Meubelen schilderen

Zijn de kasten in huis aan een schilderbeurt toe of wil je je donkere meubelen een hippe make-over geven? Schilder je kasten dan met een trendy kleur of pimp ze met krijtverf.

Kasten schilderen

Ben je die saaie, ouderwetse look van je massieve houten kast beu? Er zijn talloze verftechnieken waarmee je je meubelen een compleet andere uitstraling kunt geven. Doorschuren bijvoorbeeld, is zo'n verftechniek. Je schildert dan eerst met witte krijtverf op het meubel en als de verf droog is, schuur je er vervolgens op sommige plaatsen doorheen. Je oude kast ziet er na zo'n behandeling een stuk moderner uit. Je kunt ook twee contrasterende kleuren gebruiken. Krijtverf is een goede verf om te gebruiken, omdat je deze makkelijk kunt schuren zonder krassen, maar je kunt in sommige gevallen ook transparante beits gebruiken of een combinatie tussen beide soorten verf.

Verniste kast dekkend schilderen

Is de kast voorzien van een transparante vernis en wil je deze overschilderen met een dekkende lak? Zolang de vernislaag nog in goede conditie is en nergens is doorgesleten, kun je er gewoon overheen schilderen. Schuur de vernislaag wel eerst licht op met schuurpapier of een schuurspons. Schuur niet door de lak heen, maar schuur het oppervlak dof.

Kan ik over een bestaande verflaag schilderen?

Ja, dat is geen probleem, mits de oude laklaag nog goed vast zit. Schuur de lak, voordat je de kast gaat schilderen, wel eerst licht op. Een primer heb je niet nodig.

Tip: Wil je controleren of een oude laklaag nog goed vastzit? Snijd dan met een mes een kruis in het hout en breng hierop wat plakband aan. Ruk de tape met één beweging van de verf af. Blijft de verf goed op het hout zitten dan weet je dat de hechting in orde is. Overschilderen is dan geen probleem.

Boenwas van meubelen verwijderen

Veel massieve meubelen zijn voorzien van een beschermende waslaag. Je kunt dit controleren door met je nagel over het houtoppervlak te krassen. Blijft er een vettige substantie onder je nagel achter, dan kun je ervan uitgaan dat het meubel behandeld is met boenwas. Voordat je kunt gaan schilderen moet je alle boenwas zorgvuldig verwijderen. Dit doe je bij voorkeur met white spirit of met terpentijnolie en een vod. Poets net zo lang totdat je vod schoon blijft. Poets het meubel, nadat het is schoongepoetst, nog eens na met synthetische thinner.

Kasten schilderen: verkleuring door bloedend hout

Bij het schilderen van massieve houten kasten kun je soms te maken krijgen met verkleuringen in de verf. Deze verkleuringen worden veroorzaakt door kleurstoffen die in het hout zijn opgelost. Deze komen vrij als je met watergedragen verf over het hout schildert. Je kunt dit oplossen door eerst een solventgedragen grondverf (primer) op het hout te zetten omdat deze de kleurstoffen in het hout beter isoleert. Aflakken kan met watergedragen verf of solventgedragen verf. Gebruik je watergedragen verf, wacht dan minimaal 48 uur met schilderen. De primer moet namelijk goed droog zijn voordat je er met een watergedragen verf overheen mag schilderen.

Bloedende houtsoorten: eiken, merbau, meranti, mahonie, teak, afzelia.

Tip: Is je kast geschilderd met lak of beits en wil je weten om wat voor soort verf het gaat? Maak de verf dan goed vochtig met alcohol of spiritus. Gaat de verf plakken, dan heb je te maken met een watergedragen verf. Gebeurt er niets dan is het een solventgedragen verf.

Werkwijze kast schilderen

  • Reinigen. Maak de kast goed schoon met water en ammonia of een ander soort ontvetter.
  • Schuren. Is de kast voorzien van een laklaag die nog in goede conditie is, ruw de laklaag dan licht op met fijn schuurpapier. Ongeschaafd hout schuur je met korrel 180. Reinig de kast opnieuw na het schuren.
  • Primer. Breng met een borstel en roller de grondverf aan en laat deze drogen. Schuur de grondlaag na het drogen nog eens licht op met fijn schuurpapier (korrel 240 of hoger).
  • Kast schilderen. Is de primer droog, schilder de kast dan af met twee lagen lak. Tussendoor kun je de lak nog eens zeer licht opschuren.

Richtprijzen

Werk Richtprijs per m² Offerte
Meubelen schilderen Op aanvraag Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw meubelen laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte