Houten plafond schilderen

Een houten plafond schilderen is een nog hele klus, want je moet het eerst goed reinigen, daarna in de grondverf zetten en vervolgens nog eens twee keer aflakken. Eenmaal achter de rug kun je eindelijk achterover leunen en genieten van een totaal vernieuwde uitstraling van je interieur.

Afwerkingsmogelijkheden

Houten planchetten waren vroeger erg populair, maar inmiddels zijn ze wat uit de gratie geraakt en veel mensen kiezen er dan ook voor om ze te verwijderen of te overschilderen met lak. Populair zijn daarbij vooral de lichte kleuren. Wittinten zijn nog altijd het meest toegepast omdat wit een neutrale kleur is die in ieder interieur goed tot zijn recht komt.

Plafond in hout schilderen met lak

Heb je een houten plafond met verniste of gebeitste houten planchetten en wil je deze een lichter kleurtje geven? Gebruik dan een watergedragen lak. Je zult het plafond wel eerst goed moeten reinigen en opschuren met een schuurspons. Verder zul je er een primer op moeten zetten die geschikt is voor hout. Deze primer is nodig voor een goede hechting van de verf en je voorkomt er tevens gele of bruine vlekken in de verf mee. Is de primer goed droog dan kun je het plafond schilderen met een lak naar keuze. Meestal zul je twee lagen nodig hebben voor een egaal dekkend resultaat.

Houten plafond schilderen : bruine vlekken voorkomen

Bij sommige houtsoorten zoals merbau, eiken en afzelia, kunnen geelbruine vlekken in de grondlaag optreden. Deze vlekken ontstaan door kleurstoffen en looizuren die in het hout zijn opgelost. In grenen en vuren planchetten zij het vaak de kwasten in het hout die een gele verkleuring veroorzaken. Mocht je dergelijke vlekken bemerken na het schilderen van de grondlaag, , breng dan een tweede laag primer aan. Laat de primer goed drogen en lak het plafond vervolgens af met twee lagen lak.

Schilder een houten plafond bij voorkeur bij een lage luchtvochtigheid

Door temperatuurverschillen en veranderingen in de luchtvochtigheid 'werkt' een houten plafond altijd iets. Het krimpt en zet uit. Vooral grenen planchetten en andere lichte houtsoorten zijn hier gevoelig voor. Het beste schilder je zo'n plafond in de winter omdat de luchtvochtigheid in huis dan het laagst is. De spleten tussen de planchetten zijn dan het grootst waardoor je de verf overal goed tussen kunt smeren. Schilder je daarentegen in de zomer, bij een hoge luchtvochtigheid (kleine spleten) dan kan het zijn dat je met de verf niet overal goed tussen komt.

Werkwijze houten plafond schilderen

  • Voorbereiding: Maak het plafond stofvrij met een borstel of stofzuiger. Reinig het daarna zorgvuldig met een reinigingsmiddel en schuurspons (Scotch brite of een ander soort schuurspons). Let ook goed op de naden tussen het hout. Maak het plafond daarna goed droog. Plak de randen af met afplaktape.
  • Grondlaag aanbrengen. Schilder eerst de voegen en de randen met een ronde borstel en werkt de rest van het hout af met een viltrol. Let erop dat je de naden tussen de planchetten goed schildert.
  • Schilderen van het plafond. Is de grondlaag goed droog, dan kun je beginnen met het schilderen van de eerste afwerklaag. Werk in denkbeeldige vlakken en schilder zo veel mogelijk nat-in-nat. Schilder eerst de randen en de voegen met de ronde borstel en werk vervolgens de grote vlakken af met de viltrol. Meestal heb je twee verflagen nodig voor een dekkend resultaat. Laat de verf tussen de lagen door altijd goed drogen.

Te veel werk? Laat het over aan de schilder

Is het schilderen van een houten plafond niet echt je favoriete klus of heb je er gewoon geen tijd voor? Laat het dan over aan de vakman. Je weet dan zeker dat je straks tegen een strak geschilderd plafond aankijkt en bovendien hoef je dan zelf niet allerlei dure verfmaterialen aan te schaffen.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Houten plafond schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw plafond in hout door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte