Binnendeuren schilderen

Zijn de binnendeuren in je huis aan een opknapbeurt toe en wil je ze schilderen? Met onderstaande tips gaat dat zeker lukken. Het schilderen van een binnendeur is geen moeilijke klus, zolang je maar de juiste voorbereidingen treft en de juiste verf gebruikt.

Video

Binnendeuren afwerken: mogelijkheden

Voor het schilderen van een binnendeur kun je kiezen uit een aantal afwerkingsmogelijkheden. Welk verfsysteem je het beste kiest, hangt af van de ondergrond en je je persoonlijke voorkeur. Schilderdeuren schilder je met een dekkende lak, massieve houten deuren kun je zowel beitsen als vernissen, lakken of oliën.

 • Beitsen. Met een gekleurde beits geef je het hout een andere kleur. De structuur van het hout blijft zichtbaar en het hout is enigszins beschermd.
 • Vernissen. Door een binnendeur te vernissen geef je deze een harde, transparante beschermingslaag. De kleur en structuur van het hout blijft behouden en het hout is tevens goed beschermd tegen vocht, vuil, stoten en krassen.
 • Dekkend lakken. De houtstructuur is na het lakken niet meer zichtbaar. Het hout is goed beschermd tegen vocht, vuil, stoten en krassen.
 • Oliën. Door een binnendeur te behandelen met olie, benadruk je de natuurlijke structuur van het hout. Na behandeling is de deur enigszins beschermd tegen vocht, maar niet tegen stoten en krassen. De behandeling moet met enige regelmaat herhaald worden.

Nieuwe binnendeuren schilderen

Wil je een nieuwe binnendeur schilderen? Gebruik dan eerst een (universele) primer. Ook op schilderdeuren, die doorgaans al voorzien zijn van een primer, is het verstandig om toch nog een grondverf te gebruiken. Dit in verband met een betere hechting van de verf. Ontvet de deur voordat je er grondverf op zet met water en ammonia en schuur vervolgens met korrel 180. 1 laag primer volstaat. Wil je een nieuwe, massieve houten deur schilderen met een dekkende lak, gebruik dan twee lagen grondverf. Je kunt een massieve deur natuurlijk ook beitsen of vernissen. In dat geval heb je geen primer nodig.

Tip: Oefen tijdens het schilderen zo min mogelijk druk uit op de viltrol en gebruik voldoende verf. Hiermee voorkom je strepen.

Hout ontvetten. Welk middel gebruiken?

Voor het ontvetten van een schilderdeur gebruik je het beste water en ammonia (verhouding 1 op 9). Een hardhouten deur (eiken, merbau, enz.) reinig je met thinner. Ventileer voldoende bij het werken met deze middelen, want de dampen die vrijkomen zijn niet bevorderlijk voor je gezondheid. Vind je deze middelen niet prettig om mee te werken, gebruik dan St. Marc (ontvetter op basis van dennenhars), Universol of een ander soort universele ontvetter (verkrijgbaar in elke bouwmarkt).

 • Harde houtsoorten (eiken, merbau): synthetische thinner
 • Zacht hout (grenen, vuren): water en ammonia / St. Marc.
 • Bestaande laklagen: water en ammonia / St. Marc.
 • MDF: synthetische thinner of MDF reiniger
 • Boenwas verwijderen: white spirit / terpentijnolie + synthetische thinner

Schilderen over een bestaande verflaag

Wil je een binnendeur schilderen die al voorzien is van een laklaag, schuur de oude verflaag dan eerst licht op met schuurpapier (korrel 180) of gebruik een fijne schuurspons. Hierna kun je de deur afwerken met een lak naar keuze. Een primer heb je niet nodig. Bladdert de verf, dan zul je steviger moeten schuren met grover schuurpapier tot op een stabiele verflaag of tot op het kale hout. In het laatste geval zul je wel een primer moeten gebruiken.

Tip: Voor een perfect streeploos resultaat gebruik je het best borstels en viltrollen van hoge kwaliteit. Rol ze tussen de verfbeurten door in vershoudfolie, dan drogen ze niet uit en kun je, wanneer je ze nodig hebt, direct verder gaan met schilderen.

Werkwijze binnendeur schilderen

 • Reinigen. Maak de binnendeuren goed schoon met een ontvetter (ammonia, St. Marc, enz.)
 • Schuren. Schuur de deur licht op met fijn schuurpapier (korrel 180) of een schuurspons en reinig de deur hierna opnieuw.
 • Primer aanbrengen. Breng op nieuwe binnendeuren altijd een primer aan. Op onbehandelde, massieve houten deuren zet je twee lagen primer, op schilderdeuren kun je volstaan met één laag primer. Is de primer droog, schuur deze dan nog even licht op.
 • Schilderen. Schilder de deur met een verfsysteem naar keuze. Meestal heb je twee lagen lak of beits nodig. Schuur tussendoor met korrel 240 of fijner (afhankelijk van het verfsysteem).

Prijs deuren schilderen

Binnendeuren Richtprijzen Offerte
Schilderdeuren ( 2 lagen ) € 75 - € 180 / stuk Offerte

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw binnendeuren laten verven door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte