Muurtegels schilderen

Door de muurtegels te schilderen geef je een keuken, wc of badkamer een totaal vernieuwde uitstraling. En dit tegen een fractie van de kosten voor een nieuwe tegelwand. Het schilderen van muurtegels is op zich niet moeilijk, maar je moet wel rekening houden met een aantal zaken.

Afwerkingsmogelijkheden

Muurtegels kun je zowel met lak als met een muurverf schilderen. In principe kun je elk soort verf gebruiken zolang je de tegels maar eerst behandelt met een goede hechtprimer. Wil je de muurtegels later kunnen reinigen en wil je de glans behouden? Kies dan voor een afwerking met zijdeglans of hoogglanslak. Een matte afwerking bekom je door de muurtegels te schilderen met een matte muurverf. Houd er wel rekening mee dat standaard muurverf niet waterbestendig is en door het ruwere oppervlak veel lastiger schoon te maken is dan lakverf. Lakverf is om deze reden vaak de beste optie voor het schilderen van muurtegels.

Muurtegels schilderen – gebruik een goede hechtprimer

Bij het schilderen van keramische muurtegels of andere gladde oppervlakken kun je eigenlijk niet zonder hechtprimer (tegelgrondverf). Door de primer hecht de nieuwe verflaag perfect op de ondergrond en kun je de tegels op normale manier schoonmaken zonder dat de verf loskomt.

Muurtegels schilderen met lak

Oude muurtegels lijken na een schilderbeurt met lak weer als nieuw. Zo kun je op relatief goedkope wijze een saaie keuken, wc of badkamer een lichte, moderne uitstraling geven. Het voordeel van lak is dat de glanzende uitstraling van de tegels behouden blijft en dat je de tegels op normale manier kunt blijven reinigen. De kwaliteit van de laklaag is afhankelijk van het soort verf dat je gebruikt. Heb je speciale wensen t.a.v. de krasvastheid of de stootvastheid, neem dan een speciale lakverf die geschikt is voor veeleisende omgevingen. In de overige gevallen kun je meestal volstaan met een standaard zijdeglas of hoogglans lak.

Muurtegels schilderen? Maak ze eerst goed schoon!

Voor een strak resultaat is het erg belangrijk dat de tegels goed schoon en ontvet zijn voordat je ze gaat schilderen. Gebruik ammoniakwater of water met wat St. Marc erin opgelost en reinig de tegels hier nauwkeurig de tegels mee. Let ook goed op de voegen, want die zijn over het algemeen het lastigst te reinigen. Zou je dit niet doen, dan loop de je kans dat de primer minder goed hecht en dat stof- en vuildeeltjes over de tegels verspreid raken, met een lelijk resultaat als gevolg.

Muurtegels in de badkamer schilderen

Over het algemeen kun je muurtegels in de badkamer zonder problemen overschilderen, mits je een kwaliteitsprimer gebruikt en de gestelde droogtijden van de primer en de lak respecteert. Zorg ervoor dat de tegels en de voegen perfect schoon zijn en dat er zich geen zeepresten meer in de voegen bevinden. Wil je muurtegels schilderen die constant in contact staan met heet water? Vraag dan advies aan een schilder want de meeste verfsoorten zijn hiervoor niet geschikt.

Werkwijze muurtegels schilderen

 • Maak de tegels en de voegen goed schoon (ammoniakwater / St. Marc).
 • Poets de tegels na met een droge, pluisvrije doek.
 • Breng de primer op de tegels en het voegwerk aan. Volg de aanwijzingen van de fabrikant hierbij nauwkeurig op.
 • Is de primer droog, breng de verf dan aan met een borstel (voor de randen) en een lakroller. In de meeste gevallen zul je twee lagen moeten aanbrengen.
 • Tegels schilderen: Tips

  Gebruik voor een solvent gedragen lak altijd een lakborstel en een lakroller. Verwijder afplaktape als de verf nog nat is. Reinig niet alleen de muurtegels, maar zorg ook dat de ruimte waarin je werkt goed stofvrij is. Stof dat in de natte verf terecht komt is niet meer te verwijderen en deze verontreinigingen kunnen leiden tot een korrelig resultaat.

  Richtprijzen

  Werk Richtprijs per m² Offerte
  Tegels schilderen Op aanvraag Offerte

  Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

  Uw muurtegels laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte