Houten tuinschermen schilderen

Houten schuttingen in de tuin hebben het hard te verduren en dienen behandeld worden met speciale houtbeschermingsproducten.

Geïmpregneerd hout of niet

Tuinhout zoals houten schuttingen die niet behandeld zijn, zullen snel verkleuren en aangetast worden door houtrot, schimmels en insecten. De levensduur wordt slechts op 2 jaar geschat. Dat zou zonde zijn van de investering!

Gelukkig zijn de meeste houtschermen bij aankoop reeds behandeld met een geïmpregneerde beschermingslaag en genieten de beste schermen van een levenslange garantie ( +/- 15-25 jaar ). Je kan uiteraard wel verfraaiingsproducten gebruiken om het uitzicht en de levensduur aanzienlijk verbeteren. Ze benaderen de originele kleur van het hout, stoppen het vergrijzen van het hout en beschermen tegen vocht en rotting.

Indien je tuinhout gaat behandelen, is het zeer belangrijk dat het hout goed droog is.

Tuinscherm in hout behandelen

Indien je het hout wenst te behandelen zijn er een aantal mogelijkheden. Je kan steeds kiezen tussen een dekkende verflaag of een (half)transparante verflaag. Wens je vervuild hout terug zijn originele kleur te geven, dan kan je kiezen voor een gewoon reinigingsproduct. Hou er wel rekening mee dat de houten tuinpanelen dan wel zullen verkleuren.

  • Verven met lak: toedienen van een afwerkingslaag in een lakverf, je ziet nog wel de structuur maar niet meer de nerf. ( matte vernis, half-glanzende of glanzende afwerkingslaag )
  • Beitsen of houtolie: behandelen van het hout met een transparante of half-transparante beits of olie.
  • Reinigingsproduct: geeft vergrijsde en verkleurde houtsoorten de originele kleur terug.

Kies steeds voor voorbehandelde tuinpanelen dewelke onder vacuümdruk geïmpregneerd werden.

Geïmpregneerde tuinschermen uit grenen, vuren & Douglas Oregon Pine

Geïmpregneerde tuinschermen zijn meestal vervaardig uit vurenhout of grenenhout en zijn reeds voorzien van een bescherming d.m.v. het toebrengen van een beschermingsproduct onder druk waardoor het hout minder vatbaar is voor schimmels, insecten en houtrot. Dankzij de impregnatie wordt de levensduur van deze tuinschermen in hout aanzienlijk verlengd. Ze kunnen tot 15 jaar meegaan. Na aankoop van deze tuinschermen dien je ze niet direct te behandelen maar toch zullen ze na verloop van tijd hun originele kleur verliezen. Je kan opteren om ze te voorzien van een lakverf of een (half)-transparante beits / olie / vernis.

De naam Douglas en Oregon pine wordt gegeven aan hout van dezelfde boomsoort. Douglas hout komt vooral uit Europa, Oregon pine komt vooral uit Canada en de VS. De tuinschermen van Douglas hout zijn meestal op voorhand geïmpregneerd.

Bij je verfkeuze dien je bij vuren- en grenenhout een verfsoort te kiezen die het hout nog laat "ademen".

Tuinscherm in tropisch houtsoort / hardhout

Aangezien tropich hardhout harder is dan naaldhout, is het veel minder vatbaar voor houtrot en vocht. Door invloed van de zon, zullen de meeste tropische houtsoorten wel gaan verkleuren en vergrijzen. In principe dien je het meeste hardhout niet te behandelen en kan je het gewoon laten vergrijzen. Wens je toch de kleur te behouden, dan kan je opteren voor een beits. Het aanbrengen van een dekkende lakverf is minder aangeraden.

Beschermen en verven geïmpregneerde tuinschermen

Is het hout nog niet te veel verweerd? Wens je het hout duurzaam te beschermen en de originele kleur terug te geven? Opteer dan het best voor een beits. Beits is te verkrijgen in tal van "houtkleuren" en maakt het mogelijk om toch nog de houtstructuur half of volledig zichtbaar te laten. De beits beschermt het hout en verlengt de levensduur. Beits is geschikt voor ongeschaafd en en ruw geschaafd tuinhout.

Is het hout nog nieuw en niet verweerd? Dan kan je een transparante houtverzadiger op waterbasis aanbrengen ( houtolie). Deze producten zijn geschikt voor nieuwe en bestaande houten tuinschermen (naaldhout, exotische houtsoorten, hittebehandeld hout). Dergelijke producten laten geen "film" na en bladeren, schilferen na verloop van tijd niet. Bovendien behouden ze de natuurlijke uitstraling van het hout. De olie beschermt tegen vocht, UV-stralen en kleurt aan indien gewenst.

Onbehandelde houten schermen beschermen

Er bestaan olie voor onbehandeld hout. De olie werkt als een verzadigend product, het trekt in het hout, beschermt het tegen vocht en plekken. De olie kan ook een houtkleur bevatten. Je mag deze olie enkel aanbrengen indien je deze wenst te gebruiken op onbehandelde houten tuinschermen.

Prijs houten tuinscherm schilderen


Werkzaamheden Richtprijs per m² Offerte
Reinigen Op aanvraag Offerte
Grondlaag met primer Op aanvraag Offerte
Tussenlaag matte lak / kleurloze vernis Op aanvraag Offerte
Afwerkingslaag met hoogglanslak Op aanvraag Offerte

Werkwijze houten afsluiting beitsen

Een beits breng je het best aan op een niet al te verweerde houten tuinschutting, daar deze half of licht doorzichtig is.

  1. Vooraleer je beits aanbrengt, dien je een afdekzeil te plaatsen om verfspatten en, verfresten op te vangen.
  2. De houten tuinschutting moet droog en proper zijn. Gebruik een synthetische thinner om te ontvetten. Gebruik een niet-pluizende doek.
  3. Vervolgens dien je de beits goed om te roeren.
  4. Bij het aanbrengen van de beits, gebruik je een brede langharige borstel. Voor moeilijke oppervlakken gebruik je een kleine ronde borstel. Laat de eerste laag drogen en breng een tweede laag aan.
  5. Strijk de laatste beitslaag in de richting van de houtnerf voor een egaal en effen resultaat.

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw houten tuinscherm laten schilderen door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte