Metalen trap schilderen

Wil je een metalen trap schilderen? Het best gebruik je voor deze klus een goede kwaliteit lak of metaalverf en in een aantal gevallen zul je ook een speciale hechtprimer nodig hebben.

Afwerkingsmogelijkheden

Een metalen trap schilder je met een standaard zijdeglans- of hoogglanslak of een speciale metaalverf. Welk soort verf je het beste gebruikt hangt af van de conditie van het metaal en de locatie van de trap (binnen of buiten). Standaard lak is vooral geschikt voor toepassing binnen. Het voordeel van dit soort verf is dat het in nagenoeg alle RAL-kleuren verkrijgbaar is. Kies je voor een speciale metaalverf, dan heb je wat minder keus qua kleur, maar voor buitentoepassingen voldoen de basiskleuren meestal prima.

Verf voor een metalen trap

Ga je een metalen trap schilderen, dan kun je ruwweg kiezen uit standaard lak en metaalverf. Gebruik standaard lak op metaal dat niet verroest is of op verflagen die nog in goede conditie zijn. Kleine roestplekjes zijn geen probleem. Voor een goede hechting van de verf gebruik je het beste een primer die geschikt is voor gebruik op staal. Je kunt er ook voor kiezen om metaalverf te gebruiken. Dit is een speciale 3-in-1 verf (primer, anti-roest en lak) die je direct over roestige oppervlakken kunt aanbrengen. Je hebt dus geen aparte primer nodig bij dit type verf, waardoor je er snel mee kunt werken. Deze verf is in meerde basiskleuren verkrijgbaar en je kunt kiezen uit mat, zijdeglans en hoogglans.

Gelakte metalen trap schilderen

Stalen trappen worden ter bescherming tegen roest meestal in de fabriek al van een verflaag voorzien (gepoederlakt). Heb je een dergelijke stalen trap en wil je deze een ander kleurtje geven, check dan eerst of de oude verflaag nog goed vast zit. Zijn er geen roestplekken zichtbaar en is de laklaag nog in goede conditie, schuur het metaal dan lichtjes op met schuurpapier of een Scotch brite (schuurspons). Hierna kun je de trap ontvetten en aflakken. Zijn er wel roestplekken op het metaal zichtbaar? Reinig deze plekken dan met een staalborstel en schuur grondig na met schuurpapier. Voordat je de primer gaat aanbrengen kun je de trap het beste ontvetten met synthetische thinner of white spirit.

Tip: verwijder roest met een staalborstel wiel

Met een staalborstel wiel gemonteerd op een boormachine verwijder je effectief roest van metalen oppervlakken.

Geroest metaal schilderen

Een ijzeren of stalen trap die flink geroest is, kun je het beste schilderen met een speciale metaalverf. Dit type verf is geschikt voor gebruik op roestige ondergronden en je kunt het zonder primer op de trap aanbrengen. Wil je deze verf gebruiken, maak de trap dan wel eerst goed schoon en verwijder eventueel loszittende laklagen en roest met een staalborstel en schuurpapier. Ontvet de trap met thinner of white spirit en breng met een verfborstel twee lagen verf aan.

Werkwijze metalen trap schilderen

  • Voorbereiding. Verwijder loszittende laklagen en roest met een staalborstel en schuurpapier. Ontvet de trap met thinner of white spirit.
  • Primer. Ga je een standaard lak gebruiken, breng dan eerst een hechtprimer aan die geschikt is voor gebruik op metaal. Gebruik je metaalverf, dan is een primer veelal niet nodig en kun je de verf direct op het metaal aanbrengen.
  • Aflakken. Schilder de trap met een borstel. Meestal heb je twee lagen lak nodig voor een goed resultaat. Gebruik je watergedragen lak dan heb je een synthetische borstel nodig. Gebruik je solventgedragen verf, schilder dan met een borstel met varkenshaar.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Metalen trap schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw trap in metaal laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte