Betonnen trap schilderen

Een betonnen trap schilderen is een klus die je eenvoudig zelf kunt doen. Welke verf je het beste kunt gebruiken en hoe je het beton moet voorbereiden lees je hier.

Betonnen trap schilderen

Wil je een betonnen trap schilderen, gebruik dan een speciale verf die geschikt is voor beton. Welk type betonverf je het beste kunt nemen hangt af van de locatie van de trap (binnen of buiten) en de wijze waarop je de trap gebruikt. Kies altijd voor een goede kwaliteit betonverf. Deze is misschien twee keer zo duur als de standaard betonverf die je in de bouwmarkt koopt, maar je weet dan wel zeker dat de verf er over een aantal jaar nog op zit. Voordat je het beton kunt schilderen moet je het grondig reinigen.

Betonnen trap schilderen: welke verf heb ik nodig?

Bij het schilderen van een betonnen trap kun je kiezen uit betonverf met één component (op basis van acryldispersie of alkyddispersie) of uit een verfsysteem met twee componenten (met als extra component epoxyhars). Betonverf met één component is geschikt voor balkonvloeren, keldervloeren en andere soorten vloeren die gemiddeld belast worden. In de meeste gevallen zal deze verf prima geschikt zijn voor gebruik thuis op een betonnen trap. Wordt de trap zwaar belast en erg veel belopen, dan kun je ook kiezen voor betonverf met twee componenten. Aan deze verf is epoxyhars toegevoegd waardoor de verf na uitdroging erg hard wordt. Dit soort verf wordt door zijn slijtvaste en chemicaliën bestendige eigenschappen vaak toegepast voor het coaten van betonnen garagevloeren en fabrieksvloeren.

Maak de trap eerst goed schoon

Voordat je een betonnen trap kunt schilderen moet je deze eerst zorgvuldig reinigen met een speciale reiniger voor beton. Vooral bij trappen buiten is dat belangrijk, omdat deze vaak flink vervuild zijn. Zo'n vervuilde trap reinig je met een hogedrukspuit en een schoonmaakmiddel. Is het beton glad gevlinderd en voorzien van een zogenaamde curing compound, dan zal deze laag er eerst afgeschuurd moeten worden, anders hecht de verf niet goed. Er zijn ook speciale etsmiddelen in de handel waarmee je het beton chemisch kunt opruwen. Deze middelen heb je in de regel alleen nodig bij een gepolierde betonvloer.

Gebruik een primer op onbehandeld beton

Op een schone, onbehandelde betonnen trap moet je eerst een laag primer zetten voordat je de trap kunt schilderen. Gebruik een primer die geschikt is voor beton en kies voor een type primer die geadviseerd wordt door de fabrikant van de verf. Je bent dan verzekerd van een optimale hechting van de verf. Maak het beton, voordat je de primer aanbrengt eerst perfect schoon, vetvrij en droog.

Antislip laag op een betonnen trap

Is de trap erg glad, breng dan zelf een antisliplaag aan. Meng bij het aanbrengen van de eerste laag verf wat antislip korrels (verkrijgbaar bij een verfspecialist) door de verf. Schilder hier de trap mee en werk de trap met een een tweede laag verf zonder korrels af. De traptreden zullen na het schilderen niet meer glad zijn. Houd er wel rekening mee dat de treden door het ruwe oppervlak wat lastiger schoon te maken zijn.

Werkwijze betonnen trap schilderen

  • Voorbereiding. Maak het beton goed schoon met een speciale betonreiniger en laat het daarna goed drogen.
  • Primer aanbrengen. Gebruik op onbehandeld beton een goede kwaliteit hechtprimer. Breng deze grondlaag met een borstel en een roller aan op de trap. Is de trap al een keer geschilderd en is de verf nog stabiel, dan is een primer niet altijd nodig.
  • Schilderen. Is de primer goed droog, schilder de trap dan met betonverf. Over het algemeen heb je twee lagen betonverf nodig voor een dekkend resultaat. Respecteer bij het schilderen van de trap de droogtijden zoals aangegeven door de fabrikant van de verf.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Betontrap schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw trap in beton laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte