Gyproc schilderen & gipskarton verven

Gyprocplaten schilderen doe je op ruwweg dezelfde manier als pleisterwerk of beton. Om een strak resultaat te bekomen, moet je wel rekening houden met een aantal zaken. Zo heb je bijvoorbeeld een primer nodig en moet je ervoor zorgen dat de ondergrond zo effen mogelijk is afgewerkt.

Afwerkingsmogelijkheden

Gyproc werk je het beste af met een watergedragen muurverf. Deze kun je in nagenoeg alle kleuren laten mengen. Muurverf is over het algemeen mat en glad van structuur. Sommige verfproducenten hebben ook zijdeglans muurverf en structuurverf in het assortiment.

Gyproc schilderen – gebruik altijd een primer

Gyprocwanden en Gyprocplafonds zijn poreus van structuur en je moet de ondergrond daarom, voor het schilderen, behandelen met een primer. Hiermee voorkom je dat de verf door het gips wordt geabsorbeerd en hierdoor niet goed dekt. Er zijn verschillende soorten primers in de handel waaruit je kunt kiezen. Sommige zijn al aangekleurd, wat vooral praktisch is als je de gipsplaten in een lichte kleur wilt schilderen. Met zo'n gekleurde grondlaag dekt de verf veel beter en kun je soms al volstaan met één eindlaag.

Werk oneffenheden zo goed mogelijk weg

Gyproc schilder je op dezelfde wijze als glad pleisterwerk of beton. Je hebt een verfroller met korte haren nodig en een verfborstel die geschikt is voor watergedragen verf. Let er, voordat je gaat schilderen, wel goed op dat de naden van de gipsplaten en de schroefgaatjes perfect glad zijn opgevuld. Als de zon namelijk op de platen staat, is iedere oneffenheid in de muur te zien. Op een zolder die je gebruikt als werkruimte is dat niet zo'n probleem, maar in een woonkamer of slaapkamer wil je toch het liefst een perfect resultaat. Twijfel je aan je stukadoors- of schildervaardigheden? Schakel dan een vakman in, dan ben je zeker van een strakke afwerking.

Beschadigde gyprocplaten schilderen

Zijn de gyproc platen erg beschadigd of niet netjes afgewerkt? Behang de gipsplaten dan met renovatievlies behang en schilder er vervolgens overheen met muurverf. Renovatievlies behang is super sterk en erg geschikt om beschadigde muren mee af te werken. Wanneer je het schildert lijkt het net alsof de muur glad bepleisterd is. Dit type behang is in meerdere kwaliteiten en uitvoeringen verkrijgbaar. Voor gyproc kun je afhankelijk van de conditie van de muur meestal volstaan met papier van 150gr/m².

Maak gyproc voor het schilderen altijd goed stofvrij

Voor een strak resultaat is het belangrijk dat je de gipsplaten goed reinigt alvorens je ze gaat schilderen. Zeker bij nieuw gyproc, dat net is geschuurd, is het erg belangrijk dat de platen stofvrij zijn. Niet zo zeer vanwege de hechting, de verf en primer hechten toch wel, maar vanwege kleine stofbobbeltjes die kunnen ontstaan wanneer stof in contact komt met de primer of verf. Maak daarom, voordat je gyproc gaat schilderen, de ondergrond goed stofvrij met een zachte borstel. Met een stofzuiger en een borstelhulpstuk gaat dit ook prima.

Werkwijze gyproc muren & plafond schilderen

  • Voorbereiding. Zorg dat de gipsplaten volledig strak zijn gevuld en opgeschuurd en maak ze goed stofvrij (zachte borstel, stofzuiger). Breng schilderstape aan op plaatsen waar geen verf mag komen.
  • Primer aanbrengen. Gebruik een primer die geschikt is voor gyproc en breng deze met een kortharige vachtroller aan op de ondergrond. Volg hierbij de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant op.
  • Gyproc schilderen. Als de primer droog (10 tot 12 uur) kun je aanvangen met schilderen. Verdeel de muur (of het plafond) denkbeeldig in banen en verf eerst de randen met een verfborstel. Gebruik daarna een verfroller om de grote vlakken te schilderen. Werk zo veel mogelijk nat-in-nat (niet over droge stukken schilderen). Zo verkrijg je een egaal resultaat.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Gyproc schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw gyprocplaten laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte