Houten veranda schilderen

Veranda's in hout worden meestal behandeld geplaatst. Deze worden gelakt of worden met beits behandeld. Toch beginnen houten veranda's op termijn hun kleur te verliezen of begint de verf los te komen. Dan dien je de veranda in hout te herschilderen.

Leef je in een houten veranda, een orangerie in hout of een veranda in Victoriaanse stijl / Engelse stijl... een moderne, landelijke, leefveranda of klassieke veranda... het hout dient onvermijdelijk behandeld te worden met het juiste beschermingsproduct. Na verloop van tijd zal hout door invloed van zon en regen beginnen verkleuren en vergrijzen. Daarom is een goede bescherming en voeding van het hout aangeraden.

Een veranda bestaat uit verschillende onderdelen die zorgvuldig in de schrijnwerkerij op maat worden gemaakt. Stijlen van houten verandaramen & schuiframen, verandadeuren, deurpanelen in hout, cassettepanelen in hout, houten kroonlijst, goten enz... vormen samen de constructie. Houtrot en nestelen van insecten zal het hout dien kromtrekken met alle gevolgen vandien. Aangezien een veranda een houten bijgebouw is dat buiten wordt geplaatst, zal je op termijn de veranda moeten (her)behandelen tegen vocht en UV-straling.

De meeste houtsoorten die gebruikt worden voor een veranda zijn de sterke & duurzame houtsoorten ( tropisch hout ) zoals Angelim, Vermelho, Azobé, Bankirai, Afrormosia, Mahonie, Bilinga, Cloeziana, Eikenhout, Frans Eikenhout, Grenenhout, Lariks, Massaranduba, Okan, Tali, Vurenhout enz... Ook Europese houtsoorten zijn geschikt maar dienen een betere bescherming te genieten dan de tropische houtsoorten. De mooie dure tropische houtsoorten worden meestal met een kleurloze of half-transparante beits afgewerkt.

Prijs houten veranda schilderen


Werkzaamheden Richtprijs per m² Offerte
Reinigen € 20 – € 30* Offerte
Grondlaag met primer voor metaal € 25 – € 30* Offerte
Tussenlaag matte lak € 30 – € 35* Offerte
Afwerkingslaag met hoogglanslak € 22 – € 32* Offerte

Houten veranda schilderen

Houten veranda's worden behandeld tegen vocht en houtrot door het aanbrengen van een houtolie, dekkende kleurlak of een kleurbeits.

Het voordeel van een kleurlak is dat je veranda een moderne uitstraling krijgt. Je kan de kleur van de lak laten overeenkomen met de kleur van jouw ramen en deuren van het huis. Een goed dekkende lak zal de houtnerf en tekening bijna volledig afdekken, zeker als er een houtsoort werd gebruikt met weinig tekening. Dit geeft de veranda een strakke en rustige uitstraling. Een dekkende kleurlak zal steeds geplaatst worden op een primer. Deze zorgt voor een goede hechting op het hout. Een correcte plaatsing van een verflak zal zorgen voor een mooi dekkend resultaat waardoor je nog jaren kan genieten van jouw veranda.

Leef je in een klassieke of landelijke woning, dan zal jouw buitenschrijnwerk hoogstwaarschijnlijk bestaan uit houten ramen en deuren waarvan het hout, de kleur en de houtnerf nog zichtbaar is. Meestal Meestal wordt dan een klassieke veranda geplaatst en gebeitst met een houtbeits.

Vraag goed raad welke soort verf je mag toepassen op welke houtsoort. Daarom is het aangeraden om een houten veranda te laten schilderen door een gediplomeerde schilder.

Gebeitste houten veranda overschilderen

Na verloop van tijd zal de beits beginnen af te bladeren. Dan wordt het tijd om de veranda te herschilderen. Via een stukje transparante tape kan je zien of de beits nog voldoende hecht of niet. Plaats een stukje tape op het hout en ruk na een aantal seconden af. Komt er beits mee, dan dien je te herbeitsen. Een bebeitste veranda kan gewoon mat geschuurd worden met schuurpapier met een korrel P180 - P220. Vergrijsd hout dien je te schuren tot de originele kleur weer zichtbaar is. Na het schuren kan je schoonvegen met een borstel en ontvetten met een synthetische verdunner.

Koop een beits dat geschikt is voor jouw houtsoort en voor buitenwerken. Kies voor een transparante houtbeits of voor een semi-gekleurde beits. Vervolgens breng je de (gekleurde) beits aan. Lees goed de voorschriften van de fabrikant van de beits. Het kan zijn dat je een aantal lagen nodig hebt om een voldoende bescherming te genieten.

Gelakte houten veranda overschilderen

Na verloop van tijd zal de lak beginnen afbladeren. Waardoor UV-zonlicht en vocht vrij spel krijgen om het hout te doen verkleuren en rotten. Ook insecten zijn een gevaar voor oud verandahout. Daarom is het aangeraden om de veranda te herlakken met een nieuwe dekkende lak. Kies steeds een lakverf die geschikt is voor buitenhout. Wij leggen de verschillende stappen uit hoe je een veranda dient te herlakken:

  1. Voorbereiding: plaats een beschermingsfolie of doek op de grond om verfspatten en druipers op te vangen. Bescherm alle ramen, hang- en sluitwerk d.m.v. schilderstape.
  2. Reinigen: reinig het verandahout grondig met een speciaal reinigingsmiddel en ontvet deze met bijvoorbeeld synthetische thinner.
  3. Loszittende verfresten: verwijder alle loszittende verf met een verfkrabber.
  4. Hout renoveren: het kan zijn dat ontbrekende stukjes hout dienen opgevuld te worden met houtvulmiddel.
  5. Schuren: de houten onderdelen van de veranda dienen vervolgens manueel opgeschuurd te worden met een fijn tot middengrof schuurpapier. ( P150 - P240 ). Je kan beginnen met grof schuurpapier en vervolgens naschuren met fijn schuurpapier. Schuur steeds in de richting van de houtnerf en maak geen draaiende bewegingen. Schuur door tot je een mat oppervlak bekomt. Voor grote oppervlakken kan met een lichte schuurmachine gewerkt worden.
  6. Afstoffen: verwijder schuurstof met een borstel. Maak vervolgens het geschuurde oppervlak mooi met een vochtige doek en ontvet.
  7. Primer: een nieuwe primer aanbrengen is enkel nodig indien het te schilderen hout blank staat. Breng eventueel een tweede laag aan indien de primer te veel in het hout trekt.
  8. Aflakken: Breng vervolgens de afwerkingslaag op de veranda aan. Kies de juiste buitenlak en gebruik de juiste verfborstels hiervoor. Laat voldoende drogen tussen 2 afwerkingslagen door. Voor meer mooi resultaat kan je tussen de lagen door fijn opschuren en afstoffen.
  9. Reinigen: reinig alle verfmateriaal & beschermingsmateriaal en verwijder voorzichtig de tape.

Schilder nodig? Vergelijk hier de prijzen

Uw houten veranda laten schilderen door een vakschilder of schildersbedrijf? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte