Laminaatvloer schilderen

Kun je een laminaatvloer schilderen? Ja, dat is mogelijk, mits de toplaag van het laminaat nog in goede conditie is en je de juiste verf gebruikt.

Laminaatvloer schilderen. Welke verf?

Voor het schilderen van een laminaatvloer gebruik je het beste een slijtvaste, 2-compontenten vloerverf op polyurethaanbasis. Je kunt eventueel ook een 1-componentenverf op polyurethaanbasis gebruiken in combinatie met een goede kwaliteit hechtprimer. Houd er rekening mee dat je bij het gebruik van een 2-componentenverf relatief snel te werk moet gaan. Wanneer de componenten (verf en harder) eenmaal met elkaar zijn vermengd, begint de verf met uitharden en moet je in één keer doorwerken.

Is elk soort laminaat overschilderbaar?

In principe kun je elk soort materiaal overschilderen, mits de ondergrond maar stabiel en schoon is. Is de toplaag van het laminaat nog in goede conditie en ligt de laminaatvloer goed stabiel, dan kun je deze schilderen. De vloer mag dus nergens doorbuigen, omdat de verflaag anders zal barsten. Gaat het om een goedkope laminaatvloer, dan kun je je afvragen of het niet beter is om de vloer in zijn geheel te vervangen, want het schilderen van laminaat kost behoorlijk wat tijd en de verf die je ervoor nodig hebt, is ook niet goedkoop.

Tip: Ga je schilderen met een 2-componentenverf, gebruik dan een goede kwaliteit verfroller met polyamide bekleding. Deze is speciaal geschikt voor dit type verf. Standaard verfrollers zijn over het algemeen niet bestand tegen het oplosmiddel in 2-componentenverf.

Hoe een laminaatvloer schilderen?

Het schilderen van een laminaatvloer doe je in principe op dezelfde wijze als elke andere houten vloer. Alleen mag je de vloer niet te grof opschuren omdat je daarmee de toplaag beschadigt. Begin met het schoonmaken van het laminaat. Schuur het laminaat hierna licht op met korrel 180 en maak de vloer daarna weer goed schoon. Hierna kun je de vloer aflakken met en vloerverf naar keuze. Meestal zul je twee lagen vloerverf nodig hebben voor een egaal dekkend resultaat, maar dit is afhankelijk van de kleur van de verf. Lichte kleuren dekken moeilijker over donkere kleuren dan andersom.

Tip: Gebruik je een watergedragen 1-component vloerverf? Borstels en rollers die je de volgende dag weer nodig hebt bewaar je eenvoudig in een luchtdichte plastic zak. Je kunt ze ook nog eens extra in aluminiumfolie wikkelen.

Hoe kan ik het laminaat het beste reinigen?

Voordat je een laminaatvloer kunt schilderen is het belangrijk dat je deze eerst goed reinigt en ontvet. Je kunt dat doen met water waaraan een flinke scheut ammonia of St. Marc is toegevoegd. Eventuele hardnekkige vlekken, lijmresten of verfresten verwijder je met synthetische thinner. Maak een laminaatvloer altijd schoon vóórdat je gaat schuren. Zo voorkom je dat je vet en vuil in de ondergrond terecht komen.

Werkwijze laminaatvloer schilderen

  • Laminaat reinigen en opschuren. Reinig de laminaatvloer zorgvuldig met water en ammonia of synthetische thinner. Schuur het laminaat op met korrel 180 en reinig de vloer hierna opnieuw.
  • Primer aanbrengen. Gebruik je een 1-component vloerverf, dan moet je in de regel eerst een hechtprimer op de vloer aanbrengen. Bij een 2-componenten systeem is dat niet altijd nodig.
  • Laminaat schilderen. Is de primer droog, breng dan een eerste laag vloerverf aan. Schuur deze licht op met korrel 240 en maak de vloer hierna weer goed schoon voordat je de tweede laag verf aanbrengt. Soms heb je nog een derde laag verf nodig. Schuur de laminaatvloer licht op tussen elke verflaag.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Laminaatvloer schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw laminaatvloer laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte