Houten plankenvloer schilderen

Wil je een houten vloer schilderen? Trek er dan voldoende tijd voor uit, want het is een behoorlijk arbeidsintensief klusje. Vooral het schuren kost nogal wat tijd, maar wil je straks een perfect resultaat dan kun je niet om meerdere schuurbeurten heen.

Afwerkingsmogelijkheden: olie of lak?

Voor het schilderen van een houten vloer kun je kiezen uit: transparante lak of vernis, dekkende slijtvaste verf en parketolie (naturel of gekleurd). Met parketolie geef je het hout een natuurlijke, matte uitstraling en zijn beschadigingen later makkelijker bij te werken. Je hebt echter wel meer onderhoud aan de vloer omdat je het hout regelmatig met onderhoudsolie moet behandelen. Lak heeft als voordeel dat de vloer goed beschermd is tegen vocht en vuil. Tevens is een gelakte houten vloer vrij eenvoudig schoon te houden. Nadeel van lak is dat er na verloop van tijd kleine krasjes in de vloer kunnen ontstaan die lastig zijn om bij te werken.

Houten vloer schilderen met lak

De keuze van de verf (lak/vernis) hangt af van de hardheid van de vloer. Voor harde houtsoorten (bijvoorbeeld eiken parket) gebruik je het best een speciale polyurethaan parketlak. Voor zachtere houtsoorten zoals grenen en vuren is een vloerlak of vloerverf voor zachte vloeren vaak beter geschikt omdat deze iets flexibeler is dan een parketlak. Informeer bij twijfel bij de fabrikant van de verf. Mocht de vloer erg zwaar belast gaan worden, bijvoorbeeld in publieke ruimtes, dan is een 2-compontentenverf of coating aan te raden omdat deze uitzonderlijk hard en slijtvast is.

Houten vloer schuren

Voor het schuren van een houten vloer kun je het best een parketschuurmachine of een roterende schuurmachine gebruiken. Deze kun je doorgaans bij elke bouwmarkt huren. Een parketschuurmachine is vooral geschikt voor het zware werk (afschuren van oude verf- en laklagen en renoveren van oude planken). Je moet hier wel voorzichtig mee omgaan, want anders schuur je de ondergrond kapot. Een roterende machine is voor wat 'veiliger' in het gebruik. Voor de kanten van de vloer kun je een kleinere doe-het-zelf vlakschuurmachine gebruiken of een speciale kantenschuurmachine. Maak de vloer eerst goed schoon en vetvrij. Schuur de vloer twee keer. De eerste keer met korrel 180 en de tweede keer met korrel 220-280. Stofzuig de vloer tussen elke schuurbeurt.

Tip: Gebruik je een parketschuurmachine? Laat de machine dan nooit al schurend op één plek staan. De schuurmachine vreet zich dan in een mum van tijd door het hout heen. Beweeg de schuurkop bij stilstand dus steeds met de hendel omhoog.

Werkwijze houten vloer schilderen

  • Voorbereiden van de vloer. Maak de vloer goed schoon en vetvrij. Schuur de vloer eerst met korrel 180 en daarna nog eens met korrel 220-280. Eventuele gaten of beschadigingen vul je op met een houtvuller op basis van epoxy. Schuur de gevulde plekken op met korrel 100 en schuur na met korrel 180 en korrel 220-280. Reinig de houten vloer tussen elke schuurbeurt met een stofzuiger en neem de vloer af met een vochtige doek.
  • Houten vloer schilderen. Gebruik een platte borstel en een kortharige roller voor het schilderen van het hout. Normaal gesproken zul je de vloer drie keer moeten lakken. Tussendoor de vloer opschuren met korrel 320 en weer stofvrij maken.
Tip: Controleer voordat je een houten vloer gaat schuren of er nergens spijkers uitsteken, anders beschadig je direct je schuurpapier en moet je het vervangen. Gebruik een drevel om spijkers in het hout te drijven. Vervang spijkers die geen grip meer hebben door langere spijkers of schroeven.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Houten plankenvloer schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw houten vloer laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte