Betonnen plafond schilderen

Een betonnen plafond schilderen is voor veel mensen niet de meest favoriete bezigheid. En toegegeven: het is ook best lastig om boven je macht te moeten schilderen, maar als je de juiste materialen gebruikt en er rustig de tijd voor neemt, is het goed te doen.

Afwerkingsmogelijkheden

Een betonnen plafond schilder je bij voorkeur met een watergedragen muurverf. Je kunt kiezen uit allerlei kleurvarianten. Voor een ruimtelijk effect kies je het beste voor een lichte kleur. In vertrekken met hoge plafonds kan het daarentegen juist mooi zijn om een donkere verf te gebruiken, zeker bij een contrasterende muurkleur.

Nieuw betonnen plafond schilderen

Een nieuw betonnen plafond, dat nog niet geschilderd is, werk je het beste af met een primer en muurverf. Door de primer hecht de verf goed aan het beton en trekt deze niet in de ondergrond. Zou je geen primer gebruiken, dan heb je meer verf nodig en loop je het risico dat het resultaat niet egaal is. Werk, voordat je de primer erop zet, alle oneffenheden in het plafond weg met allesvuller. Doe dit met de nodige aandacht, want bij direct invallend daglicht zijn alle oneffenheden in het plafond goed zichtbaar. Gebruik schuurpapier korrel 150 om de bijgewerkte plekken glad te schuren.

Oud betonnen plafond schilderen

Wil je een betonnen plafond, dat al een keer geschilderd is overschilderen? Geen probleem. Maak het oude plafond eerst goed stofvrij met een borstel en reinig het dan indien nodig met water. Is de oude verflaag nog in goede conditie, dan heb je geen primer nodig en kun je het beton direct schilderen met muurverf. Gaat het om een poederende ondergrond? Fixeer deze dan eerst met primer. Je kunt het plafond het beste overschilderen met een watergedragen muurverf.

Vlekken op het plafond

In een kamer waar stevig gerookt is, zit meestal flink wat nicotineaanslag op het plafond. Een groot deel van die aanslag kun je verwijderen met ammoniakwater of een ander reinigingsmiddel, maar álle aanslag verwijderen is nagenoeg onmogelijk. Gebruik daarom op dit soort vervuilde ondergronden altijd een speciale, isolerende muurverf (eventueel in combinatie met een isolerende primer). Deze speciale verf is niet goedkoop, maar dekt vaak al in één keer en je bent er dan zeker van dat er na het schilderen niet alsnog lelijke kringen ontstaan.

Betonnen plafond afwerken met acryllaatkit

Voor een strak resultaat kit je de randen tussen het plafond en de muren af met een witte acryllaatkit. Doe dit nadat je de ondergrond hebt behandeld met primer. Ga pas schilderen als de kit droog is. Je kunt er dan mooi overheen schilderen met muurverf waardoor de kit niet zichtbaar meer is en de muur naadloos overloopt in het plafond.

Werkwijze betonnen plafond schilderen

  • Maat het beton stofvrij met een borstel.
  • Reinig het beton met ammonia, St. Marc. of een ander soort reinigingsmiddel.
  • Gebruik een allesvuller om eventuele gaatjes en scheurtjes op te vullen en schuur de bijgewerkte plekken glad met schuurpapier (korrel 150).
  • Breng de primer met een ronde borstel en een blokborstel aan op het beton. Let goed op de voegen tussen de betonplaten.
  • Laat de primer drogen.
  • Schilder het plafond met een ronde borstel (voor de randen en de voegen) en gebruik een kortharige verfroller voor de grote oppervlakken. Schilder eerst enkele strepen in de lengte, rol deze uit in de breedte en eindig weer met schilderen in de lengte.

Plafond laten schilderen

Behoort het schilderen van een betonnen plafond niet tot je meest favoriete klus of heb je er gewoon geen tijd voor? Laat het dan over aan de vakman. Hij heeft er de spullen voor en zorgt er in een oogwenk voor dat het plafond er weer als nieuw uitziet.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Betonnen plafond schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw plafond in beton laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte