primer). Hiermee voorkom je nicotinevlekken.

Glasvezelbehang schilderen

Glasvezelbehang kun je zonder problemen overschilderen. Dit behang is immers gemaakt om later overschilderd te worden en dus heb je ook geen primer nodig. Zorg er wel voor dat de muur goed stofvrij en schoon is en dat het papier overal nog goed vast zit. Is er veel gerookt in het vertrek, dan kun je het behangpapier reinigen met ammoniakwater of St. Marc. Mocht dit niet afdoende zijn, zet dan voordat je het behang gaat schilderen een goede primer op de muur. Hiermee dek je de ondergrond af en voorkom je doorslag van nicotinevlekken. Of gebruik een speciale isolerende muurverf die geschikt is voor het afdekken van vochtplekken, roestvlekken of roetvlekken.

Vinylbehang schilderen

Vinylbehang is prima overschilderbaar met muurverf. Reinig vuil of vettig behang intensief met een ammoniaoplossing of St. Marc. en laat het daarna goed drogen. Heb beste breng je de verf niet te dik aan en werk je de muur in twee lagen af. Mocht het om vinylbehang met structuur gaan, gebruik dan een blokkwast zodat de verf egaal verdeeld wordt over het behang.

Werkwijze behangpapier schilderen

  • Verzeker je ervan dat het behangpapier overal goed vast zit op de muur. Let goed op de hoeken bij het plafond en bij de plinten.
  • Is het behang vuil of vettig? Reinig het dan voorzichtig met een vetoplosser (ammonia, St. Marc). Pas op met traditioneel dun behangpapier, dit papier mag je niet vochtig reinigen.
  • Gebruik indien nodig een primer (traditioneel behangpapier of behang dat erg vuil is).
  • Schilder met een ronde borstel de hoeken en gebruik een vachtroller voor de grote oppervlakken. Dekt de verf niet goed, wacht dan tot de eerste laag droog is en breng dan een tweede verflaag aan.

Prijs behangpapier plaatsen & schilderen

Werk & materiaal Richtprijzen Offerte
Behangpapier schilderen € 12 – € 16 m² Offerte
Behangen € 15 – € 20 m² Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw vlies behangpapier laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte