MDF trap schilderen

Een MDF trap kun je perfect schilderen, mits je de juiste verf en materialen gebruikt. Trek er wel de nodige tijd voor uit, want het is een nauwkeurig werkje dat je niet even in een paar uurtjes doet.

Afwerkingsmogelijkheden

Trappen die volledig vervaardigd zijn uit MDF zijn vrij zeldzaam. Meestal zijn alleen de stootborden of de zijwanden gemaakt van MDF en bestaan de traptreden uit een hardere houtsoort. Voor de afwerking van een MDF trap kies je het beste voor een goede kwaliteit vloerverf. Deze is in allerlei kleuren verkrijgbaar en je kunt kiezen uit mat, zijdeglans of hoogglans verf. Voor de treden gebruik je het best geen hoogglans verf omdat de trap dan te glad wordt.

Nieuwe MDF trap schilderen: eerst ontvetten en schuren

Een nieuwe MDF trap schilder je op vergelijkbare manier als elke andere houten trap. Alleen het voorbereiden van de ondergrond gaat net iets anders. Voordat je MDF gaat schuren moet je het eerst goed ontvetten met MDF reiniger of synthetische thinner. Vooral het ontvetten is belangrijk omdat MDF een kleine hoeveelheid paraffine bevat. De paraffine wordt aan het MDF toegevoegd om de vochtopname te vertragen. Op dit vettige laagje hecht verf niet goed, vandaar dat je de trap eerst goed moet ontvetten. Is de trap schoon, schuur hem dan op met fijn schuurpapier (korrel 120-160).

Welke verf is geschikt voor een MDF trap?

Voor het schilderen van een MDF trap kies je het best voor een goede kwaliteit vloerverf die geschikt is voor gebruik op houten ondergronden. Vloerverf is door zijn speciale samenstelling (kunsthars) goed bestand tegen slijtage en daarom bij uitstek geschikt voor gebruik op trappen. Wanneer je zo'n verf koopt, check dan altijd welk soort primer je moet gebruiken. Meestal volstaat een universele primer voor MDF, maar soms adviseren verffabrikanten een bepaald type primer (solventgedragen of watergedragen).

Primer voor MDF

Op onbehandeld MDF moet je altijd eerst een primer gebruiken. Kies voor een goede kwaliteit primer die geschikt is voor MDF. In de regel zul je twee lagen grondverf moeten aanbrengen voordat je de trap kunt aflakken. Let er bij het schilderen op dat je de kopse kanten van het MDF goed behandelt, want deze zuigen veel verf op. Bezuinig daarbij niet op de hoeveelheid primer, want het is erg belangrijk dat deze grondlaag er overal goed op zit. Meestal zul je twee lagen primer nodig hebben. Schuur de trap, indien nodig, na de eerste primerlaag nog eens voorzichtig op met fijn schuurpapier.

Oude MDF trap schilderen

Wil je een oude geschilderde MDF trap van een nieuwe verflaag voorzien en zit de verflaag nog goed vast? Schuur de oude verflaag dan eerst licht op met schuurpapier of een schuurspons. Als je een goede kwaliteit verf hebt, dan kun je deze in principe zonder primer op de oude verflaag aanbrengen. Maak de trap wel eerst goed stofvrij en schoon. Bladdert de verf? Schuur de trap dan eerst grondig schoon en gebruik een primer.

Werkwijze MDF trap schilderen

  • Ontvetten en schuren. Maak de trap stofvrij en ontvet het MDF met thinner of een speciale MDF reiniger. Schuur de trap op met fijn schuurpapier (korrel 120-160). Maak de trap hierna weer stofvrij en ontvet opnieuw.
  • Primer aanbrengen. Breng met een borstel en een viltrol een eerste laag primer aan op de trap. Is deze laag voldoende droog, breng dan een tweede laag aan.
  • MDF schilderen. Is de primer droog, dan kun je de trap afwerken met verf. Rol de verf met een viltor goed uit over de trap en probeer aanzetten te vermijden. Is de eerste laag droog, schuur de trap dan nog een keer licht op (korrel 240) en breng een tweede laag verf aan. Dekt de verf hierna nog niet helemaal naar je zin, schilder dan een derde laag.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
MDF trap schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw trap in mdf laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte