Pleisterwerk schilderen

Pleisterwerk kun je het beste schilderen met een watergedragen muurverf (latexverf). Deze verf is damp-open, niet schadelijk bij inademing en erg geschikt voor steenachtige ondergronden. Voordat je nieuw pleisterwerk kunt schilderen, moet je het eerst behandelen met een primer (voorstrijkmiddel).

Afwerkingsmogelijkheden plakwerk

Watergedragen muurverf, geschikt voor het schilderen van pleisterwerk & stucwerk, is in allerlei kleuren verkrijgbaar. Het is meestal matte, dekkende verf, maar er zijn ook verfsoorten met zijdeglans verkrijgbaar. Qua structuur kun je kiezen uit gladde verf of verf met een fijne korrelstructuur.

Nieuw pleisterwerk eerst behandelen met een primer

Vooraleer je een nieuw bepleisterde muur kunt schilderen, zul je deze eerst moeten voorbehandelen met een primer (voorstrijkmiddel). De primer heft de zuigkracht van muur op waardoor de verf beter dekt en egaal opdroogt. De primer breng je eenvoudig met een blokborstel op het pleisterwerk aan. Ben je van plan om de muur in een donkere kleur te gaan schilderen? Dan kun je de primer ook (laten) aankleuren. Zo zal de verf later beter dekken en kun je in de regel volstaan met één verflaag in plaats van twee of drie.

Pleisterwerk schilderen met latexverf (muurverf)

Er zijn tientallen soorten muurverf te koop en ze variëren in prijs van 3 tot 16 euro per liter. De duurdere soorten dekken over het algemeen veel beter dan de goedkope verven waardoor je minder lagen hoeft aan te brengen. Vaak zijn ze ook beter bestand tegen doorslag van vlekken, bijvoorbeeld door nicotineaanslag op de muur. Dat wil overigens niet zeggen dat je goedkope verven links moet laten liggen. Afhankelijk van de ondergrond, de kleur en het gewenste resultaat, zul je bij een goedkope verf soms twee of drie lagen moeten aanbrengen voor een dekkend resultaat.

Vlekken op pleisterwerk overschilderen

Heb je last van vochtplekken op onbehandeld pleisterwerk? Bijvoorbeeld nicotinevlekken of roestvlekken, gebruik dan een isolerende primer (isolerende voorstrijk). Hiermee dek je de vlek als het ware af en voorkom je doorslagplekken op de muur. Bij pleisterwerk dat al een keer geschilderd is gebruik je het beste een isolerende muurverf. Dit is speciale muurverf waarin kunsthars is verwerkt. Deze verf is niet goedkoop, maar vlekken behoren na gebruik definitief tot het verleden. Bij vochtproblemen, zoals optrekkend vocht of doorslaand vocht is het vanzelfsprekend wel van belang dat je ook de oorzaak van het probleem zo veel mogelijk aanpakt.

Pleisterwerk schilderen: tips

Door het pleisterwerk te schuren met fijn schuurpapier verkrijg je het beste resultaat. Er zijn speciale schuurblokjes in de handel die niet snel verstopt raken door het fijne stof, maar je kunt ook fijn schuurpapier gebruiken. Veeg na het schuren de muur goed schoon met een borstel. Op glad pleisterwerk gebruik je een kortharige roller, op ruw pleisterwerk een langharige roller. Gebruik voor de hoeken een borstel die geschikt is voor watergedragen verf (acrylverf). Laat nieuw pleisterwerk altijd een paar weken drogen voordat je het gaat schilderen.

Werkwijze pleisterwerk schilderen

  • Voorbereiding: Maak de muur goed stofvrij en schoon. Vuile of vette muren kun je goed reinigen met warm water en een ontvetter (bijvoorbeeld St. Marc). Repareer eventuele beschadigingen met een muurvuller en schuur de muur netjes glad. Dek de vloer af en gebruik afplaktape op plaatsen die je niet wil schilderen.
  • Primer aanbrengen: Breng de primer aan met een blokborstel en volg daarbij de aanwijzingen van de fabrikant. Is de muur al een keer geschilderd, dan kun je deze stap overslaan. Laat de muur hierna 12 tot 16 uur drogen.
  • Pleisterwerk schilderen: Schilder eerst met een borstel de randen van de muren, maar beperk je tot de banen die je gaat schilderen. Zo werk je nat in nat en voorkom je dat je straks aanzetten gaat zien. Gebruik voor de grote vlakken een vachtroller. Begin halverwege de baan en rol van boven naar beneden. Laat de banen die je schildert steeds iets overlappen.
  • Afplaktape verwijderen: Verwijder de afplaktape als de verf nog nat is. Zo voorkom je dat de verf afbreekt bij het verwijderen van de tape.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Pleisterwerk schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw pleisterwerk laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte