Plafondtegels schilderen

Plafondtegels schilderen. Het is een hele klus, maar eenmaal achter de rug kun je rustig achterover leunen en genieten van een plafond dat er weer als nieuw uitziet. Ga je zelf aan de slag met het schilderen van plafondtegels, houd dan rekening met de volgende zaken.

Afwerkingsmogelijkheden

Er zijn tientallen soorten plafondtegels, variërend van kunststof tegels die je aan het plafond kleeft, tot MDF platen voorzien van een dunne pleisterlaag. In principe kun je ze allemaal schilderen, mits ze nog in goede conditie zijn en je de juiste verfproducten gebruikt. Gladde, glanzende plafondtegels werk je af met een kunststof primer en glanslak. Matte, ruwe oppervlakken schilder je met een watergedragen muurverf.

Kunststof plafondtegels schilderen

Kunststof plafondtegels schilder je met lak of muurverf. Het is nog een behoorlijke klus want de tegels moet je eerst goed reinigen en ontvetten met ammonia of een ander reinigingsmiddel. Breng hierna, met een blokborstel of een verfroller een speciale hechtprimer op het plafond aan welke geschikt is voor kunststof. Als de primer droog is kun je de plafondtegels schilderen. Voor gladde, glanzende plafondtegels gebruik je glanslak, voor ruwe, matte tegels gebruik je muurverf.

Plafondtegels van een systeemplafond schilderen

Heb je een systeemplafond en zijn de plafondtegels aan een schilderbeurt toe? In de meeste gevallen kun je ze schilderen, maar toegegeven: het is een flinke klus. Het beste haal je alle tegels uit het plafond en maak je ze stuk voor stuk schoon met St. Marc of een andere ontvetter. Nu de tegels er toch uit zijn, kun je de plafondlijsten ook eens goed reinigen. Schilder de plafondtegels met een watergedragen muurverf. Zijn het gladde, kunststof tegels? Breng dan eerst een kunststof hechtprimer aan, anders zal de verf niet goed hechten. Afhankelijk van de kwaliteit verf en de kleur van de plafondtegels kun je meestal volstaan met twee lagen verf.

Plafondtegels (laten) spuiten

Het met de hand schilderen van plafondtegels is een tijdrovende klus, zeker als de tegels los zitten, zoals in een systeemplafond. Bovendien moet je constant boven je macht werken, wat ook erg vermoeiend is. Heb je geen zin om de plafondtegels te verwijderen en vind je het niet erg als het plafond (inclusief profielen) in één kleur geschilderd wordt? Probeer het dan te spuiten met een verfspuit. De panelen kunnen dan gewoon blijven zitten. Wel zul je de muren nauwkeurig moeten afdekken met plastic en een verfspuit moeten huren. Heb je geen ervaring met zo'n apparaat, laat de klus dan over aan een schilder. Voor hem is het een fluitje van een cent en je weet dan ook zeker dat het plafond er straks weer als nieuw uitziet.

Vlekken op het plafond overschilderen

Zijn er vlekken op het plafond zichtbaar, bijvoorbeeld nicotinevlekken of kringen veroorzaakt door wateroverlast? Gebruik dan een speciale isolerende muurverf. Hiermee dek je de vlekken effectief af. Je kunt deze verf ook combineren met een (isolerende) primer, wat aan te raden is bij hardnekkige vochtvlekken, nicotinevlekken of roetaanslag. Weet je niet zeker of je een primer moet gebruiken, lees dan de gebruiksaanwijzing van de verf of kijk op de website van de producent, daar vind je meestal een technisch informatieblad met daarop alle eigenschappen van de verf en de eisen die aan de ondergrond gesteld worden.

Plafondtegels schilderen: werkwijze

  • Losse plafondtegels (systeemplafond) verwijder je het beste uit het plafond. Je kunt ze dan plat op de vloer leggen en makkelijk reinigen en schilderen. Reinig indien nodig ook de profielen.
  • Maak de plafondpanelen goed schoon met een ontvetter (bijvoorbeeld ammonia).
  • Breng indien nodig een primer aan (op kunststof tegels of tegels met een zuigende ondergrond).
  • Schilder matte plafondtegels met een vachtroller en muurverf en glanzende plafondtegels met lak (lakroller).

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Plafondtegels schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw plafondtegels laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte