Keuken schilderen

Is je keuken aan een make-over toe, maar wil je er liever niet al te veel geld aan uitgeven? Overweeg dan om de keuken te schilderen. Met de juiste verf en materialen geef je je keuken in no-time een moderne, frisse uitstraling.

Keuken schilderen: welke verf heb ik nodig?

Welk soort verf je nodig hebt voor het schilderen van de keuken hangt af van het soort ondergrond.

  • Keukenmuur: watergedragen muurverf
  • Keukenplafond: watergedragen muurverf
  • Muurtegels: hechtprimer en standaard lak of evt. speciale tegelverf
  • Keukenkastjes: hechtprimer en standaard lak
  • Werkblad: hechtprimer, speciale 2 componenten verf (vloerverf) of betonverf, evt. beton ciré

Keukenkasten schilderen

De keukenkasten zijn voor een grote mate bepalend voor de uitstraling van de keuken. Zijn ze niet beschadigd en is de ondergrond van de kastjes nog in goede conditie, dan kun je ze perfect overschilderen. De wijze waarop je dat doet hangt af van het type ondergrond. Is dat melamine, formica of een ander soort kunststof, dan zul je eerst een kunststof hechtprimer moeten aanbrengen voordat je de kastjes kunt schilderen (met lak). Reinig het te schilderen oppervlak eerst goed en schuur daarna licht op met fijn schuurpapier. Door het schuren, haal je de gladde glanslaag van het kunststof en hecht de primer goed. Na het schuren moet je de kastjes weer goed ontvetten en kun je de primer erop zetten. Is deze droog dan kun je de kasten aflakken met twee lagen lakverf voor keukenkasten.

Tip: vervang handgrepen: Vervang saaie handgrepen door moderne, speels vormgegeven handgrepen. Je zult versteld staan van het effect, zeker wanneer de nieuwe handgrepen mooi passen bij de nieuwe verflaag.

Keukenkasten verven

Tegels in de keuken schilderen

Ben je de saaie, donkergekleurde muurtegels in je keuken beu? Geef ze dan gewoon een ander kleurtje. Let er wel goed op dat de tegels en de voegen perfect schoon en vetvrij zijn voordat je ze gaat schilderen. Een goede kwaliteit hechtprimer heb je zeker nodig, anders zal de verf niet goed hechten op het gladde tegeloppervlak. In principe kun je elk soort verf gebruiken, maar in de keuken kies je het best voor een zijdeglanslak of hoogglanslak, aangezien je deze perfect kunt reinigen. Maak de tegels eerst perfect schoon en vetvrij met een schuurspons. Let daarbij ook goed op de voegen. Breng na het reinigen een laag primer aan. Als de primer droog is kun je de tegels met twee lagen lak schilderen.

Geverfde keukentegels

Werkblad schilderen

Ook het werkblad in de keuken kun je schilderen, maar je zult wel enig onderzoek naar een goed verfsysteem moeten doen (2 componentensysteem) want met standaard lak, zoals je die bij de doe-het-zelfzaak vindt, zul je het over het algemeen niet redden. Een werkblad wordt immer flink belast (krassen, stoten) en is ook onderhevig aan temperatuurverschillen (heet water, hete pannen). Daarnaast moet zo'n blad vloeistofdicht zijn en bestand tegen allerlei schoonmaakmiddelen. Je zult dus in de regel een speciale 2 componenten verf nodig hebben die erg hard wordt. Een goede kwaliteit vloerverf bijvoorbeeld. Is het een stenen werkblad, dan kun je ook betonverf gebruiken, in combinatie met een primer.

Tip: Keuken een betonlook geven: Wil je de keuken renoveren en deze een stoere betonlook geven? Denk dan eens aan beton ciré (betonstuc). Beton ciré is een waterdicht pleistermateriaal dat je in dunne lagen op nagenoeg elk oppervlak kunt aanbrengen, op het werkblad in de keuken bijvoorbeeld of op de muur. Eenmaal uitgehard valt zo'n gerenoveerd werkblad haast niet meer te onderscheiden van een echt betonnen werkblad.

Werkwijze keuken schilderen

Hoe je precies te werk gaat bij het schilderen van de keuken, hangt af van de ondergrond. Voor een keuken in hout gebruik je bijvoorbeeld een ander soort primer en verf dan voor een keuken in kunststof. De algemene werkwijze is als volgt:

  • Ontvetten. Zorg dat de ondergrond goed schoon en vetvrij is.
  • Schuren. Schuur de ondergrond met fijn schuurpapier (korrel 180-200).
  • Ontvetten. Ontstof en ontvet nog een keer.
  • Hechtprimer aanbrengen. Breng de (hecht)primer aan en laat deze drogen. Soms moet je deze laag nog een keer licht opschuren met fijn schuurpapier (korrel 240).
  • Schilderen. Schilder een eerste laag verf. Laat deze goed drogen en schilder dan een tweede laag.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Keuken schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw keuken laten verven door en vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte